ΗΠΑ: Πέθανε και ο δεύτερος καρδιοπαθής με μόσχευμα από χοίρο

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, όπου είχε πραγματοποιηθεί η πειραματική διαδικασία, ανέφερε ότι η καρδιά άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες

Ο Λόρενς Φόσετ, ο δεύτερος άνθρωπος που έλαβε καρδιακό μόσχευμα από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, πέθανε έξι εβδομάδες μετά την πειραματική διαδικασία.

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC), όπου είχε πραγματοποιηθεί η πειραματική διαδικασία, ανέφερε ότι η καρδιά άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες.

«Η τελευταία επιθυμία του κ. Φόσετ ήταν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά που μάθαμε από την εμπειρία μας, ώστε να εξασφαλιστεί και σε άλλους η ευκαιρία για μια νέα καρδιά όταν ένα ανθρώπινο όργανο δεν θα είναι διαθέσιμο. Στη συνέχεια είπε στην ομάδα των γιατρών και των νοσοκόμων που συγκεντρώθηκαν γύρω του ότι μας αγαπούσε. Θα μας λείψει τρομερά», δήλωσε ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ξενομεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.



Σύμφωνα με το CNN, Ο 58χρονος Φόσετ, εισήχθη για πρώτη φορά στο UMMC στις 14 Σεπτεμβρίου αφού παρουσίασε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και υποβλήθηκε στην πειραματική μεταμόσχευση έξι ημέρες αργότερα. Η καρδιοπάθειά του και οι προϋπάρχουσες παθήσεις τον καθιστούσαν ακατάλληλο για να γίνει δέκτης ανθρώπινης καρδιάς.

«Η μόνη αληθινή ελπίδα που μου έχει απομείνει είναι να επιλέξω την καρδιά του χοίρου, την ξενομεταμόσχευση», είχε δηλώσει ο Φόσετ στο νοσοκομείο σε μια συνέντευξη αρκετές ημέρες πριν από την επέμβαση. «Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες από το να ελπίζουμε για περισσότερο χρόνο μαζί» δήλωσε τότε η σύζυγός του, Αν. «Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να καθόμαστε στη βεράντα και να πίνουμε καφέ μαζί».




Τις εβδομάδες που ακολούθησαν αμέσως μετά τη μεταμόσχευση, οι γιατροί του δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η καρδιακή του λειτουργία ήταν εξαιρετική και είχαν αποσύρει όλα τα φάρμακα για την υποστήριξή της. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο λοίμωξης και καμία ένδειξη απόρριψης αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει τότε ο Γκρίφιθ.

Οι γιατροί είχαν χορηγήσει στον Φόσετ μια πειραματική θεραπεία με αντισώματα για την περαιτέρω καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της απόρριψης. Ωστόσο, η απόρριψη των οργάνων είναι «η σημαντικότερη πρόκληση με τις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις που αφορούν και ανθρώπινα όργανα» ανέφερε το UMMC σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η σύζυγός του Φόσετ ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη φροντίδα του στο UMMC. «Ο Λάρι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με ανοιχτό μυαλό και απόλυτη εμπιστοσύνη στον Δρ Γκρίφιθ και το προσωπικό του. Ήξερε ότι ο χρόνος του μαζί μας ήταν λίγος και αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να κάνει κάτι για άλλους», είπε.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, περισσότερα από 113.000 άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα μεταμοσχεύσεων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.300 ατόμων που χρειάζονται καρδιά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022, το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πραγματοποίησε επίσης την πρώτη τέτοια πειραματική χειρουργική επέμβαση στον 57χρονο Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση. Ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις απόρριψης τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, η αυτοψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπένετ πέθανε τελικά από καρδιακή ανεπάρκεια από «μια σύνθετη σειρά παραγόντων», συμπεριλαμβανομένης της κατάστασής του πριν από την επέμβαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τετ α τετ μίας ώρας είχαν Μητσοτάκης και Κασσελάκης - Τι συζήτησαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Taste Atlas: Τα δύο ελληνικά γλυκά στα 50 κορυφαία του κόσμου - Ποιο είναι στη λίστα με τα χειρότερα

Τι είναι η κακοκαιρία τύπου «Π» που έρχεται το Σαββατοκύριακο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr