Axios: Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για τη διαδοχή του Μπάιντεν – Ποια ονόματα ξεχωρίζουν

Ο πρόεδρος λέει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση για άνθρωπος της ηλικίας του, αλλά θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του, αν εκλεγεί

Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι Δημοκρατικοί μπορεί να συστρατεύονται πίσω από τον πρόεδρο Μπάιντεν που έχει εκφράσει τη θέλησή του να είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά στο παρασκήνιο προετοιμάζονται και για την επόμενη ημέρα.

Αυτή η ημέρα δεν είναι απαραίτητο να έλθει το 2028, κατά τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά και μέσα στο 2024 ή και νωρίτερα, αν ο Μπάιντεν -στα 80 του πλέον- αποφασίσει να αποσυρθεί.

Ο Μπάιντεν λέει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση για άνθρωπος της ηλικίας του, αλλά θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του (αν έλθει) το 2028, ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος.

Στην πράξη, όπως τονίζει το Axios, όλοι οι «δελφίνοι» στηρίζουν τον πρόεδρο, αλλά έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις. Υπολογίζουν ότι ο πρόεδρος, είτε από κάποιο θέμα με την υγεία του είτε αν αλλάξει γνώμη, μπορεί να αποσυρθεί πριν από το συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο 2024. Αν μάλιστα ο πρόεδρος αποφάσιζε να αποχωρήσει ακόμη και μέσα στο 2023, οι «δελφίνοι» θα έχουν περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν την καμπάνια τους.

Ποιοι είναι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή:



Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ, ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2020. Στη διάθεσή του έχει τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια που σκοπεύει να τα διαθέσει για την επανεκλογή του στη Γερουσία το 2026 εκτός αν πάρει την απόφαση να κατέβει το 2024. Ο Μπούκερ έχει κρατήσει την ομάδα της υποψηφιότητας του 2020 και διατηρεί επαφές με υποστηρικτές του έξω από την Πολιτεία του.



Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει αρχίσει και αυτή να επικεντρώνεται σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις, αλλά και να επισκέπτεται εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου παραδοσιακά πλειοψηφούν οι Αφροαμερικανοί.

Τρεις κυβερνήτες από τους Δημοκρατικούς έχουν αρχίσει και αυτοί τις κινήσεις. Είναι η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν, ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια και ο Τζ.Μπ. Πρίτσκερ του Ιλινόι.

Ο Πρίτσκερ είναι επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος και ήδη έχει ρίξει το βάρος του (και χρήματα) υπέρ των αμβλώσεων σε πολιτείες όπου τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Νιούσομ που ζητά συνταγματική αναθεώρηση την απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων και την πώληση μόνο σε πρόσωπα άνω των 21 ετών. Μια παρόμοια τροπολογία έχει ήδη περάσει στην Καλιφόρνια, αλλά για να υιοθετηθεί σε εθνικό επίπεδο υπάρχει πολύς δρόμος.



Παράλληλα ο Νιουσομ συναντά στο εξωτερικό διεθνείς ηγέτες μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.


Ειδήσεις σήμερα:

Βούλα: Αυτοκτόνησε με καραμπίνα Ελληνοσύρος εφοπλιστής στο υπόγειο του σπιτιού - Είχε αφήσει σημείωμα στην πρώην σύζυγό του

Πήλιο: Η περιπέτεια 22χρονης που κάηκε σε πρόσωπο και σώμα στην προσπάθεια να ανάψει σόμπα

«Μετεωρολογική βόμβα» πλήττει χώρες της Ευρώπης - Έξι νεκροί από την κακοκαιρία «Ciaran»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr