Πακιστάν: Συνεχίζεται η αποχώρηση των Αφγανών προσφύγων - Πάνω από 180.000 έχουν περάσει τα σύνορα σε 1,5 μήνα

Τουλάχιστον 600.000 Αφγανοί έφθασαν στο Πακιστάν μετά την επιστροφή των ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο 2021 - Οι πακιστανικές αρχές ζήτησαν την αποχώρηση όσων δεν έχουν νόμιμα έγγραφα, διαφορετικά θα απελαύνονται

Το Πακιστάν άνοιξε σήμερα περισσότερα κέντρα σε ένα συνοριακό πέρασμα με το Αφγανιστάν για να επισπεύσει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Αφγανών χωρίς νόμιμα έγγραφα - ανακοίνωσε αξιωματούχος - αγνοώντας τις εκκλήσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους πρόσφυγες να επανεξετάσει τα σχέδιά του για απελάσεις.

Ο αριθμός των εγκαταστάσεων στο βορειοδυτικό πέρασμα του Τόρκχαμ, το οποίο χρησιμοποιεί η πλειονότητα των ανθρώπων για να φύγει, έχει τριπλασιαστεί για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών, είπε στο Reuters ο Αμπντούλ Νασίρ Χαν, αναπληρωτής επίτροπος της περιοχής Χιμπέρ, όπου βρίσκεται το πέρασμα.

"Όλα κυλούν φυσιολογικά τώρα καθώς οι μετανάστες δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν επί ώρες στις ουρές", είπε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο πέρασμα όπου χιλιάδες Αφγανοί συνωστίζονταν όταν παρήλθε η προθεσμία για την εθελούσια αναχώρησή τους την Τετάρτη.



Σύμφωνα με τον ίδιο, 19.744 Αφγανοί είχαν περάσει το σύνορο την Πέμπτη, ενώ συνολικά 147.949 άνθρωποι αυτής της εθνικότητας έχουν περάσει στο Αφγανιστάν από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 35.000 Αφγανοί χωρίς νόμιμα έγγραφα έχουν περάσει μέσω ενός άλλου συνοριακού περάσματος στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, του Σάμαν.

Οι πακιστανικές αρχές ήδη είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν τους ξένους χωρίς νόμιμα έγγραφα - η πλειονότητα των οποίων Αφγανοί - ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Τουλάχιστον 600.000 Αφγανοί έφθασαν στο Πακιστάν μετά την επιστροφή των ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να λάβουν πολιτικό άσυλο σε τρίτες χώρες.



Το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις τις σχετικές με το καθεστώς των προσφύγων και δεν διαθέτει νομοθεσία που να εγγυάται την προστασία τους.

Η πακιστανική κυβέρνηση επικαλείται την επιδείνωση της ασφάλειας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο ότι η προθεσμία για την εθελούσια αναχώρηση των μεταναστών ήταν η 1η Νοεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Σαρφράζ Μπούγκτι δήλωσε ότι πολλές από τις επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν διαπραχθεί από Αφγανούς.

Όσοι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα θα κλείνονται σε κέντρα κράτησης, όπου θα παραμένουν για μερικές ημέρες μέχρι την απέλασή τους.

Οι αρχές του Πακιστάν ανεβάζουν στο 1,7 εκατομμύριο τους Αφγανούς που ζουν παράνομα στο Πακιστάν.

Οι Αφγανοί αυτοί έχουν ζήσει σε καταυλισμούς με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη και στην απασχόληση. Όμως, ορισμένοι ζουν στο Πακιστάν εδώ και δεκαετίες ή έχουν γεννηθεί εκεί, και θεωρούν τη χώρα πατρίδα τους, μη γνωρίζοντας τίποτε για το Αφγανιστάν.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν κατά καιρούς εκπονήσει σχέδια για την εκδίωξη των Αφγανών, αλλά ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε εμποδίσει την υλοποίησή τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί θα «χτυπήσουν» τη χώρα

Συγκίνηση στην κηδεία του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα

Ανθή Φακιδάρη: Η 20χρονη Ελληνίδα καλλονή είναι το νέο top model
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr