«Συναγερμός» για την 11η Σεπτεμβρίου

«Συναγερμός» για την 11η Σεπτεμβρίου

Η επικείμενη δέκατη επέτειος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προβληματίζει τους αμερικανούς μουσουλμάνους, πολλοί εκ των οποίων φοβούνται μια πιθανή αναβίωση της προκατάληψης και του μίσους, υποστηρίζει η συγγραφέας Μόνα Ελταχόουι.

«Συναγερμός» για την 11η Σεπτεμβρίου
Η επικείμενη δέκατη επέτειος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προβληματίζει τους αμερικανούς μουσουλμάνους, πολλοί εκ των οποίων φοβούνται μια πιθανή αναβίωση της προκατάληψης και του μίσους, υποστηρίζει η συγγραφέας Μόνα Ελταχόουι.

  
Γεννημένη στην Αίγυπτο, αλλά με τόπο κατοικίας τις ΗΠΑ, η Ελταχόουι λέει ότι οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον ενέτειναν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι μουσουλμάνοι οι οποίοι αναζητούσαν την ταυτότητά τους σε ένα διαφορετικό, κοσμικό κράτος.

   
Παρά το γεγονός ότι οι αφροαμερικανοί μουσουλμάνοι βρίσκονταν στη χώρα ήδη από τα χρόνια των σκλάβων, η δημόσια εικόνα των μουσουλμάνων ήταν σε γενικές γραμμές παρεξηγημένη.

   
Κλείσιμο
"Πολλοί Αμερικανοί αγνοούσαν παντελώς τι σημαίνει να είσαι μουσουλμάνος μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου. Η πρώτη 'γνωριμία' τους με το Ισλάμ ήταν πολύ αρνητική," λέει η Ελταχόουι από τη Μελβούρνη όπου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βιβλίου της Μελβούρνης.

   
"Τώρα που πλησιάζει η δέκατη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου είναι η στιγμή να πούμε ότι είμαστε εδώ και δεν φεύγουμε, είμαστε Αμερικανοί και ταυτόχρονα μουσουλμάνοι. Ηταν δέκα δύσκολα χρόνια και πολλοί από εμάς φοβόμαστε αυτή τη δέκατη επέτειο γιατί φέρνει στο προσκήνιο πολύ μίσος και προκατάληψη."

   
Η Ελταχόουι, πρώην δημοσιογράφος σε πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια αρθρογράφος και συγγραφέας, εγκατέλειψε μια δουλειά γραφείου και το αίσθημα ασφάλειας που μπορεί αυτή να προκαλεί για να εργαστεί ως freelancer περίπου την εποχή των επιθέσεων.

   
Παρότι η ίδια δεν υπήρξε θύμα προκατάληψης--το οποίο αποδίδει ως έναν μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν φοράει την ισλαμική μαντίλα και δεν "μοιάζει μουσουλμάνα"--πάντα αναρωτιόταν τι πραγματικά σημαίνει αυτή η έκφραση.

   
Ενας από τους κυριότερους στόχους της είναι να καταρρίψει το στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο συντηρητικός ίσον αυθεντικός.

  
 "Αυτοχαρακτηρίζομαι φιλελεύθερη, προοδευτική, κοσμική μουσουλμάνα. Ενα από τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι ότι είμαι εξίσου αυθεντική με έναν συντηρητικό μουσουλμάνο," λέει.

  
 "Οταν φαντάζεστε τις μουσουλμάνες, έχετε στο μυαλό σας γυναίκες με ισλαμική μαντίλα ή γυναίκες σαν εμένα. Δεν υπάρχει μόνο ένα 'μοντέλο' μουσουλμάνας, υπάρχουν (μουσουλμάνες) με διαφορετική εμφάνιση και υπάρχουν και διαφορετικές φωνές."

   
Τα τελευταία δέκα χρόνια, από την 11η Σεπτεμβρίου ως την φετινή Αραβική Ανοιξη που οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του αιγύπτιου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ, συντελέστηκαν εντυπωσιακές εξελίξεις που αφορούσαν την εργασία.

   
Κάποιες από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι η εμφάνιση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter--αμφότερες έπαιξαν ρόλο στα φετινά επεισόδια στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

   
Χαρακτηρίζοντάς τις "σημαντικό σύνδεσμο", η συγγραφέας λέει ότι αυτού του είδους οι ιστοσελίδες έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της πληροφορίας σε τέτοιο βαθμό που η ίδια σήμερα θεωρεί το Twitter την βασική πηγή πληροφόρησής της.

  
"Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μας χάρισαν θέση στην 'πρώτη σειρά' των εξεγέρσεων σε διάφορα σημεία της περιοχής, αλλά δεν προκάλεσαν αυτές τις εξεγέρσεις," σχολίασε η ίδια.

   
Ωστόσο, υπερβάλλοντας τον ρόλο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμηθεί η συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την συγγραφέα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης