ΗΠΑ και Κίνα σχεδίαζαν για μήνες τη «χορογραφία» της συνάντησης Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

ΗΠΑ και Κίνα σχεδίαζαν για μήνες τη «χορογραφία» της συνάντησης Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Κάθε λεπτομέρεια, μέχρι και τι θα φαίνεται έξω από το παράθυρο, ήθελε να ελέγχει το Πεκίνο

biden_li_xiping_xr_2
Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια οι Κινέζοι αξιωματούχοι σχεδίασαν την επίσκεψη στις ΗΠΑ του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Το Πεκίνο έδειξε τεράστιο -όσο και ανεπανάληπτο- ενδιαφέρον για τα όσα θα γίνουν στη μάλλον σύντομη διαμονή του στο Σαν Φρανσίσκο. Χρειάστηκαν μάλιστα μήνες σχεδιασμού για τη «χορογραφία» της τετράωρης συνάντησης, αναφέρει το CNN.

Το ενδιαφέρον του Πεκίνου δεν περιοριζόταν στην εθιμοτυπία. Οι συζητήσεις δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση οι συζητήσεις να προκαλέσουν «εκπλήξεις».

Οι Κινέζοι ήθελαν να γνωρίζουν ακόμη και τι θα βλέπει από το παράθυρο ο Σι Τζινπίνγκ σε κάθε χρονικό σημείο της συνάντησης και ζητούσαν να του φέρονται με σεβασμό.

Κλείσιμο
Ενδιαφέρθηκαν για το πού θα γίνει η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σε κτήμα έξω από την πόλη και όχι στο συνεδριακό κέντρο. Ως την τελευταία στιγμή το ακριβές σημείο δεν είχε ανακοινωθεί, ούτε καν σε στελέχη του Λευκού Οίκου.

Μεγάλη συζήτηση έγινε ακόμη για τα λουλούδια, το φαγητό και το ποτό, ενώ είναι αυτονόητο ότι δεν θα ήθελαν να δουν διαδηλώσεις εναντίον του ηγέτη, με δεδομένο ότι στο Σαν Φρανσίσκο ζει μεγάλη κοινότητα Κινέζων.

Οι ΗΠΑ έδειξαν, πάντως, μια κάποια αυτοσυγκράτηση. Αξιωματούχος λέει στο CNN ότι οι Κινέζοι θέλουν όλη την πολυτέλεια και τον μέγιστο σεβασμό, αλλά με δεδομένες τις όχι και τόσο καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ «πολιτικά δεν είναι πιθανό» για την Ουάσινγκτον.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχιε πάνω από έξι χρόνια να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και δεν έχει δει ποτέ τον Μπάιντεν – αν και έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο. Στο παρελθόν είχε συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ σε εξίσου προσεκτικά σχεδιασμένες επισκέψεις.



Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: «Μη φεύγεις, μη» - Ραντεβού Σβίγκου, Βασιλειάδη με Χαρίτση και Ηλιόπουλο για φρένο σε νέες αποχωρήσεις

Ισόβια στους 4 Βρετανούς για τα 300 κιλά κοκαΐνης που έκρυβαν σε φορτίο με μπανάνες στη Θεσσαλονίκη


«Τεχνάσματα του πατέρα Αντωνίου» λέει η μητέρα του 19χρονου για την «πλαστή επιστολή» του 16χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης