Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι «κόκκινες γραμμές» της διεθνούς κοινότητας για τη Γάζα και ο κίνδυνος για το Ισραήλ

Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ μετά την επίθεση της Χαμάς - Αγκάθι η πρόταση κατοχής της Γάζας

Ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις της εντεινόμενης και επεκτεινόμενης χρονικά στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην Γάζα αλλά και για την επόμενη ημέρα όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις, δημιουργεί πίεση στο Ισραήλ που κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ των πρώτων ημερών μετά την επίθεση της Χαμας και να δει πλέον ακόμη και στενούς συμμάχους να αποστασιοποιούνται και να θέτουν ορια στην επιχείρηση IRON SWORDS.



Οι συνεχιζόμενες μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς στο έδαφος της Γάζας, η αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και η καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και υποδομών έχουν δημιουργήσει μια αρνητική εικονα για την ισραηλινή επιχείρηση εξόντωσης της Χαμάς και αποκατάστασης ενός περιβάλλοντος που δεν θα συνιστά απειλή για την ασφαλεια του Ισραήλ αλλα και της περιοχής .

Όμως η συζήτηση για την επόμενη ημέρα που άνοιξε με την δήλωση Νετανιάχου για παραμονή για απροσδιόριστο διάστημα του Ισραηλινού Στρατού στην Γάζα, ήταν η θρυαλλίδα για μια σειρά αντιδράσεις κυρίως από την Ουάσιγκτον που αποστασιοποιούνται και επιχειρούν να θέσουν «κόκκινες γραμμές».

Είναι προφανές ότι μια νεα κατοχή στην Γάζα θα οδηγούσε σε έναν νέο κύκλο βίας και οριστικό θάψιμο κάθε προσπάθειας για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, υποχρεώνοντας ακόμη και τους μετριοπαθείς Άραβες να στραφούν εναντίον του Ισραήλ.

Μετά την αποδοκιμασία των δηλώσεων Νετανιάχου από την Ουάσιγκτον, το Τελ Αβίβ με διαρροές αξιωματούχων θέλησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα ότι δεν υπάρχει πρόθεση «κατοχής» και ο Μπένι Γκάντζ που συμμετέχει στο Πολεμικό Συμβούλιο έκανε λόγο για «εναλλακτικούς μηχανισμούς στην Γάζα» όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ε.Λεβί, δήλωσε, μάλισα, ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές με τους διεθνείς εταίρους για το πώς θα μοιάζει η επόμενη ημέρα στην Γάζα. Διευκρίνισε ότι είναι κοινή αντίληψη ότι η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη και να μην ξαναγίνει φωλιά τρομοκρατών ενώ ο κ.Γκαντζ είχε τονίσει ότι η Χαμάς δεν μπορεί να έχει θέση σε οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Μετά την δήλωση Νετανιάχου ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι δεν προκειται να υπάρξει νεα κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ αλλά ίσως χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος. Θέτοντας, δε, ορισμένες «κόκκινες γραμμές» τόνισε ότι το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορεί ούτε να καταληφθεί ούτε να απομειωθεί, ότι θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός για την εγγύηση της ασφάλειας και ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει δια της βίας μετακίνηση του πληθυσμού.



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν ενέργειες που μπορεί να γίνουν ώστε να μειωθούν οι συνέπειες της επιχείρησης εις βάρος των αμάχων καθώς οι εικόνες που μεταδίδονται από την Γάζα δημιουργούν ένα ασφυκτικό και αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη των χωρών της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ το οποίο εισπράττουν και οι κυβερνήσεις.

Το κλίμα αυτό αναμένεται να γινει αισθητό και στην σημερινή Διάσκεψη που συγκαλεί στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για την διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα με την συμμετοχή χωρών της περιοχής, των μεγάλων δυνάμεων και ΜΚΟ. Στην διάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα προωθήσουν την ιδέα αυτού του διαδρόμου (που έχει την στήριξη του Γάλλου προέδρου) καθώς θα μπορέσει να εξασφαλίσει σταθερή και σε μεγάλες ποσότητες ροή ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

Βεβαίως προϋπόθεση είναι να υπάρξει η «ανθρωπιστική παύση» των επιχειρήσεων που το Ισραήλ προς το παρον συνδέει με την απελευθέρωση των ομήρων ενώ το εγχείρημα θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες καθώς θα πρέπει να εξασφαλισθεί ο έλεγχος των κοντέινερ με την βοήθεια από τις ισραηλινές αρχές, η εξασφάλιση οτι δεν θα καταλήξει η βοήθεια στην Χαμάς και η απουσία λιμανιού στην Γάζα ικανού να υποδεχθεί μεγάλα πλοία, όπως φυσικά και η ασφαλεια των πλοίων που θα συμμετέχουν στην αποστολή.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στην Διάσκεψη τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ενώ θα εκφράσει την «αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδας λόγω και της γεωγραφικής εγγύτητας να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την Τρίτη ειχε προχωρήσει ένα βήμα ακόμη περισσότερο δηλώνοντας ότι μαζι με την καταδίκη της Χαμάς πρέπει να δεχθούμε ότι το Ισραήλ με αυτό που συμβαίνει στην Γάζα έχει «υπερβεί το αναγκαίο μέτρο… διότι, βεβαίως, υπάρχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας αλλά το πώς ασκείται το δικαίωμα αυτό έχει σημασία».

Ειδήσεις σήμερα:

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Πού αναμένονται βροχές

Ο πανηγυρισμός του Γιάννη μετά από κάρφωμα τον έστειλε στα αποδυτήρια με δεύτερη τεχνική ποινή - Δείτε βίντεο

Θρίλερ στη Δανία - Η Κοπεγχάγη νίκησε, με ανατροπή, 4-3 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Δείτε όλα τα γκολ της βραδιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr