Πόλεμος στο Ισραήλ: Μαίνονται οι μάχες γύρω από το στρατηγείο της Χαμάς - Πόλεμος προπαγάνδας από τους τρομοκράτες με βίντεο των ομήρων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μαίνονται οι μάχες γύρω από το στρατηγείο της Χαμάς - Πόλεμος προπαγάνδας από τους τρομοκράτες με βίντεο των ομήρων

Σε μια μικρή περιοχή με στρατηγική σημασία για τη Χαμάς επικεντρώνονται όλο και περισσότερο οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν στο παρασκήνιο τις έμμεσες συνομιλίες για την τύχη των ομήρων

gaza-m2
Κινητικότητα στο ζήτημα των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα είχαμε την Πέμπτη με σειρά δηλώσεων και ενεργειών και από τις δύο πλευρές του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η ισραηλινή πλευρά συνδέει συστηματικά το ζήτημα της όποιας εκεχειρίας με την απελευθέρωση άνω των 230 ομήρων, αλλά δεν απορρίπτει την εφαρμογή ολιγόωρων διακοπών στη δραστηριότητα των IDF, για να δοθεί χρόνος σε αμάχους να απομακρυνθούν από τα σημεία της σύγκρουσης. Από την άλλη πλευρά, είχαμε το πρώτο μετά από καιρό βίντεο με ομήρους που, στο πλαίσιο της προπαγάνδας των τρομοκρατών, επιρρίπτουν ευθύνες στην ισραηλινή πλευρά για την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της μάχης στο σημείο όπου φέρεται να κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς ή έστω μέρος της, στις δαιδαλώδεις σήραγγες της περιοχής. Στο επίκεντρο είναι (και) το νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Μάχες σώμα με σώμα

Επί του πεδίου, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) λένε ότι η 162η Μεραρχία επιχειρεί πλέον στη «γειτονιά της Χαμάς» στην πόλη της Γάζας, μια περιοχή μερικών τετραγώνων, στην οποία η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση έχει κρίσιμες για την ίδια εγκαταστάσεις. Οι IDF λένε μάλιστα ότι συχνά συγκρούονται με ομάδες τρομοκρατών.

Κλείσιμο
Η συνοικία είναι, όπως δείχνει το διάγραμμα, πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και θεωρείται «καρδιά» των πληροφοριών και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της Χαμάς. Εκεί, συνεχίζουν οι ισραηλινές πηγές, έγινε ο σχεδιασμός των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

gaza_military_quarter

Μεταξύ άλλων στη περιοχή είναι το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης για την αντικατασκοπεία και την αεράμυνα, γραφεία του πολιτικού γραφείου και ένα αστυνομικό τμήμα. Ακόμη, εκεί είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς, εργοστάσια και αποθήκες κατασκευής όπλων, κέντρα διοίκησης, γραφεία διοικητών της Χαμάς και υπόγειες υποδομές.

Επιπλέον και δυνάμεις της ταξιαρχίας πεζικού Givati και άρματα μάχης εδώ και ημέρες έχουν εισέλθει στη συνοικία για να καταστρέψουν τις υποδομές της Χαμάς.

Από την ισραηλινή πλευρά γίνεται λόγος για πάνω από 50 νεκρούς από τη Χαμάς, αλλά και πλούσιο υλικό πληροφοριών, εργοστάσια κατασκευής όπλων και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων που εντόπισαν οι IDF.


Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο IDF

IDF_3


IDF_2
IDF_1

Δύο όμηροι σε βίντεο

Αφετέρου, η Ισλαμική Τζοχάντ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με δύο από τους ομήρους από αυτούς που απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Είναι μια 77χρονη γυναίκα και ένα 13χρονο αγόρι, που φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση.



Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι όμηροι εμφανίζονται να κατηγορούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου για όλη την κατάσταση. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει το βίντεο προπαγανδιστικό και «ψυχολογική τρομοκρατία».

Στο βίντεο εμφανίζονται η Χάνα Κατζίρ και τον Γιαγκίλ Γιαακόβ, που απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου.

Και οι δυο τους κατηγορούν τον πρωθυπουργό Bενιαμίν Νετανιάχου ότι προκάλεσε τη συνεχιζόμενη κατάσταση.


Είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που η Ισλαμική Τζιχάντ δημοσιεύει πλάνα από ομήρους που κρατάει, αναφέρουν οι Times of Israel. Όπως προσθέτει ο ιστότοπος το περιεχόμενο αυτού και άλλων παρόμοιων βίντεο είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει υπαγορευτεί από τους απαγωγείς των ομήρων και θεωρείται προσπάθεια ψυχολογικού πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ ανέφερε ότι σύντομα θα απελευθερώσει μια γυναίκα και ένα αγόρι (πιθανώς τα άτομα που φαίνονται στο βίντεο) για «ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους», αλλά μόλις τηρηθούν «τα κατάλληλα μέτρα».

omhroi-islamikh-jihad-arthrou


Σε εκκρεμότητα η απελευθέρωση των ομήρων

Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς, με θέμα μια ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για τετράωρη ανθρωπιστική παύση, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απορρίψει πριν τη χερσαία εισβολή μια τέτοια διαπραγματευτική συμφωνία.

Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ. Πάντως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε «όχι» σε συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κάποιων ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Όπως μετέδωσε ο Guardian, οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε ευθέως τη συμφωνία στις πρώτες διαπραγματεύσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ, στις 27 Οκτωβρίου. Όμως, ο Νετανιάχου συνέχισε να κρατά σκληρή γραμμή στις προτάσεις που αφορούσαν σε εκεχειρίες διαφορετικής διάρκειας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση διαφορετικού αριθμού ομήρων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν πριν τη χερσαία εισβολή, η συζήτηση αφορούσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων. Η Χαμάς φέρεται ότι πρότεινε την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων που ήταν αιχμάλωτοι.

Σημαντικό είναι ότι σήμερα Πέμπτη βρέθηκαν στη Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ Θάνι, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για την απελευθέρωση των ομήρων και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.



Ειδήσεις σήμερα:

Χανιά: Ποιος ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που συνετρίβη - «Νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια, αποπροσανατολίστηκε»

Καιρός: Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή - Έκτακτη προειδοποίηση για καταιγίδες στην Αττική

Ιαπωνία: Υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη «γέννησε» ένα νέο νησί στον Ειρηνικό, κοντά στην Ίβο Τζίμα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης