Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεργασία Συρίας και Βάγκνερ για να σταλεί στη Χεζμπολάχ ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεργασία Συρίας και Βάγκνερ για να σταλεί στη Χεζμπολάχ ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη Συρία, έχει επιφορτιστεί με την παράδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος SA-22, ανέφεραν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Collage_Maker-03-Nov-2023-03-29-AM-3805
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, συμφώνησε να στείλει ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο μέσω της Βάγκνερ.

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη Συρία, έχει επιφορτιστεί με την παράδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος SA-22, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει ήδη παραδοθεί ή πόσο κοντά είναι η παράδοση. Το σύστημα αρχικά παρασχέθηκε από τη Ρωσία για χρήση από τη συριακή κυβέρνηση, ανέφεραν οι πηγές.

Μία από τις πηγές είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πρόσφατη κίνηση του συστήματος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Pantsir. Η άλλη πηγή είπε ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίστηκε εν μέρει σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν σχετικά με συζητήσεις μεταξύ του Άσαντ, του Βάγκνερ και της Χεζμπολάχ σχετικά με την παράδοση του συστήματος.

Κλείσιμο
H Wagner «θα μπορούσε να παράσχει σύστημα αεράμυνας» στη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη πολιτοφυλακή, η οποία «απασχολεί» τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας, ανέφεραν στη Wall Street Journal Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμλενοι τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ και η λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ επιχειρούν και οι δύο στη Συρία εδώ και χρόνια, όπου εργάζονται μαζί με τις ρωσικές και τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για να ενισχύσουν το καθεστώς Άσαντ ενάντια στη συριακή αντιπολίτευση.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να αποσύρει τους μαχητές της τα τελευταία χρόνια, αλλά η ομάδα υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, το οποίο είναι στενός σύμμαχος του Άσαντ. Μια τρίτη πηγή εξοικειωμένη με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Χεζμπολάχ και της Βάγκνερ στη Συρία.

Η πιθανότητα η Χεζμπολάχ να αποκτήσει σύντομα ένα νέο σύστημα αεράμυνας έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι οι μαχητές σκέφτονται να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να μείνουν μακριά από τη σύγκρουση και έχουν τοποθετήσει αεροπλανοφόρα και στρατεύματα στην περιοχή για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια πιθανή κλιμάκωση.

Το Ισραήλ έχει επίσης στοχεύσει αυτά τα πυραυλικά συστήματα στο εσωτερικό της Συρίας στο παρελθόν, ως μέρος ευρύτερων ισραηλινών επιθέσεων σε ιρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες στη χώρα.

Δεν είναι σαφές πόση επιρροή είχε η Ρωσία στην απόφαση να παράσχει το σύστημα στη Χεζμπολάχ. Από τον θάνατο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, τον Αύγουστο, το Κρεμλίνο έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να απορροφήσει μισθοφόρους της Βάγκνερ και τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας. Ωστόσο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ δεν είχαν πληροφορίες ότι υπήρξε αλλαγή στην πλήρη κυριότητα της Βάγκνερ από το Κρεμλίνο.



Ειδήσεις σήμερα:

Κηφισιά : «Είχε γάντια κουζίνας και ήταν γεμάτος αίματα, μαχαίρωσε το παιδί που δούλευε στο μπαρ» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Αυτοκτονία στη Βούλα: «Συγχώρεσέ με γι' αυτό που θα κάνω» φέρεται να έγραψε στη σύζυγό του ο εφοπλιστής

Αυστραλία: Γυναίκα βγήκε τρέχοντας στον διάδρομο απογείωσης γιατί… έχασε την πτήση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης