Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το ινδονησιακό νοσοκομείο - Ξεκινάνε επιχειρήσεις του IDF και νότια

Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμό καταυλισμού στη βόρεια Γάζα - Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλ Σίφα, σε κρίσιμη κατάσταση 31 βρέφη - Βίντεο από τις ενέργειες της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το ινδονησιακό νοσοκομείο και βομβαρδίζουν την περιοχή, σε μια προσπάθεια να επαναλάβουν αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με το Al Jazeera φαίνεται ότι θα γίνει απόπειρα εισβολής στο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, η γεννήτρια έχει επίσης κλείσει στο νοσοκομείο, το οποίο είναι το μόνο που προσπαθεί ακόμα να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στην πόλη της Γάζας και βόρεια της Γάζας, μαζί με μια μικρότερη ιατρική εγκατάσταση.



Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera Arabic στο X, έδειξε μια τεράστια φωτιά να ξεσπά κοντά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Γάζας, καθώς στο βάθος ακούστηκαν μια σειρά από δυνατές εκρήξεις.



Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το βόρειο τμήμα της Γάζας και την περιοχή του Ινδονησιακού Νοσοκομείου , το οποίο έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, αλλά εξακολουθεί να στεγάζει Παλαιστίνιους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.



Τουλάχιστον 22 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό στη Γάζα

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τρια κτίρια στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άνθρωποι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αυτό μετά από βομβαρδισμό σε τρία κτίρια κατοικιών στην περιοχή. Όσοι τραυματίστηκαν φέρεται να μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα.





Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης μετά από χωριστές επιδρομές σε πολλά σπίτια στην περιοχή Τζαμπαλίγια και τον προσφυγικό καταυλισμό της το βράδυ της Κυριακής.



Σύμφωνα με τη Wafa γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύεται επίσης ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.



Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης ένα σπίτι στη συνοικία Bishara στο Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα καθώς και ένα σπίτι ανατολικά του Khan Younis στο νότο. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη ασαφής.


Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλ Σίφα - Σε κρίσιμη κατάσταση τα 31 πρόωρα βρέφη

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, περίπου 250, που τραυματίστηκαν σοβαρά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από το νοσοκομείο παρά την ισραηλινή εντολή να εκκενωθεί η ιατρική μονάδα.

Σε ότι αφορά τα 31 πρόωρα βρέφη που τα μετέφεραν από το Αλ Σίφα στο Μαιευτήριο Al-Helal Al-Emarati στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η κατάσταση της υγείας τους αξιολογείται.

«Δυστυχώς, κανένα από τα βρέφη δεν συνοδευόταν από μέλη της οικογένειάς του, καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει περιορισμένες πληροφορίες και δεν μπορεί επί του παρόντος να βρει στενά μέλη της οικογένειας», ανέφερε η ενημέρωση του ΠΟΥ, ο οποίος ενημέρωσε πως και τα 31 από τα μωρά που επέζησαν παλεύουν με σοβαρές λοιμώξεις λόγω της αδυναμίας ελέγχου των λοιμώξεων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Έντεκα από τα μωρά είναι πλέον σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δύο πέθαναν πριν γίνει η εκκένωση.


Η Χαμάς φέρνει ομήρους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 7 Οκτωβρίου

Μετά την επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα την περασμένη Τετάρτη, ο Ισραηλινός Στρατός δέχεται πίεση για να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της Γάζας για σκοπούς μάχης και διοίκησης. Ετσί για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κυκλοφόρησαν χθες βίντεο από κάμερες ασφαλείας (CCTV) και φωτογραφίες που λένε ότι δείχνουν μαχητές της Χαμάς να φέρνουν ομήρους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι παρουσίασε δύο σύντομα βίντεο, μαζί με πολλές στατικές εικόνες, οι οποίες, όπως είπε, δείχνουν μαχητές της Χαμάς να μετακινούν τους ομήρους – έναν Νεπαλέζο και έναν Ταϊλανδό – μέσα από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.



Ένα από τα βίντεο CCTV δείχνει έναν όμηρο να μεταφέρεται στο νοσοκομείο από την κύρια είσοδο, ανέφερε ο Χαγκάρι. Ο όμηρος περνά με τη βία μέσα από το κτίριο.

Ο Χάγκαρι, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, είπε ότι το δεύτερο βίντεο CCTV δείχνει έναν δεύτερο όμηρο –ο οποίος έχει δεμένο το χέρι και αιμορραγεί εμφανώς– να σπρώχνεται σε ένα γκαράζ στον διάδρομο και σε ένα δωμάτιο.



Ο Χαγκάρι δεν διευκρίνισε πώς οι IDF απέκτησαν τα βίντεο, αν και είπε ότι οι ισραηλινοί αξιωματικοί πληροφοριών συμμετείχαν στην επιχείρηση εντός του νοσοκομείου για τον εντοπισμό των ομήρων.

Tο υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς απάντησε στην ενημέρωση του IDF αμφισβητώντας την αυθεντικότητα των βίντεο και των φωτογραφιών — αλλά συνέχισε λέγοντας ότι, αν αληθεύουν, οι φωτογραφίες έδειχναν ότι τα νοσοκομεία παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε όποιον τη χρειαζόταν.

Ο εκπρόσωπος του IDF απέρριψε τις προτάσεις ότι οι όμηροι είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επειδή τραυματίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι ο ένας από τους δύο ομήρους δεν τραυματίστηκε και δεν χρειαζόταν ιατρική περίθαλψη. Είχαν μεταφερθεί πρώτα στο νοσοκομείο, πριν μεταφερθούν αργότερα σε κρυψώνες.

«Αν είχε δοθεί ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο, αν οι όμηροι είχαν παραμείνει εκεί, τότε ο Ερυθρός Σταυρός θα είχε έρθει και οι άνθρωποι θα είχαν απελευθερωθεί. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη», απάντησε ο Χάγκαρι.

Οι IDF πήραν έγκριση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη νότια Γάζα

Τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ενέκριναν οι IDF αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ. Συγκεκριμένα όπως μεταδίδουν οι Times of Israel η έγκριση των σχεδίων έγινε το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από αξιολόγηση που έκανε ο αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους, στη Νότια Διοίκηση των IDF. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν οι επιχειρήσεις των IDF πραγματοποιούνται στη βόρεια Γάζα και πλέον αναμένεται η συνέχισή τους στον νότο.

Εντωμεταξύ η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και η Μονάδα 504 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF - η οποία ειδικεύεται στην ανθρώπινη αντικατασκοπεία - συνέλαβαν τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 100 μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων Nukhba της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωση της Shin Bet και των IDF αναφέρεται ότι οι δυνάμεις διεξάγουν ανακρίσεις υπόπτων στη Γάζα και έχουν προσαγάγει περισσότερους από 100 πράκτορες για ανάκριση στο Ισραήλ. Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται πως συνελήφθησαν μέλη των δυνάμεων Nukhba της Χαμάς, μία ομάδα ελεύθερων σκοπευτών.

Επιπλέον συνελήφθησαν ειδικοί στα εκρηκτικά και αξιωματικοί διοικητικής μέριμνας και κατά την ανάκρισή τους, παρείχαν πληροφορίες για τις τοποθεσίες των σηράγγων και των κρυψώνων όπλων της τρομοκρατικής ομάδας. Τέλος οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και συστοιχία πυραύλων.

Βρήκαμε κέντρο διοίκησης της Χαμάς σε βάθος 10 μέτρων κάτω από το Αλ Σίφα λένε οι IDF

Σημειώνεται ότι στρατιώτες των IDF που συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα φέρεται να εντόπισαν ένα δωμάτιο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς σε βάθος 10 μέτρων. Αργά το απόγευμα της Κυριακής οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δημοσιοποίησαν νέα πλάνα που δείχνουν μέρος του δικτύου σηράγγων της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Shifa της πόλης της Γάζας, όπου η οργάνωση πιστεύεται ότι έχει ένα κύριο κέντρο διοίκησης.

Σύμφωνα με τους Times of Israel τα αποσπάσματα δημοσιεύονται από δύο ξεχωριστές συσκευές που κατέβηκαν σε μια είσοδο σήραγγας που ανακάλυψαν οι IDF την Πέμπτη στο συγκρότημα Shifa. Το άνοιγμα της σήραγγας είχε εντοπιστεί στο χώρο του νοσοκομείου κάτω από ένα στέγαστρο, όπου τα στρατεύματα των IDF είχαν επίσης βρει ένα φορτηγό της Χαμάς με όπλα μέσα σε αυτό, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου. 

Τα νέα βίντεο απεικονίζουν ένα φρεάτιο της σήραγγας η οποία διαθέτει αρχικά μία ελικοειδή σκάλα τριών μέτρων. Η σκάλα συνεχίζει για άλλα επτά μέτρα μέχρι ότου να φτάσει σε τμήμα του δικτύου της σήραγγας. Ακολούθως η σήραγγα συνεχίζει για πέντε μέτρα προτού στρίψει προς τα δεξιά για να συνεχίσει για άλλα πενήντα μέτρα.

Στο τέλος της σήραγγας, τα πλάνα αποκαλύπτουν μια ανατιναγμένη πόρτα η οποία χρησίμευε ως οπλοθυρίδα για να πυροβολούν οι άνδρες της Χαμάς. «Αυτός ο τύπος πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να εμποδίσει τη δυνατότητα των δυνάμεών μας να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία και τα υπόγεια περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης» αναφέρουν οι IDF.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνται ως υποδομή για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, για τρομοκρατική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι χρησιμοποιεί κυνικά τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα για τις δολοφονικές και τρομοκρατικές της δραστηριότητες». Ακόμη οι IDF και η Shin Bet λένε ότι συνεχίζουν να επιχειρούν στην Αλ Σίφα για να αποκαλύψουν το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στην περιοχή.


Ειδήσεις σήμερα

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου - Υπέρ της εξόδου οι περισσότεροι, δεν ελήφθη απόφαση

Πόλεμος στο Ισραήλ - Νέες αποκαλύψεις από τον IDF: Η Χαμάς διέπραξε εγκλήματα μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ποια είναι η μυστική μούσα του Λάνθιμου, Χάντερ Σέιφερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr