Τα Chuck Taylor All Star, τα διαχρονικά σύμβολα αντισυμβατικότητας, γίνονται η βάση για δημιουργικές γιορτινές εμφανίσεις και μας δίνουν έμπνευση για να απογειώσουμε το στυλ μας.
Ανησυχία ότι γαλλικά όπλα μπορεί να καταλήγουν σε Ιράν και Ρωσία
Την ανησυχία ότι η στρατιωτική βοήθεια που στέλνει το Παρίσι στην Αρμενία μπορεί να χρησιμοποιείται από τη Ρωσία ή το Ιράν, εκφράζει ο Όλεγκ Ποστάρνακ, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Κιέβου, μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Πολιτικών Συμβούλων της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ουκρανός αναλυτής, μετά από την επίσκεψή του στη Βηρυττό στις 5 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκόρν, μίλησε για τη σημασία της “ενίσχυσης” του στρατού του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και της λιβανέζικης στρατιωτικό-πολιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που ελέγχεται από το Ιράν.
Ως απάντηση, στις 16 Νοεμβρίου ο εκφραστής των μετριοπαθών Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων, το The National Interest, άσκησε κριτική στη στάση του Παρισιού: “Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, οποιοσδήποτε στρατιωτικός εξοπλισμός που παρέχεται στον λιβανικό στρατό να φτάσει στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ή ακόμη και στο Ιράν. Η Γαλλία έχει αγνοήσει αυτόν τον κίνδυνο παρά τις συνεχείς σχεδόν επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα Βόρεια του Ισραήλ”.
Το ισραηλινό ερευνητικό κέντρο Alma προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ περιλάμβανε όπλα τα οποία είχαν προμηθευθεί στο Λίβανο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.
Από αυτή την άποψη, οι Ισραηλινοί κάλεσαν τη Δύση να μην στέλνει νέα όπλα στο Λίβανο. Παρόλα αυτά, το Παρίσι ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να μεταφέρει δεκάδες προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα (VAB) στη Βηρυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα αφότου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασραλάχ, ανακοίνωσε https://apnews.com/article/hassan-nasrallah-hezbollah-hamas-israel-cf7d6969db43e5d902580546ac4e4c22 τη συμμετοχή των μαχητών του στις “πρωτοφανείς” μάχες κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.
Η πολιτική του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την τρέχουσα κλιμάκωση της αραβό-ισραηλινής σύγκρουσης, είναι απολύτως αντίθετη με τη γενική γραμμή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ενώ η Ουάσιγκτον https://www.nytimes.com/live/2023/10/24/world/israel-hamas-war-gaza-news/12cf805e-e966-58bf-b4e0-32ee1f2b260f?smid=url-share και το Λονδίνο https://www.reuters.com/world/uk/britain-would-discuss-humanitarian-pause-gaza-not-ceasefire-pms-spokesperson-2023-10-25/ είναι αντίθετοι με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επειδή “θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς”, το Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου κάλεσε https://www.bbc.com/news/world-europe-67356581 το Ισραήλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Ο Μακρόν αποκάλεσε το εβραϊκό κράτος “δολοφόνο γυναικών και μωρών” https://www.bbc.com/news/world-europe-67356581.
Οι πολιτικές του Μακρόν έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κάποιες φορές της ΕΕ -όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά επίσης και στον Νότιο Καύκασο. Αυτό όσον αφορά τη στρατιωτική-πολιτική συνεργασία της Γαλλίας με την Αρμενία, των οποίων οι αρχές δημοσίως αναγνωρίζουν τη στρατιωτική-στρατηγική εταιρική σχέση με το Ιράν.
Στις 24 Απριλίου, ο ανεπίσημος εκφραστής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, η Intelligenceonline, ανέφερε ότι το επίσημο Παρίσι ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα σύστημα εξαγωγών όπλων για την Αρμενία.
Στις 12 Ιουνίου, ο πρώην σύμβουλος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, σε συνέντευξή του στο Caucase de France, επιβεβαίωσε την προμήθεια 50 γαλλικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στην Αρμενία.
Στις 12 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες αφότου οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Γαλλίας και της Αρμενίας υπέγραψαν μια διμερή συνεργασία στο Παρίσι, το Γιερεβάν έλαβε την πρώτη παρτίδα των αναμενόμενων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Στις 24 Οκτωβρίου, η έγκυρη γαλλική Le Monde, σχολιάζοντας τις λεπτομέρειες της Γάλλο-αρμενικής στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσε ότι αυτή θα περιλαμβάνει:
Την παράδοση απροσδιορίστου αριθμού πυραύλων Mistral μικρού βεληνεκούς
Την παράδοση τριών ραντάρ GM200 που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση αεροπορικών απειλών σε απόσταση έως και 250 χλμ
Την αποστολή γαλλικού στρατιωτικού προσωπικού στο Γιερεβάν έως τις αρχές του 2024 για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας.
Ουκρανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Αρμενία διαδραματίζει τον ρόλο ενός μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου για την προμήθεια προϊόντων που τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων, προς τη Ρωσία, παρέχοντας επίσης μια στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη για τη Ρώσο-ιρανική συμμαχία.
Στις 9 Μαΐου, το ουκρανικό ενημερωτικό website Unian, ανέφερε ότι “η Αρμενία βοηθάει ενεργά τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας”.
Αντίστοιχο ήταν και το δημοσίευμα της μεγαλύτερης ρουμανικής ιστοσελίδας Digi: “τα drones με τα οποία επιτίθεται η Ρωσία στις υποδομές της Ουκρανίας, μεταφέρθηκαν από το Ιράν στη Ρωσία μέσω της Αρμενίας”. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα, η The Washington Post https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/05/14/russia-economy-sanctions-ukraine-war/ κάλεσε τη Δύση να “εντείνει τις πιέσεις στην Αρμενία, από την οποία έχει εκτοξευθεί η επανεξαγωγή στη Ρωσία μιας σειράς κρίσιμων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών”.
Όπως και η Ουκρανία, το Ισραήλ είναι επίσης επιφυλακτικό αναφορικά με τις προμήθειες όπλων από τη Γαλλία στην Αρμενία. “Όπλα από τη Γαλλία, τα οποία έφτασαν στην Τεχεράνη μέσω Αρμενίας, θα χρησιμοποιηθούν για να εκσυγχρονίσουν τα όπλα που παρέχονται στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και την Ισλαμική Τζιχάντ”, ανέφερε η ισραηλινή έκδοση Vesty στις 16 Μαΐου. Η μεγαλύτερη εβραϊκή έκδοση στις ΗΠΑ, η The Jewish Press, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες: “οι γαλλικές αποστολές -όπλων- στην Αρμενία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν στα χέρια των μεγαλύτερων εχθρών τόσο του Κιέβου όσο και της Ιερουσαλήμ”.
Ο Robert Cuttler, Καναδός αναλυτής ο οποίος συνεργάζεται με διάφορα δυτικά think tanks τα οποία συνδέονται με το ΝΑΤΟ, εκτιμά ότι “το γαλλικό σύστημα αεράμυνας θα πηγαίνει στη Ρωσία μέσω της Αρμενίας για να σχεδιαστεί αντίστροφα σε συνεργασία με το Ιράν, ώστε να αναπτυχθεί εκ νέου, εναντίον της Ουκρανίας και του Ισραήλ”.
Ακόμη και το γαλλικό Forbes https://www.forbes.fr/business/pourquoi-les-etats-unis-et-de-lunion-europeenne-doivent-bloquer-les-principaux-canaux-de-reexportation-afin-que-lukraine-remporte-la-guerre/ ανέφερε τον Μάιο ότι τα στρατιωτικά αγαθά τα οποία προμηθεύεται η Αρμενία, είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήγουν στη Ρωσία: “Η Αρμενία λειτουργεί ως το βασικό κέντρο logistics για επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας”. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις από δυτικά, ισραηλινά ακόμη και γαλλικά ΜΜΕ δεν ήταν αρκετές ώστε να ωθήσουν το Παρίσι να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα το Γιερεβάν.
Η αντίφαση είναι ιδιαίτερα αισθητή κυρίως στο πλαίσιο όπου η ΕΕ είναι μεσολαβητής για την επίλυση των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Γιερεβάν και συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης στον Νότιο Καύκασο. Ο Μακρόν αντιθέτως, προμηθεύει με όπλα μία από τις δύο πλευρές, υπονομεύοντας της προσπάθειες της ενωμένης Ευρώπης. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν εστιάσει σε αυτό τους τελευταίους έξι μήνες.
Στις 20 Ιουνίου, η ουκρανική Telegraf ανέφερε ότι “οι πολιτικές του Μακρόν στον Νότιο Καύκασο είναι ωφέλιμες για τα συμφέροντα του Πούτιν, και εμποδίζουν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για επίτευξη ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν”.
Σύμφωνα με το λιθουανικό ΜΜΕ Alfa, “η πολιτική του Μακρόν για τον Νότιο Καύκασο δεν συμπίπτει πλήρως με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος της οποίας είναι η εδραίωση της ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν”.
“Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι τη στάση του δεν τη συμμερίζεται η υπόλοιπη Ευρώπη: “θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου, ακόμη και αν είναι σχεδόν ο μόνος στη διεθνή οικογένεια που έχω τέτοια ατζέντα”, ανέφερε το ρουμανικό stiripesurse.ro.
Επίσης, σύμφωνα με τη λετονική ιστοσελίδα la.lv, “το Κρεμλίνο έχει ακόμη ισχυρούς συμμάχους στη Δύση που υποστηρίζουν την αυτονόμηση στα μετά-σοβιετικά κράτη, των οποίων οι πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών είναι και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν”.
“Υπό αυτή την έννοια, η πολιτική του Μακρόν στον Νότιο Καύκασο είναι εντελώς αντίθετη με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ που αποσκοπεί στην εδραίωση της ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν”, εξηγεί η κροατική ενημερωτική ιστοσελίδα Direktno.
Προμηθεύοντας την Αρμενία με όπλα, το Παρίσι εξασφάλισε το status του ως ένας από τους τρεις στρατιωτικούς-πολιτικούς προστάτες του Γιερεβάν -μαζί με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο Μακρόν επιδιώκει μια πολιτική ξεχωριστή από αυτή της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά τους σε Νότιο Καύκασο και Μέση Ανατολή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr