Πόλεμος στο Ισραήλ: Μία ανάσα πριν από την «πολιορκία» της Γάζας - Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν την πόλη

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μία ανάσα πριν από την «πολιορκία» της Γάζας - Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν την πόλη

Εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή - Οι «απειλές» για το νοσοκομείο Αλ Κουντς - Συρία και Λίβανος μέρος της έντασης

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μία ανάσα πριν από την «πολιορκία» της Γάζας - Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν την πόλη
Ισραηλινά τανκς βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.



Σε ενημέρωσή του λίγο πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «προωθούνται σταδιακά» στη Γάζα καθώς και ότι έχουν υπάρξει «απευθείας επαφές» με ενόπλους της Χαμάς.

Ο ίδιος προειδοποίησε, όπως μεταδίδει το Sky News, ότι η δραστηριότητα του ισραλινού στρατού «θα κλιμακωθεί» καθώς τα στρατεύματα έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» στα βόρεια σύνορα.

«Οι κινήσεις και οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν σύμφωνα με τα στάδια του πολέμου. Πρόκειται για μια εκεταμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Πεζικό, τεθωρακισμένα, κινούνται κατά των τρομοκρατών» πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Δίνοντας μια εικόνα του τι συμβαίνει στη Γάζα είπε, επίσης, ότι «τρμοκράτες συγκεντρώθηκαν σε ορισμένα σημεία για να προσπαθήσουν να στοχοποιήσουν τις δυνάμεις μας και εμείς τους επιτεθήκαμε από αέρος. Έτσι καταφέραμε και επιτεθήκαμε σε 20 τρομοκράτες».

«Υπάρχει άμεση εμπλοκλή ανάμεσα στις δυνάμεις του ισραηλινού πεζικού και τους τρομοκράτες. Οι συγκρούσεις γίνονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» κατέληξε ο Χαγκάρι.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει για έναν μακρύ πόλεμο για να νικήσει τη Χαμάς, αλλά σίγουρα θα ελπίζει ότι θα επιτύχει τον άλλο κύριο στόχο του πολύ πιο γρήγορα - τη διάσωση περισσότερων από 200 ομήρων. Τα χερσαία στρατεύματα εισέβαλαν στη Γάζα σε αυτό που περιγράφεται ως «δεύτερο στάδιο» της επίθεσης εναντίον της μαχητικής οργάνωσης που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Την Κυριακή, ένα τανκ φαινόταν από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων να εκτοξεύει ένα μεγάλο λευκό σύννεφο καπνού για να αποκρύψει την παρουσία μιας προελαύνουσας γραμμής πεζών στρατιωτών. Βολές πυροβολικού βροντοφώναζαν πάνω από το κεφάλι, ο θόρυβος συγχωνευόταν με βαριές ριπές πυροβολισμών.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε 24 ώρες, το 
Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει επιτεθεί σε πάνω από 600 στόχο στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αναφέρει ότι επιτέθηκε σε περίπου 600 στόχους την τελευταία ημέρα, μεταξύ των οποίων «στην περιοχή του πανεπιστημίου Αλ - Αζάρ», από όπου, όπως είπε, επρόκειτο να εκτοξευθεί ένας αντιαρματικός πύραυλος. Είπε επίσης ότι στοχοθετήθηκαν «αποθήκες όπλων, κρυψώνες και συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς και αντιαρματικές θέσεις».

Το πανεπιστήμιο Al-Azhar είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.
Κλείσιμο
 

Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «δεκάδες» μαχητές στη διάρκεια επιχειρήσεων χθες Κυριακή το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Ένα μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς».

«Tο Ισραήλ είναι έτοιμο να ανατρέψει την κυριαρχία της Χαμάς, να καταστρέψει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να εξαλείψει την απειλή που συνιστά για τους πολίτες του η Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο να επιστρέψει στο σπίτι τους τους 239 ομήρους και περιμένει από την διεθνή κοινότητα να ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους» αναφέρεται επίσης σε πρωινή ενημέρωση των αρχών του Ισραήλ στην οποία επαναλαμβάνεται η προτροπή προς τους κατοίκους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας «να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές στα νότια».

Το Ισραήλ επιχειρεί από εδάφους, αέρος και θαλάσσης κατά του στρατού της Χαμάς ζητώντας να καταδικαστεί η πρακτική της ένοπλης οργάνωσης να χρησιμοποιεί ως «ασπίδες» αμάχους και δομές όπως νοσοκομεία.
 

Στην ίδια ενημέρωση ξεκαθαρίζεται ότι μολονότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει επιπλέον μέτωπα στα βόρεια και τα νότια, είναι προετοιμασμένο και γι' αυτό το σενάριο και θα απαντήσει με δύναμη είτε αυτό αφορά τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο είτε τη Συρία είτε τους Χούτι στην Υεμένη.

Εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Και ενώ οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές για την εξολόθρευση της Χαμάς εντείνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τους φόβους για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραϊμ Ραϊσι, λέει τώρα ότι «το Ισραήλ πέρασε τις κόκκινες γραμμές» στη Γάζα, «κάτι που μπορεί να τους αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση». Και ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε στόχους σε Λίβανο και Συρία χθες, μετά την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ, ενώ στα σύνορα με τον Λίβανο σημειώνονται αψιμαχίες. Στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, καταρρίφθηκε drone και σκοτώθηκε ένας στρατιωτικός ο οποίος επιχείρησε να πλησιάσει τον φράχτη.

Το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της στον Λίβανο εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς την πόλη Ναχαρίγια του βόρειου Ισραήλ, ενώ και η Χεζμπολάχ -λιβανέζικη στρατιωτική οργάνωση που αποτελεί σύμμαχο της Χαμάς- ανακοίνωσε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε αρκετούς στόχους στα σύνορα, μια εκ των οποίων, όπως είπε έπληξε μια μονάδα πεζικού του Ισραηλινού Στρατού κοντά στην πόλη Μπίρκετ Ρίσα και «προκάλεσε επιβεβαιωμένους τραυματισμούς».
 

Με την ένταση να εξαπλώνεται και στις γύρω περιοχές, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε χθες για «αυξημένο ρίσκο» εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σάλιβαν δεν είναι ο μόνος, καθώς οι αναλυτές αναφέρουν πως ενώ το Ιράν «προσέχει» να μη συμπαρασυρθεί στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς, ίσως να μην έχει τον πλήρη έλεγχο των παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζει στην περιοχή (μια εξ αυτών είναι η Χεζμπολάχ) οι οποίες παρεμβαίνουν αυτόνομα καθώς η Χαμάς υποφέρει υπό την πίεση του IDF.

Αλλά δεν είναι μόνο το Ιράν: Στην κατοικούμενη κυρίως από μουσουλμάνους περιοχή Νταγκεστάν της Ρωσίας, εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο αεροδρόμιο "Μακαχάλα Ουιτάς" στο οποίο αναμενόταν πτήση από το Ισραήλ χθες, αναγκάζοντας τις ρωσικές Αρχές να το κλείσουν και να εκτρέψουν τις πτήσεις. Το πλήθος περικύκλωσε το αεροσκάφος της Red Wing Airlines που προσγειώθηκε εκεί, ερχόμενο από το Τελ Αβίβ, με παλαιστινιακές σημαίες και αντισημιτικά πανό. Από τις συγκρούσεις στο σημείο, τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Νταγκεστάν, ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το πλήθος αποτελείτο από ανθρώπους "που αντιτίθενται στη σύγκρουση Παλαιστίνης- Ισραήλ".

Στο μεταξύ στην περιοχή της Γάζας έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα και τον γύρο του κόσμου έκαναν χθες εικόνες με την εισβολή πολιτών σε αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ. Από την αρχή της σύγκρουσης με τη Χαμάς, 7.960 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, σε περιοχές που ελέγχει η Χαμάς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, στη Ραμάλα και περισσότεροι από 20.000 έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές, το 73% ανήκουν σε ευαίσθητους πληθυσμούς, αιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.
 

Ο Ερυθρός Σταυρός, πάντως, ανακοίνωσε ότι το πρώτο κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια -κυρίως ιατροφαρμακευτικό υλικό- έφτασε νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιουνίς, όπου εκτός από τραυματίες, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες πολίτες. Τον ρόλο του Καϊρου στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες στη Γάζα εξήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ευχαριστώντας τον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου "ο πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο Σίσι για τις αμερικανικές προσπάθειες να διασφαλίσουν ότι τοπικοί παράγοντες δεν θα επεκτείνουν τη σύγκρουση στη Γάζα και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να απελευθερωθούν οι όμηροι" που κρατούνται από Χαμάς, με τον Τζο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει ότι "το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα και ευθύνη να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία και να το κάνει αυτό με τρόπο που είναι συμβατός με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους". Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ψηφιστεί και η πρόταση Μπάιντεν για 105 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Οι «απειλές» για το νοσοκομείο Αλ Κουντς

«Λάβαμε απειλές» από πλευράς Ισραήλ, που απαίτησε να «εκκενώσουμε αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς επρόκειτο να βομβαρδιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ Μουράντ, ο διευθυντής του. «Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει όπλα και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Μπροστά στη φοβερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου κατάρρευσης «της δημόσιας τάξης» την επομένη λεηλασίας αποθηκών και κέντρων διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως ξεκινά «η δεύτερη φάση του πολέμου» με σκοπό να «καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και η ηγεσία της Χαμάς», κινήματος που η χώρα του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».  Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς πως προσπαθεί να «χειραγωγήσει ψυχολογικά», εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά, τους ισραηλινούς πολίτες, αφού το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να τους απελευθερώσει όλους, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ.

Συρία και Λίβανος μέρος της έντασης

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών. Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο· ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της. Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε. Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα». Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.  Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.



Ειδήσεις σήμερα

Το σκηνικό τρόμου στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν - «Έψαχναν Ισραηλινούς και φώναζαν Αλλάχου Άκμπαρ»

To protothema.gr στο «στρατηγείο» της οργάνωσης που έχει αναλάβει την επιστροφή των 227 ομήρων στο Ισραήλ

Άγνωστη ακόμα η αιτία θανάτου του Μάθιου Πέρι - Το μυστήριο με τα φάρμακα που βρέθηκαν σπίτι του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης