Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος θα διοικεί την ισοπεδωμένη Γάζα;

Το Ισραήλ έτοιμο να περάσει στη δεύτερη (και δυσκολότερη) φάση του πολέμου με επέκταση των επιχειρήσεων προς Νότο, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι άμαχοι και από όπου δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής

Αποφασισμένο να αγνοήσει τις φιλικές συστάσεις των Αμερικανών και τις πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα εμφανίζεται το Ισραήλ προκειμένου να τελειώσει τη «δουλειά», επεκτείνοντας σταδιακά την επιχείρηση εξόντωσης της Χαμάς σε όλη την έκταση της Λωρίδας της Γάζας.

Η εκκαθάριση τμήματος της Βόρειας Γάζας απέδειξε ότι η Χαμάς παρά τις απώλειες ξεγλιστράει σαν το χέλι, μετακινώντας ομήρους και το οπλοστάσιό της, υποχρεώνοντας έτσι τους Ισραηλινούς, εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, να συνεχίσουν την επιχείρηση προς Νότο.

Ενα εγχείρημα που πλέον δεν ενέχει μόνο τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των απωλειών μεταξύ των αμάχων, αλλά βάζει στο τραπέζι το μείζον ζήτημα της τύχης των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας που έχουν αναζητήσει ασφάλεια στον Νότο και δεν θα έχουν πια καμία οδό διαφυγής ώστε να αποφύγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά μόνο με μια μαζική έξοδο από τη Γάζα.



Ολη η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει αποδεκτός ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων της Γάζας - μάλιστα η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα προκειμένου να βρουν εκεί καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι, καθώς όλοι φοβούνται ότι μια νέα Nakba (ο βίαιος εκπατρισμός 700.000 Παλαιστινίων το 1948) θα πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση των Αράβων, την έκρηξη στη Δυτική Οχθη και τον ενταφιασμό κάθε προοπτικής επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967.

Επικίνδυνο κενό

Και ενώ οι δηλώσεις του Νετανιάχου ότι θα παραμείνει ο Ισραηλινός Στρατός για απροσδιόριστο χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας επιχειρήθηκε να ανασκευαστούν, την Πέμπτη ακόμη και ο πιο μετριοπαθής πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε ότι μια πολύ ισχυρή δύναμη θα πρέπει να παραμείνει στη Γάζα για να αποτρέψει τη Χαμάς να ανασυγκροτηθεί, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να αφήσει ένα κενό» και η ισραηλινή κυβέρνηση συζητά «ιδέες για το πώς θα κυβερνηθεί ο θύλακας και ποιος μηχανισμός θα αναλάβει τη λειτουργία του».

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ δηλώνοντας ότι είπε στον Νετανιάχου να «αποφύγει το μεγάλο λάθος της κατοχής της Γάζας» και ότι η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών. Ομως ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για το πότε θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος, απάντησε «όταν η Χαμάς δεν θα διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να επιφέρει πλήγματα εναντίον του Ισραήλ όπως αυτό της 7ης Οκτωβρίου», ένα μήνυμα το οποίο το Ισραήλ εκλαμβάνει ως πράσινο φως για συνέχιση των επιχειρήσεων.
Ο IDF έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εξουδετέρωση υποδομών της Χαμάς, χωρίς όμως να έχει κατορθώσει τους πιο σημαντικούς στόχους: την απελευθέρωση των ομήρων, τη φυσική εξόντωση της επιχειρησιακής ηγεσίας της Χαμάς και την εξουδετέρωση του οπλοστασίου της, που θα συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα που θα εγγυηθεί ότι πλέον το Ισραήλ δεν θα απειλείται από το έδαφος της Γάζας.



Εχοντας κατορθώσει μετά από μια επίπονη και με μεγάλες απώλειες σε αμάχους επιχείρηση να ελέγξει μεγάλο μέρος της Βόρειας Γάζας και εμβληματικούς στόχους, όπως το Κοινοβούλιο (που ήταν φυσικά ανενεργό), αλλά και το Νοσοκομείο Αλ Σίφα, το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά στη νέα πρόκληση να επεκτείνει την επιχείρηση προς Νότο, κάτι που φαίνεται μονόδρομος και μόνο μια συμφωνία για τους ομήρους θα μπορούσε να αναστείλει...

Η επιχείρηση αυτή δημιουργεί, πέρα από τις διπλωματικές, και μια σειρά προκλήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο. Θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δυνάμεις για τον έλεγχο μιας τόσο μεγάλης περιοχής και θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες σε logistics του IDF για τη διατήρηση της αλυσίδας μεταφοράς προμηθειών και πυρομαχικών από τον Βορρά προς τον Νότο. Συγχρόνως, ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από τις δυνάμεις της Χαμάς που έχουν διαφύγει στη Νότια Γάζα.

Η κατάληψη μέρους της Βόρειας Γάζας έφερε στο φως κρυμμένα τούνελ και σημαντικό οπλισμό που είχε αποθηκευτεί ακόμη και σε πολιτικές υποδομές, όπως στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου η Χαμάς χρησιμοποιούσε ασθενείς και αμάχους που είχαν αναζητήσει εκεί προστασία ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ισραηλινός στρατιώτης επιτηρεί το πεδίο με νυχτερινή διόπτρα


Ωστόσο, ούτε οι άμαχοι ούτε ο βαρύς οπλισμός της Χαμάς εντοπίστηκαν και έτσι επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η οργάνωση διαθέτει ακόμη ένα μεγάλο δίκτυο διακίνησης κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών ώστε να διασώσει επαρκείς στρατιωτικές δυνατότητες για να επιφέρει έστω και μικρότερης έντασης πλήγματα στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ «περνά στην επόμενη φάση του πολέμου» χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοεί την επέκταση της επιχείρησης προς Νότο, ενώ την Πέμπτη ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαν Γιουνίς. Γύρω από την περιοχή του Χαν Γιουνίς έχει συγκεντρωθεί το μεγάλο τμήμα των αμάχων που μετακινήθηκε από τη Βόρεια Γάζα και μια επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες αμάχων, αλλά και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι σε αυτό το κυνηγητό χιλιόμετρο το χιλιόμετρο το Ισραήλ θα μπορέσει να εντοπίσει ζωντανούς τους ομήρους.

H Χεζμπολάχ

Ενώ οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται, είναι σημαντικό ότι η Χεζμπολάχ, με οδηγίες που έχει λάβει από το Ιράν, όπως αποκάλυψε το Ρόιτερς, δεν δείχνει πρόθεση να εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση, υπενθυμίζοντας μόνο την παρουσία της με σποραδικές εκτοξεύσεις πυραύλων και αντιαρματικών όλμων εναντίον του Ισραήλ. Επίσης οι Χούτι από την Υεμένη έχουν εκτοξεύσει μικρό αριθμό πυραύλων που εξουδετερώνονται είτε από τα αμερικανικά πλοία που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα είτε από το ίδιο το Ισραήλ. Οι Αμερικανοί έχουν επιφέρει πλήγματα σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ απαντώντας σε επιθέσεις που έχουν δεχτεί οι αμερικανικές δυνάμεις επί του εδάφους. Παρά τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις για κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης.

Οι Αμερικανοί βλέποντας το αδιέξοδο που δημιουργείται αλλά και την αδυναμία τιθάσευσης των ισραηλινών αντιδράσεων επιδίδονται σε μια νέα διπλωματική προσπάθεια με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης.

Την αποστολή έχει αναλάβει ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Μπρετ ΜακΓκεργκ που περιοδεύει σε Δυτική Οχθη, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία, Κατάρ και Μπαχρέιν. Ο ΜακΓκεργκ είναι ένας από τους εμπνευστές της συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας -γι’ αυτό είναι persona non grata στην Αγκυρα- και από εκείνους που προώθησαν τις Συμφωνίες Αβραάμ, αλλά και τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Ο Αμερικανός απεσταλμένος έχει στόχο να διασφαλίσει ότι θα αποτραπούν οι μεγάλες απώλειες αμάχων ώστε να μπορέσει να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο και συγχρόνως να εξασφαλίσει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Η ειδική αποστολή του είναι κυρίως προς το Κατάρ ώστε να διακοπεί η χρηματοδότηση της Χαμάς και να πιεστεί η οργάνωση να απελευθερώσει τους ομήρους, κάτι που θεωρείται κλειδί για να υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης.

Ιδανική στιγμή πάντως για μια κίνηση στο ζήτημα των ομήρων θεωρούνται οι επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση της επιχείρησης ελέγχου της Βόρειας Γάζας, που θα οδηγήσει σε ένα μικρό διάστημα ανάπαυλας και ανασύνταξης των Ισραηλινών Δυνάμεων. Η απελευθέρωση ικανού αριθμού ομήρων με αντάλλαγμα αυτή τη σύντομη «εκεχειρία» και την απελευθέρωση μικρού αριθμού Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει το Ισραήλ και θα αποτελούσε ίσως το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση.


Ειδήσεις σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της oμάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι κρίσιμες στιγμές της απόφασης

Βίντεο: 27χρονη ράπερ σκότωσε τον μάνατζέρ της στη μέση του δρόμου - Υποστηρίζει ότι ήταν αυτοάμυνα

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής που φέρνει θεραπεία σοκ και... αλυσοπρίονο στην οικονομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr