Γαλλία: Κοσμοσυρροή σε έκθεση για τον Τζένγκις Χαν που προσπάθησε να «τορπιλίσει» η Κίνα

Γαλλία: Κοσμοσυρροή σε έκθεση για τον Τζένγκις Χαν που προσπάθησε να «τορπιλίσει» η Κίνα

Κατά τον θάνατό του Μογγόλου κατακτητή η αυτοκρατορία του κάλυπτε μια έκταση από την Κασπία ως τον Ειρηνικό Ωκεανό και έλεγχε το 22% της στεριάς του πλανήτη

gengis-khan-1
Έπειτα από μια μακριά διαμάχη που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα ένα φιλόδοξο σχέδιο, η έκθεση στη Ναντ της Γαλλίας για τον Τζένγκις Χαν και τους Μογγόλους όχι μόνο άνοιξε, αλλά έχει και τεράστια επιτυχία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 400 αντικείμενα που πρώτη φορά εκτίθενται στην Ευρώπη, κάποια από τα οποία έχουν βρεθεί σε ανασκαφές πριν από μόλις τρία χρόνια. Περιλαμβάνει κομμάτια, όπως κράνη, υφάσματα, κεραμικά και χαρτονομίσματα.

Gengis Khan, Comment les Mongols ont changé le monde


Κλείσιμο
Ο γενικός τίτλος είναι «Τζένγκις Χαν: Πώς οι Μογγόλοι άλλαξαν τον κόσμο». Εντάσσεται, όπως γράφει ο Guardian, σε μια νέα ανάγνωση της γεωπολιτικής σημασίας της τεράστιας αυτοκρατορία του Χαν.

H έκθεση, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, επιδιώκει να κοιτάξει πέρα από τα κινηματογραφικά κλισέ με τους αιμοδιψείς πολεμιστές και να εστιάσει στα ευρύτερα και γεωπολιτικά σημαντικά διδάγματα από τη μογγολική αυτοκρατορίας του 13ου και 14ου αιώνα.

Κατά τον θάνατό του ήταν κυρίαρχος σε μια τεράστια έκταση, από την Κασπία ως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έλεγχε το 22% της στεριάς του πλανήτη, μια αυτοκρατορία τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δύο φορές αυτής της Αρχαίας Ρώμης.

Ωστόσο, αυτό το μεγαλεπίβολο σχέδιο κινδύνεψε με αποτυχία το 2020.

Το μουσείο είχε κατηγορήσει τις κινεζικές αρχές ότι επεμβαίνουν και επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία.

Exposition-Gengis-Khan-1a
Exposition-Gengis-Khan-3
Exposition-_Gengis-Khan-2b
Exposition-Gengis-Khan-2a


Αρχικά η συνεργασία ήταν με κινεζικό μουσείο, αλλά οι κινεζικές αρχές απαίτησαν να αφαιρεθούν λέξεις, όπως «Τζένγκις Χαν», «αυτοκρατορία» και «Μογγόλος», από τη γαλλική έκθεση. Ζήτησαν, ακόμη, τον έλεγχο επί του υλικού της έκθεσης (φυλλάδια, χάρτες, κλπ).

Αυτό γινόταν σε μια εποχή που η κινεζική κυβέρνηση είχε σκληρύνει τη στάση της κατά των εθνοτικών Μογγόλων, πολλοί από τους οποίους ζουν στη βόρεια κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας.

Το μουσείο στη Ναντ πάγωσε το σχέδιο και αρνήθηκε τα αιτήματα, λέγοντας ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν μια μεροληπτική αφήγηση για τον μογγολικό πολιτισμό.

Τελικά η έκθεση προχώρησε σε συνεργασία με μουσεία της Μογγολίας.

«Η μογγολική αυτοκρατορία ήταν γιγαντιαία» με απόηχο ως και σήμερα σε ζητήματα όπως η σχέση της Κίνας και της Ρωσίας, το τι συμβαίνει στο Ιράν και την κεντρική Ευρώπη, εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης Μπερτράν Γκιγέ.

Προσθέτει ότι μια προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας της μογγολικής αυτοκρατορίας αποκάλυψε πώς αντιμετώπισε αιώνες πριν από εμάς την κλιματική αλλαγή, τη παγκοσμιοποίηση και τις πανδημίες. «Ένας από τους λόγους για την κατάρρευση της μογγολικής αυτοκρατορίας ήταν η εξάπλωση της μεγάλης πανώλης, η οποία κυκλοφορούσε στους κύριους δρόμους που την διέσχιζαν», είπε ο ίδιος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Μαΐου 2024.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Σκουρλέτης πήγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκλόνισε η μητέρα της 40χρονης που σκοτώθηκε στο τροχαίο με λεωφορείο του ΟΑΣΘ: «Μη φεύγεις αγάπη μου, γύρνα σπίτι»

Κύκλωμα έφτιαχνε «μαϊμού» πίνακες γνωστών ζωγράφων και τους πουλούσε για αληθινούς - Λεία πάνω από 6 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης