Πόλεμος στο Ισραήλ: Αρχαιολόγοι βοηθούν στον εντοπισμό των λειψάνων θυμάτων της Χαμάς στις στάχτες των κιμπούτς

Έως τώρα έχουν βοηθήσει να εντοπιστούν τα απομεινάρια περισσότερων από 40 ανθρώπων

Αρχαιολόγους έχουν επιστρατεύσει oι Αρχές στο Ισραήλ προκειμένου να συνδράμουν στον εντοπισμό των λειψάνων των 1.400 θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς πριν από περίπου ένα μήνα.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι αρχαιολόγοι ερευνούν τη στάχτη από τα καμένα σπίτια στα οποία δολοφονήθηκαν οικογένειες από το κιμπούτς Μπεερί, το Κφαρ Αζά και το Νιρ Οζ, καθώς και το περιεχόμενο των αυτοκινήτων στο κιμπούτς Ρεΐμ.

Ειδικότερα, σε ένα κατεστραμμένο και καμένο σπίτι στο κιμπούτς Μπεερί, ψάχνουν για ανθρώπινα υπολείμματα, με την ελπίδα να ταυτοποιήσουν θύματα, η τύχη των οποίων συνεχίζει να αγνοείται ένα μήνα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς. Το Μπεερί είναι μια από τις κοινότητες που υπέστησαν το πιο σκληρό πλήγμα από τους ενόπλους της Χαμάς που εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Πυρπολημένα αυτοκίνητα με λιωμένες από τη θερμότητα λαμαρίνες βρίσκονται ακόμα σε κάποια μονοπάτια του κιμπούτς, ορισμένα σπίτια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες, άλλα έχουν τρύπες από τις σφαίρες. Παιδικά ποδήλατα βρίσκονται ανάμεσα σε χαλάσματα, σπασμένα γυαλιά, ακόμα και βλήματα που δεν εξεράγησαν.

Στο Μπεερί, όπως και στα γειτονικά χωριά Κφαρ Αζά και Νιρ Οζ, οι ένοπλοι πυροβόλησαν οικογένειες που είχαν καταφύγει στα ειδικά δωμάτια ασφαλείας των κατοικιών τους και πυρπόλησαν τα σπίτια τους. Πυρπόλησαν επίσης οχήματα σε μουσικό φεστιβάλ όπου 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι ομάδες διάσωσης βρήκαν απανθρακωμένα πτώματα σε πολλά σημεία, αλλά καθώς αγνοούνται ακόμα πολλοί άνθρωποι, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε πριν από δύο εβδομάδες από αρχαιολόγους της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων (IAA) να συνδράμουν στις έρευνες.

«Μπήκαμε σε καμένα σπίτια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Τζο Ουζιέλ, «αναζητώντας ακόμα και το πιο μικροσκοπικό στοιχείο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ταυτοποιήσουμε ανθρώπους οι οποίοι αγνοούνται, είτε προσωπικά αντικείμενα όπως κοσμήματα είτε θραύσματα από οστά που έσπασαν λόγω της θερμότητας».

Δείτε φωτογραφίες:

Με τη βοήθεια των στρατιωτών, οι ειδικοί χώρισαν τις περιοχές σε τετράγωνα, όπως θα έκαναν σε μια ανασκαφή, και άρχισαν την αναζήτηση και το κοσκίνισμα. Δεν ήταν εύκολο, δήλωσε ο Ουζιέλ. «Είναι ανάμικτο αίσθημα: θέλεις να βρεις κάτι και δεν θες να βρεις κάτι. Διότι αν βρεις κάτι, αυτό σημαίνει ότι εξακρίβωσες ότι κάποιος πέθανε και την ίδια στιγμή το να μην βρεις κάποιον σημαίνει ότι οι άνθρωποι τους συνεχίζουν να μην γνωρίζουν». «Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», πρόσθεσε, «σου δίνει κάποια ανακούφιση ότι ίσως μπορείς να δώσεις κάποια βοήθεια και απαντήσεις σε αυτές τις οικογένειες που έχουν χάσει τόσα πολλά».

«Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυσκολίες και τις συναισθηματικές προκλήσεις που προκύπτουν, η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην ασφαλή ταυτοποίηση για όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες,
σχετικά με την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων μπόρεσε να εντοπίσει μέχρι στιγμής τα λείψανα περισσότερων από 40 ανθρώπων, ακόμη και αν κανένα στοιχείο δεν ήταν ορατό στο ανεκπαίδευτο μάτι, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Μοσέ Ατζάμι στο Bloomberg. «Πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη ψάξει μέσα στα σπίτια και δεν είχαν βρει τίποτα».

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια το αλκοόλ στο αίμα του οδηγού της μηχανής που παρέσυρε και σκότωσε το βρέφος

ΣΥΡΙΖΑ: To μαρτύριο της σταγόνας από την «Ομπρέλα» - Πρώτο κύμα οι 1.300 υπογραφές, στο επίκεντρο οι «ουδέτεροι»

Viral γίνεται βίντεο με το πρησμένο μάγουλο του Πούτιν - «Είναι άλλο ένα μπότοξ ή σωσίας του;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr