Υεμένη: Οι Χούτι «χτύπησαν» πλοίο του κολοσσού μεταφορών Maersk στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες της Υεμένης ανέφεραν πως το πλοίο έπλεε προς το Ισραήλ - Σώο το πλήρωμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της δανέζικης εταιρείας

Την ευθύνη για την επίθεση σε ένα πλοίο του κολοσσού θαλασσίων μεταφορών Maersk της Δανίας, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, το πλοίο ονόματι «Maersk Gibraltar», που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια, έπλεε προς το Ισραήλ και «δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης».



«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να διαπιστώσουμε πώς διαδραματίστηκε το περιστατικό. Η ασφάλεια του πληρώματός μας και του πλοίου μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας και όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για να εγγυηθούμε ότι θα τους βγάλουμε από τον κίνδυνο», έγραψε ο όμιλος Maersk σε ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο στενό του Μπαντ αλ-Μαντέμπ είναι εξαιρετικά ανησυχητικές». Σε νέα ανακοίνωσή του, ο όμιλος έκανε γνωστό πως το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ το πλοίο δεν υπέστη ζημιές.

«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας πύραυλος ερρίφθη στο Maersk Gibraltar από μια περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι ο πύραυλος «δεν βρήκε το πλοίο», τον στόχο του, και έπεσε στο νερό.



Η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey δήλωσε ότι το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο, μήκους 340 μέτρων που ναυπηγήθηκε το 2016, ιδιοκτησίας των Νήσων Μάρσαλ, δέχτηκε πυρά 45 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μόκα και το πλήρωμα δεν επλήγη, είναι σώο.

«Η Ambrey πιστεύει ότι η μητρική εταιρία συνεργάστηκε με έναν ισραηλινό μεταφορέα, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι τη διαχείριση του πλοίου αυτού είχε το Ισραήλ τη στιγμή της σύνταξης αυτής της ανακοίνωσης», έγραψε.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει στ' ανοικτά των ακτών της Υεμένης και έχει σχέση με το Ισραήλ. Οι Χούτι δεν ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ, το στενό μεταξύ της Υεμένης και της βορειοανατολικής Αφρικής που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα - βασική θαλάσσια διαδρομή προς τη Διώρυγα του Σουέζ και το λιμάνι του Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στον Ρέντη: Ταυτοποιήθηκε το DNA του αδερφού του 18χρονου προφυλακισμένου

Ξάνθη: Ανήμερα των γενεθλίων της η κηδεία της 19χρονης Αϊσέ που παρασύρθηκε από όχημα αστυνομικού - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο κλέψας του κλέψαντος - Πώς η νταντά «ξάφριζε» τον αρχηγό της συμμορίας με την απάτη σε βάρος του Δημοσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr