Ερντογάν κατά Ισραήλ: Δοκιμάζουν την υπομονή μας με τις απειλές για πυρηνικά

Ερντογάν κατά Ισραήλ: Δοκιμάζουν την υπομονή μας με τις απειλές για πυρηνικά

Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για τον θάνατο άνω των 10.000 ανθρώπων στη Γάζα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος - Η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους τους ομήρους, αλλά πρέπει και το Ισραήλ να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους που έχει φυλακίσει, πρόσθεσε

erdogan_palestini_arthro
Επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε εκ νέου το πρωί της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

«Δοκιμάζουν την υπομονή μας με απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, με την αυταπάτη μιας γης της επαγγελίας που περιλαμβάνει και τα εδάφη μας. Θα υπάρξει λογοδοσία για τις ζωές 10 χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί. Φυσικά, θα υπάρξει λογοδοσία για την καταπίεση. Όσοι είναι συνένοχοι στο ίδιο έγκλημα θα κριθούν πρώτα από το σύνολο της ανθρωπότητας και μετά από την ιστορία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα, ο Ερντογάν τόνισε: «Μια καταστροφή, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συμβαίνει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Αυτοί που σφετερίστηκαν βίαια τη γη όπου ο παλαιστινιακός λαός ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα κράτος που υπάρχει μόλις 75 χρόνια και του οποίου η νομιμότητα έχει γίνει αμφισβητήσιμη με τον δικό τους φασισμό».

Τι είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή από το Ουζμπεκιστάν

Για τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Ουζμπεκιστάν. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Άγκυρα.

«Το Ισραήλ δεν άρχισε να σφάζει τους Παλαιστίνιους σήμερα. Αυτή η επιχείρηση έχει ιστορία. Η ιστορία της χρονολογείται από το 1947. Αυτές οι σφαγές ξεκίνησαν το 1947 και από τότε, σε πόσα μέρη έχουν βρει καταφύγιο και διαμονή οι Παλαιστίνιοι; Από την αρχή των επιθέσεων, ολόκληρη η Δύση, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται πίσω από το Ισραήλ. Αν ο Γκουτέρες έκανε μια πραγματικά αξιοθαύμαστη κίνηση, την οποία και έκανε, υπάρχουν κάποιοι λόγοι γι' αυτό. Και αυτός είδε και βλέπει την αλήθεια. Ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στέκεται στο πλευρό του σωστού και του δίκαιου»
σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Πόσες χώρες βρίσκονται δίπλα στην Αμερική και το Ισραήλ; Υπήρχαν 14 χώρες μαζί με την Αμερική στην ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για την καθιέρωση ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός. Αλλά 120 χώρες στάθηκαν σταθερά εναντίον τους. Επίσης, 40 ή 41 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Αυτές οι γενναίες χώρες στέλνουν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. "Ω Αμερική, όσο μεγάλη και αν είσαι, δεν έχεις δίκιο, το Ισραήλ δεν έχει δίκιο. Οι καταπιεσμένοι άνθρωποι εδώ είναι αυτοί που έχουν δίκιο. Αυτές είναι οι χώρες που υπερασπίζονται πραγματικά το δίκιο και την αλήθεια μαζί με τους καταπιεσμένους", λένε».

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Φιντάν, είπε: «Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήρθε στην Τουρκία και είχε κάποιες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, βέβαια, του έγιναν κάποιες προτάσεις μας από τον Υπουργό Εξωτερικών μας. Για παράδειγμα, τα 20-30 φορτηγά που μπαίνουν στη Γάζα σήμερα, να γίνουν 500. Ο Μπλίνκεν το είδε θετικά. Η ελπίδα μας είναι ότι αν αυτά τα 500 φορτηγά όντως λειτουργήσουν, θα υπάρξει κάποια ανακούφιση. Διότι φάρμακα, τρόφιμα, κυρίως νερό, όλα αυτά χρειάζονται οι άνθρωποι στη Γάζα».

«Όσον αφορά την αλλαγή πολιτικής στην Αμερική, υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα. Δεν είναι μόνο εκεί, είναι σε όλη τη Δύση, στην Αγγλία, στη Γαλλία... Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, όχι ηρωικές ρητορείες και κενές ανθρωπιστικές εκδηλώσεις. Αν είστε ειλικρινείς για την κατάπαυση του πυρός, ασκήστε πίεση στο Ισραήλ να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Γιατί άνθρωποι πεθαίνουν, μητέρες χάνουν τα μωρά τους, παιδιά χάνουν τους γονείς τους. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε αυτή την πληγή. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίσουν να συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα, θα γίνει ακόμα πιο εύκολο να σταματήσουμε το Ισραήλ»
πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το μεγαλύτερο λάθος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε στην αρχή. Πήγε στο Ισραήλ και είπε "ήρθα εδώ ως Εβραίος εκτός από υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ". Η απάντηση σε αυτό ήταν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ξαφνικά στο Γενικαπί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Αμερική»
συνέχισε ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των ομήρων: «Όσον αφορά το θέμα των ομήρων, η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να κρατάει ομήρους πολίτες. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τα χέρια των Ισραηλινών. Τώρα, αν εμείς, ως Τουρκία, πρόκειται να παρέμβουμε εδώ, αυτό που πρέπει να κάνει το Ισραήλ είναι να απελευθερώσει γρήγορα τους Παλαιστίνιους και, από την άλλη πλευρά, να απελευθερωθούν αμέσως οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Αλλά υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Υπάρχουν στρατιώτες. Υπάρχουν πολίτες. Στην πραγματικότητα, η Χαμάς δεν είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους αμάχους, λέει "θα τους αφήσουμε να φύγουν". Φυσικά υπάρχουν στρατιώτες εκεί. Υπάρχουν επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματικοί μεταξύ αυτών των στρατιωτών. Αλλά είναι προφανής και η ασυνείδητη στάση του Ισραήλ να παίρνει ομήρους παιδιά 5 ετών, 10 ετών και 15 ετών. Αν γίνουν θετικά βήματα, θα πάρουμε κάθε ρίσκο και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην επίλυση του ζητήματος. Το Ισραήλ έχει συλλάβει σχεδόν 2 χιλιάδες άτομα στη Δυτική Όχθη τον τελευταίο μήνα. Πριν από αυτό, υπήρχαν περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι. Η Χαμάς επιθυμεί την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών».



Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινά η δεύτερη δίκη της Πισπιρίγκου για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας


Τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας: Άμορφη μάζα το αυτοκίνητο, εγκλωβίστηκε ο οδηγός


Τα γυρίζει τώρα Νετανιάχου και δηλώνει πως «δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε ούτε να επιβάλλουμε κατοχή» στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης