Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι λόγοι που η Ελλάδα είπε «ναι» στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι λόγοι που η Ελλάδα είπε «ναι» στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα

Η Ελλάδα έθεσε ως προτεραιότητα την ανθρωπιστιή κρίση αλλά εξέφρασε και τη λύπη της για την μη καταδίκη της Χαμάς και το τρόπο απαγωγής και κράτησης των ομήρων 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι λόγοι που η Ελλάδα είπε «ναι» στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα
Η δραματική τροπή που έχει πάρει η σύγκρουση στην Γάζα, οι μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν προβληματισμό και στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές του Ισραήλ αλλά και η τήρηση ισορροπιών όχι μονο με το Ισραήλ αλλα και με τους Άραβες και τις χώρες που θα κληθούν σύντομα να εκλέξουν τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (οπου υποψήφια είναι και η Ελλάδα) είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Αθήνα σε υπερψήφιση του ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ που καλεί σε «ανθρωπιστική εκεχειρία».

Το ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία 153 χωρών ενώ 10 ψήφισαν εναντίον και 23 απείχαν από την ψηφοφορία.
Στο ψήφισμα που δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Χαμάς, απευθύνεται έκκληση για άμεση «ανθρωπιστική εκεχειρία» και εκφράζεται «σοβαρή ανησυχία για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Απαιτεί επίσης από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «ιδίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των αμάχων» και ζητεί «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και τη διασφάλιση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στο ψήφισμα είχαν προταθεί δύο τροπολογίες οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Η μία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόσθετε μια παράγραφο η οποία θα δήλωνε ότι η Γ.Σ. «απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Η άλλη, που προτάθηκε από την Αυστρία, θα προσέθεται την έκκληση «για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς».

Η Αθήνα μετά από εντατικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της υφυπουργού εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (η οποία είχε και επικοινωνία με το Τελ Αβίβ), αποφάσισε να αλλάξει την στάση της αποχής που είχε κρατήσει στην προηγούμενη ψηφοφορία και να στηρίξει το ψήφισμα φροντίζοντας όμως να διατυπώσει τις επιφυλάξεις της. Ετσι η Ελλάδα όχι απλώς στήριξε τις δύο τροπολογίες αλλά ακολουθώντας την διαδικασία του ΟΗΕ συν-κηδεμόνευσε τις δύο τροπολογίες δείχνοντάς έτσι και την θέση της για ρητή καταδίκη της Χαμάς.



Όμως πέραν τούτου ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος μετά την ψηφοφορία έλαβε τον λόγο για την λεγόμενη «επεξήγηση ψήφου», όπου παρέθεσε τις ελληνικές θέσεις και το πνεύμα με το οποίο η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εξέφρασε την λύπη της που το ψήφισμα δεν καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς και δεν αναφέρει ότι οι όμηροι απήχθησαν και κρατούνται από την Χαμάς, και επισημαίνει την θέση αρχής ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τηρώντας ταυτόχρονα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Κλείσιμο
Με την παρέμβαση της η Αθήνα εξέφρασε την βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα και έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω και «ανθρωπιστικών παύσεων»,ενώ επισημαίνει ότι πρέπει οι Παλαιστίνιοι να παραμείνουν στην Γάζα και να αποφευχθεί ο αναγκαστικός εκτοπισμός τους.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Γάζα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την καταστροφή υποδομών αλλά και για το γεγονός ότι δεν είναι καθαρά ορατή η προοπτική για την επόμενη ημέρα στην Γάζα ,θέμα που οπως παραδέχθηκε και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου υπάρχει διαφωνία και με τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν ήδη έντονα σημάδια κάμψης της διεθνούς υποστήριξης στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Οι χώρες που ψήφισαν εναντίον του ψηφίσματος είναι: οι ΗΠΑ ,το Ισραήλ ,η Αυστρία , η Τσεχία, η Γουατεμάλα, η Λιβερία, η Μικρονησία, το Ναούρου , η Παπούα Νεα Γουινέα και η Παραγουάη.
Στην ψηφοφορία για το ψήφισμα της 27ης Οκτωβρίου υπέρ ειχαν ψηφίσει 120 χώρες ,14 κατά και απείχαν 45.

Οι χώρες που άλλαξαν στάση και στο χθεσινό ψήφισμα αντι αποχής ψήφισαν υπερ είναι : Αλβανία, Αυστραλία, Καναδάς Δανία, Εσθονία ,Αιθιοπία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ινδία, Ιράκ, Ιαπωνία Λετονία, Μονακό, Β.Μακεδονία, Φιλιππίνες ,Πολωνία, Ν.Κορέα, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο ,Σερβία ,Σουηδία ,Τυνησία, Τουβαλού, Βανουάτου και Ζάμπια.


Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερα χωρίς κανένα μέτρο κυκλοφορούσαν τα σκυλιά που κατασπάραξαν την 50χρονη - Απολογείται ο ιδιοκτήτης τους


Ορίστηκε τεχνικός σύμβουλος στην υπόθεση Όλιβερ - Φιλόζωοι ετοιμάζουν πορεία στην Αράχωβα


Πέθανε σε ηλικία 61 ετών ο ηθοποιός Αντρέ Μπράουερ από το Brooklyn Nine-Nine
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης