Βερολίνο: «Σόου» Ερντογάν μπροστά στον Σολτς, ούτε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς - «Δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, δεν συμμετείχαμε στο Ολοκαύτωμα»

«Παραλήρημα» από τον Τούρκο πρόεδρο - Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την προκλητική εμφάνιση Ερντογάν και την στάση του Σολτς

Ένας δύσκολος εταίρος, με μια σχέση που έγινε ακόμη πιο δύσκολη μέσα στη συγκυρία του πολέμου στο Ισραήλ και λόγω των θέσεων που πήρε, έφτασε την Παρασκευή στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Βερολίνο, από τους πιο στενούς σύμμαχους του Ισραήλ στην Ευρώπη, χωρίς να έχει αλλάξει τις θέσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Πολύ περισσότερο: Βρήκε την ευκαιρία και τον χώρο για να εξαπολύσει τα πυρά του κατά του Ισραήλ, μπροστά στον -ψύχραιμο πάντως- καγκελάριο Σολτς.

«Κανένας δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Μίλησε για Παλαιστίνιους «ομήρους» που κρατούν οι Ισραηλινοί σε φυλακές και, παίζοντας με τις ιστορικές ευαισθησίες των Γερμανών, είπε ότι η χώρα του δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα.

Η εικόνα του προέδρου Ερντογάν δεν ενθουσίασε τον γερμανικό Τύπο, αν και ούτε η εικόνα του Γερμανού καγκελάριου, που απάντησε με ψυχραιμία.

Η Bild τόνισε ότι ο Ερντογάν «δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς, για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες».

Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ήρθε στην πιο δύσκολη διπλωματική στιγμή, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα που δεν παραλείπει να πει ότι «ο Σολτς το αντιμετώπισε ψύχραιμα και κατέστησε σαφές πολλές φορές ότι το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς και ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ντροπιαστική επίσκεψη είναι το σχόλιο της Zeit που τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να ξεδιπλώσει τις θέσεις του για τη Χαμάς μέσα στο Βερολίνο, ενώ ο καγκελάριος δεν απάντησε κατάλληλα. «Είναι στάση δειλίας και όχι διπλωματική στάση», τονίζει η εφημερίδα.

Καλύτερη είναι η γνώμη του Stern για τη συνέντευξη Τύπου και την παρουσία του Γερμανού καγκελάριου. «Ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε, αλλά τελικά ο καγκελάριος έδειξε ψυχραιμία» και δεν έφτασε στο σημείο να του αντιμιλήσει, γράφει, μιλώντας για μια συνέντευξη όπου η ένταση ήταν αισθητή στον αέρα.

Παρά τις φωνές στη Γερμανία να μην δεχτεί ο καγκελάριος τον Τούρκο ηγέτη μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για τη Χαμάς και το Ισραήλ, η πρόσκληση, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, ήταν μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η αίσθηση ότι αξίζει να μιλά η Γερμανία με τον Ερντογάν. Στο μέτρο του δυνατού, η στάση του Σολτς ήταν ικανοποιητική: Ευγενικός, αλλά όχι υπερβολικά επιεικής.

Άλλα γερμανικά μέσα, όπως το Spiegel, στέκονται στις απειλές του Τούρκου ηγέτη και τον τόνο του απέναντι σε δημοσιογράφους, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσουν να τον απειλούν.





Ένταση στη συνέντευξη Τύπου

Ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα», έλεγε νωρίτερα ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναπαρήγαγε όσα λέει εδώ και ένα μήνα, από την έναρξη του πολέμου.

Αναφέρθηκε στη τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.

Μίλησε για την «ισοπέδωση της Γάζας» από τις ισραηλινές δυνάμεις παρότι «ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών δεν επιτρέπονται από την Τορά, ούτε στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αναρωτήθηκε αν θα μείνουμε σιωπηλοί, «αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα πληρώσουμε το κόστος, όπως δείχνει η ιστορία. Και η ψυχολογία της ενοχής δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν συμμετείχαμε στο Ολοκαύτωμα. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους. Και ως πρωθυπουργός έχω μιλήσει με σαφήνεια κατά του αντισημιτισμού. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε», είπε.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει η χώρα του μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, στα οποία συμπαραγωγός είναι και η Γερμανία, δήλωσε ότι «μαχητικά κατασκευάζουν και άλλες χώρες, μπορούμε να αγοράσουμε από αλλού».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, στη συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές –και σε κάποια σημεία πολύ διαφορετικές- απόψεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Λίγο αργότερα αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει, με μήνυμα στο X στα τουρκικά, ότι με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουν «πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής».

Υπενθύμισε εκ νέου ότι «το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας» και υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει σημαντική συμβολή στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και ότι θα την αυξήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι περίεργο που η επίσκεψη θα είναι πιο σύντομη από όσα είχε αρχικά σχεδιαστεί. Ο Ερντογάν δεν θα μείνει το Σάββατο, όπου προγραμματίζονται διαδηλώσεις των Κούρδων, ούτε και για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι με τη Γερμανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν για τα Eurofighter: Δεν είναι μόνο η Γερμανία που φτιάχνει μαχητικά αεροσκάφη

Συμμορία ναρκωτικών έδωσε κάνναβη και «σίσα» σε 16χρονη στον Βύρωνα - 'Επεσε σε κώμα, χαροπαλεύει στη ΜΕΘ


Επελαύνει κακοκαιρία-εξπρές - Πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr