To Ισραήλ αναπτύσσει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη

To Ισραήλ αναπτύσσει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη

Εχθές το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το αμυντικό σύστημα Arrow για να αποκρούσει τους πυραύλους των ανταρτών - Στην κόψη του ξυραφιού για κλιμάκωση της σύγκρουσης η Μέση Ανατολή 

ploio-1
Στην κόψη του ξυραφιού για κλιμάκωση της σύγκρουσης βρίσκεται η Μέση Ανατολή. Καθώς η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη Χαμάς να απειλεί ότι θα μετατρέψει την περιοχή σε «τάφο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες», ανησυχία για διεύρυνση των πολεμικών μετώπων προκαλεί η εμπλοκή σε αυτή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Την εναέρια επίθεση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών ανακοίνωσε ότι απέκρουσε το Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο των δυνάμεων των Χούθι, στρατηγό Γιαχία Σαρί, να δηλώνει ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους και drones προς το Ισραήλ, «στην τρίτη μας επιχείρηση υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού». Ο Σαρί ανακοίνωσε ότι οι Χούθι έχουν σχεδιάσει και άλλα πλήγματα το αμέσως επόμενο διάστημα «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα».

Σήμερα το πρωί, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναπτύχθηκαν ισραηλινά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές προσπάθειες στην περιοχή μετά τις επιθέσεις των Χούθι. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ανάπτυξη έγινε εχθές μετά από «αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης». Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τον στρατό φαίνεται να δείχνουν κορβέτες Saar να περιπολούν κοντά στο λιμάνι της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως νέο μέτωπο, καθώς ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα προκαλεί αντίποινα από δυνάμεις ευθυγραμμιζόμενες με το Ιράν και φίλα προσκείμενες στη Χαμάς σε άλλα μέρη της περιοχής.

Κλείσιμο


Οι Χούθι, μια πολιτική και στρατιωτική οργάνωση η οποία μάχεται στην Υεμένη για την εξουσία με τον πολιτικό συνασπισμό που υποστηρίζουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στη χώρα και, στις 19 και 27 Οκτωβρίου είχαν επιχειρήσει και πάλι να πλήξουν το Ισραήλ, με πυραύλους και drones που κατέρριψε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Carney, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή.

Παρότι το ορμητήριό τους βρίσκεται στην Κανά, περίπου 1000 χιλιόμετρα από το σκηνικό του πολέμου μεταξύ Χαμάς και IDF, η επιμονή τους να εμπλακούν σε αυτόν, προκαλεί ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή: Με αναζωπύρωση του αιματηρού εμφυλίου στην Υεμένη- κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρέμβαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αλλά και με χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που έχουν ξανακάνει στο παρελθόν, πλήττωντας ζωτικές ενεργειακές υποδομές.



Καθώς το Ιράν παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στους Χούθι, έχει πολύ πιο περιορισμένη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων απ' ό,τι έχει στη Χεζμπολάχ και, στην περίπτωση πληγμάτων σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, θεωρείται βέβαιη η «απάντηση» των δύο χωρών με αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές που έλεγχει η οργάνωση. Με το motto τους να είναι «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, κατάρα στους Εβραίους», θεωρείται βέβαιο ότι οι Χούθι θα επιμείνουν να εμπλακούν στη σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ, αφού διαθέτουν και πυραύλους και drones μεγάλου βεληνεκούς.

Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το αμυντικό σύστημα «Τόξο» το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους σε υψηλό υψόμετρο, ενω ισραηλινά αεροσκάφη αναχαίτισαν drones στην περιοχή. Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποιούσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη «μια διεύρυνση των συγκρούσεων στην περιοχή», ενώ η Χεζμπολάχ προκαλεί συνεχείς αψιμαχίες με τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα του Λιβάνου με τη χώρα.



Την υπόθεση περιπλέκει η καταδίκη «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας της επίθεσης του Ισραήλ στη Τζαμπαλίγια, καλώντας το να σταματήσει «την επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση από τις ισραηλινές αρχές κατοχής πυκνοκατοικημένων περιοχών σε παράβαση των διεθνών νόμων». Ηταν μόλις το Σεπτέμβριο που ο Πρίγκηπας- Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιέγραφε τις συζητήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ ως «τη μεγαλύτερη ιστορική συμφωνία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», με τον Νετανιάχου να κάνει λόγο για «κύκλο της ειρήνης».

Την ίδια ώρα, στη σκιά της πολύνεκρης επίθεσης στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπαλίγια και ενώ η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υπόσχεται ότι τις επόμενες ημέρες θα απελευθερώσει κάποιους από τους περισσότερους από 230 ομήρους που κρατά. Οι όμηροι που θα απελευθερωθούν δεν θα είναι Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες, αλλά διαφορετικών εθνικοτήτων, αυξάνοντας έτσι την πίεση που ασκούν οι οικογένειες στην κυβέρνηση Νετανιάχου για την επιστροφή των δικών τους ανθρώπων.



Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα «αρκετές χώρες παρενέβησαν μέσω ενδιάμεσων για την απελευθέρωση ξένων πολιτών και, αφού λάβαμε τα αιτήματα αυτών των χωρών, τους ενημερώσαμε ότι θα απελευθερώσουμε έναν αριθμό ξένων τις επόμενες ημέρες».

Η αγωνία τώρα κορυφώνεται για τους ομήρους με δεδομένο ότι η Χαμάς δεν έχει δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις εθνικότητες αλλά και τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς.



Ειδήσεις σήμερα:

Στόχος ήταν τα τούνελ της Χάμας λέει το Ισραήλ για το χτύπημα με τους δεκάδες νεκρούς στην Τζαμπαλίγια

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Μπέου για τη χυδαία επίθεση σε βάρος δημοσιογράφων

47χρονη στις ΗΠΑ δηλητηρίασε τον 51χρονο σύντροφό της ώρες αφού αυτός κληρονόμησε 30 εκατ. δολάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης