ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανεξετάσει τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» που είχε αποδοθεί στους Χούτι

Ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» είχε αφαιρεθεί από τον Τζο Μπάιντεν μόλις ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «αρχίσει μια επανεξέταση» σχετικά με το κατά πόσον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Κίρμπι είπε ότι η επανεξέταση ξεκίνησε μετά την «πρόσφατη στοχοποίηση αμάχων από τους Χούτι» καθώς και την «πειρατεία ενός πλοίου σε διεθνή ύδατα».«Οι Χούτι οφείλουν να απελευθερώσουν αμέσως το πλοίο αυτό καθώς και το πλήρωμα, και μάλιστα χωρίς όρους», προσθέτει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» από τους Χούτι λίγο μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Μάλιστα τότε είχε γίνει δέκτης πιέσεων από υπέρμαχους των δικαιωμάτων οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» εμποδίζει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους αμάχους στην Υεμένη.

Ακόμη ο κ. Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ιράν και Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο οι δύο χώρες έχουν στραφεί κατά του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν περαιτέρω ότι [η] ομάδα [Wagner], υπό την καθοδήγηση της ρωσικής κυβέρνησης, ετοιμαζόταν να παράσχει μια ικανότητα αεράμυνας είτε στη Χεζμπολάχ είτε στο Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση εναντίον της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr