Πόλεμος στο Ισραήλ: «Χιλιάδες» Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι οδηγούνται πίσω στη Γάζα - «Βαθιά ανησυχία» από τον ΟΗΕ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Χιλιάδες» Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι οδηγούνται πίσω στη Γάζα - «Βαθιά ανησυχία» από τον ΟΗΕ

Υπολογίζεται ότι περίπου 18.500 κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα είχαν άδεια εργασίας στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς

gaza_123
Το Ισραήλ άρχισε σήμερα να στέλνει "χιλιάδες" Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο έδαφός του πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται εκεί και έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε "βαθιά ανησυχία" για το γεγονός ότι αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι στέλνονται πίσω στη Γάζα "παρά την σοβαρότητα της κατάστασης" εκεί.

"Χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν αποκλειστεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου", την ημέρα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, που πυροδότησε τον πόλεμο, "οδηγήθηκαν πίσω" στη Γάζα, δήλωσε στο AFP ο Χίσαμ Άντουαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις συνοριακές διαβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας.



Υπολογίζεται ότι περίπου 18.500 κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα είχαν άδεια εργασίας στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Κλείσιμο
Αυτές δεν ήταν ωστόσο σε θέση, σε επικοινωνία που είχε το AFP, μαζί τους να προσδιορίσουν άμεσα τον αριθμό των Παλαιστινίων εργαζομένων από τη Γάζα που βρισκόντουσαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 10 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακάλεσε όλες τις άδειες εργασίας που είχαν δοθεί σε Παλαιστινίους της Γάζας, σύμφωνα με συνασπισμό ισραηλινών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία φυλάκισαν κατοίκους της Γάζας" χωρίς, σύμφωνα με τον συνασπισμό αυτόν, "καμία νομική βάση".



Το AFP είχε συναντήσει τις πρώτες μέρες του πολέμου εργαζομένους από τη Γάζα στο Ισραήλ, οι οποίοι είχαν φύγει ή είχαν σταλεί πίσω από τους εργοδότες τους ή την αστυνομία στη Δυτική Όχθη, το κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος που χωρίζεται από τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό έδαφος.

Οι αναγκαστικές επιστροφές στη Γάζα γίνονται μερικές ώρες ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε προς αυτήν την κατεύθυνση το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. "Το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από τη Γάζα".

Η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπάται αδιάκοπα από τις 7 Οκτωβρίου από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπου τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις αρχές, από την έναρξη του πολέμου, στην πλειονότητά τους πολίτες.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 9.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πολιτών, από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

"Βαθιά ανησυχία"

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τη "βαθιά ανησυχία" της για την αποστολή πίσω στη Γάζα από το Ισραήλ χιλιάδων Παλαιστινίων εργαζομένων.

Αυτοί "στέλνονται πίσω παρά την σοβαρότητα της κατάστασης" στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελεί στόχο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ελίζαμπεθ Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί θα «χτυπήσουν» τη χώρα

Συγκίνηση στην κηδεία του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα

Ανθή Φακιδάρη: Η 20χρονη Ελληνίδα καλλονή είναι το νέο top model
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης