Αντιδράσεις στο Ισραήλ μετά τις αποκαλύψεις ότι φωτορεπόρτερ μεγάλων μέσων γνώριζαν από πριν για τις σφαγές της Χαμάς

Αντιδράσεις στο Ισραήλ μετά τις αποκαλύψεις ότι φωτορεπόρτερ μεγάλων μέσων γνώριζαν από πριν για τις σφαγές της Χαμάς

Τι απαντούν Associated Press, Reuters, CNN και New York Times - Το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης της ΜΚΟ HonestReporting

Αντιδράσεις στο Ισραήλ μετά τις αποκαλύψεις ότι φωτορεπόρτερ μεγάλων μέσων γνώριζαν από πριν για τις σφαγές της Χαμάς
Σοβαρά ερωτηματικά ανακύπτουν μετά τις αποκαλύψεις της έκθεσης της ΜΚΟ HonestReporting ότι από την αρχή της επιδρομής της Χαμάς δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press, το Reuters, το CNN και οι New York Times, ακολούθησαν τους τρομοκράτες της ισλαμιστικής οργάνωσης από τη Γάζα στο Ισραήλ και, μαζί με τους ίδιους τους ενόπλους, κατέγραψαν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Σφοδρές αντιδράσεις έχουν γίνει ορατές στο Ισραήλ που ζητά απαντήσεις.

Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στο Τορόντο, Ίντιτ Σαμίρ, ανήρτησε στο Twitter δύο εικόνες φωτορεπόρτερ από τη Γάζα που κάλυπταν την επίθεση της Χαμάς. Σε μια εξ’ αυτών διακρίνεται ο δημοσιογράφος Χασάν Εσλάια να δέχεται φιλί στο μάγουλο από τον αρχηγό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Εσλάια είναι ένας από τους έξι φωτορεπόρτερ που κατονομάζει το HonestReporting στην έκθεσή του μαζί με τους Γιούσεφ Μασούντ, Αλί Μαχμούντ, Χατέμ Αλί, Μοχάμεντ Φαϊκ Αμπού Μοσταφά και Γιασέρ Κουτνίχ, ως παρόντες στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί άμαχοι.


Οι φωτορεπόρτερ αυτοί, εξωτερικοί συνεργάτες των πρακτορείων Reuters, Associated Press, των New York Times και του CNN, τράβηξαν φωτογραφίες από ένα φλεγόμενο ισραηλινό άρμα μάχης και ενόπλους της Χαμάς να απαγάγουν ομήρους, όπως η Ισραηλινογερμανή Σάνι Λουκ, ο θάνατος της οποίας ανακοινώθηκε μερικές μέρες αργότερα και να μεταφέρουν σορούς αμάχων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν viral τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διαγραμμένων πλέον αναρτήσεων των φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την επίθεση της Χαμάς. Σε ένα απ’ αυτά ο Χασάν Εσλάια διακρινόταν να στέκεται δίπλα σε ισραηλινό άρμα μάχης που κατέλαβαν ένοπλοι της Χαμάς και να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να φορά κράνος ή γιλέκο με την ένδειξη “Press” («Τύπος»), που οφείλουν να φορούν οι πολεμικοί ανταποκριτές.

Στην έκθεσή του το HonestReporting υποστήριξε ότι το Associated Press αφαίρεσε τα ονόματα αυτών των φωτορεπόρτερ – εξωτερικών συνεργατών από ορισμένες φωτογραφίες στη βάση δεδομένων του. Επιπλέον διερωτήθηκε κατά πόσον οι εν λόγω φωτορεπόρτερ εμφανίστηκαν στα σύνορα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου χωρίς «προηγούμενο συντονισμό με τους τρομοκράτες», ή μήπως γνώριζαν τα σχέδιά τους.

Το CNN είπε ότι διέκοψε τη συνεργασία με τον Χασάν Εσλάια, ενώ το Associated Press τόνισε ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι Washington Times.

Κλείσιμο

«Γνωρίζουμε για το άρθρο και τη φωτογραφία αναφορικά με τον Χασάν Εσλάια, έναν φωτορεπόρτερ εξωτερικό συνεργάτη, που έχει συνεργαστεί με αρκετά διεθνή και ισραηλινά ΜΜΕ», είπε το CNN στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynetnews. «Αν και δεν μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει λόγους να αμφισβητήσουμε τη δημοσιογραφική ακρίβεια της δουλειάς που έχει κάνει για μας, αποφασίσαμε να διακόψουμε όλες τις σχέσεις μαζί του», είπε το αμερικανικό δίκτυο.

Από την πλευρά της η Νικόλ Μέιρ, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Associated Press σημείωσε ότι πρακτορείο χρησιμοποιεί «φωτογραφίες που τραβούν εξωτερικοί συνεργάτες ανά την υφήλιο, της Γάζας περιλαμβανομένης. Ο Χασάν Εσλάια ήταν κατά καιρούς εξωτερικός συνεργάτης του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Το Associated Press δεν είχε πρότερη γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο ρόλος του Associated Press είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτες ειδήσεις ανά την υφήλιο, όπου συμβαίνουν ακόμη κι αυτά τα γεγονότα είναι τρομακτικά και προκαλούν μαζικές απώλειες», σημείωσε.

Ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε κάθε ισχυρισμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με στόχο Ισραηλινούς αμάχους και στρατιώτες, με δήλωσή του στην οποία απαντά σε άρθρο της ΜΚΟ HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.


«Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», τονίζει το πρακτορείο.



Επιπλέον το Reuters αναφέρει ότι «απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει το σύνορο. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting».

Το περιεχόμενο της έκθεσης HonestReporting

Σημειώνεται ότι η επίμαχη έκθεση από το Παρατηρητήριο Μέσων Ενημέρωσης HonestReporting εμφάνιζε φωτορεπόρτερ κορυφαίων δικτύων να έχουν διεισδύσει στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και να καταγράφουν την επίθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, από την αρχή της επιδρομής της ισλαμιστικής οργάνωσης, δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press, το Reuters, το CNN και οι New York Times, ακολούθησαν τους τρομοκράτες της Χαμάς από τη Γάζα στο Ισραήλ και, μαζί με τους ίδιους τους ενόπλους, κατέγραψαν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εναντίον Ισραηλινών πολιτών.


Οι συντάκτες της έκθεσης θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιογραφική δεοντολογία όσον αφορά στην παρουσία φωτογράφων κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ανακύπτουν ακόμη ερωτήματα για το αν η δραστηριότητά τους ήταν συντονισμένη με τη Χαμάς και αν οι φωτογράφοι ενημέρωσαν τους εργοδότες τους για τις δραστηριότητές τους.

Το Reuters, όπως αναφέρεται, δημοσίευσε φωτογραφίες από δύο δημοσιογράφους, τον Mohammed Fayq Abu Mostafa και τον Yasser Qudih, οι οποίοι βρίσκονταν στα σύνορα με τη Γάζα κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Φωτογράφισαν ένα καμένο τανκ στο ισραηλινό έδαφος και ο Mostafa κατέγραψε την επίθεση κατά στρατιώτη των IDF.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης ζητά την αποπομπή Γεωργιάδη για τις δηλώσεις σχετικά με τα Τέμπη - «Προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων»

Κύπρος: Συνέλαβαν μαφιόζους στα Κατεχόμενα - Ερευνάται αν συμμετείχαν στις δολοφονίες «νονών» σε Λευκωσία και Λεμεσό


Νέα μαρτυρία για τον εφιάλτη της Φαίης στο διαμέρισμα της Κυψέλης: «Ήταν μόνιμα χτυπημένη σε όλο της το σώμα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης