Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Η Εύα Καϊλή αντεπιτίθεται δηλώνοντας θύμα σατανικής πλεκτάνης, καταλογίζοντας δόλο στους αρμοδίους και κατηγορώντας τους ότι την προφυλάκισαν εντελώς αυθαίρετα - Χωρίζει τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ζητά ακρόαση από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η δίκη αργεί πολύ ακόμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά
Η αναθέρμανση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Qatar-gate -ή μάλλον συγκεκριμένα για την Εύα Καϊλή- δεν έχει, φυσικά, επετειακό χαρακτήρα. Οι καινούριες αποκαλύψεις για ακίνητα, ένα καινούριο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες αξίας 650.000 ευρώ, και λοιπά ύποπτα περιουσιακά στοιχεία της Καϊλή και του εν διαστάσει συζύγου της Φραντσέσκο Τζόρτζι πιθανότατα δεν δημοσιοποιούνται επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την αποκάλυψη του σκανδάλου. Τουναντίον, ο «πόλεμος της Εύας» και επί της ουσίας το μεγαλύτερο και πιο σοβαρό σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς που εκδηλώθηκε ποτέ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης περνά σε μια καινούρια φάση, έναν δεύτερο γύρο.

Στο πολυδαίδαλο Qatar-gate εμπλέκονται τουλάχιστον τρία κράτη εκτός Ευρώπης (Κατάρ, Μαρόκο, Μαυριτανία), τα οποία δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες, μόνο και μόνο για να εκμαυλίσουν και να προσεταιριστούν ευρωβουλευτές εξαγοράζοντας ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με ζητήματα όπως η κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας και με στόχο να διασφαλιστεί η παρασιώπηση συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Η δίκη

Σε αυτό τον δεύτερο γύρο του Qatar-gate, πάντως, πρωταγωνίστρια είναι ξανά η Καϊλή, αλλά σε κόντρα ρόλο, αυτόν του θύματος μιας σατανικής πλεκτάνης, όπως η ίδια πιστεύει ότι είναι. Του θύματος που επιλέγει την κατάλληλη στιγμή για να περάσει στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει τη δικαίωση παίρνοντας το αίμα του πίσω.

Τη στιγμή μάλιστα που οι βασικοί πρωταίτιοι του σκανδάλου, δηλαδή ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και λομπίστας Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο βασικός συνεργάτης του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχουν έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με τη βελγική Δικαιοσύνη με αντάλλαγμα τις πληροφορίες που παρείχαν -ιδίως ο δεύτερος-, ομολόγησαν και, τύποις, τελούν εν αναμονή της δίκης, κατηγορούμενοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως η διαφθορά, η δωροδοκία, η σύσταση και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η δίκη όμως δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα, ενώ ακόμη και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας Παντσέρι γνωρίζει ήδη την ποινή του: πενταετής φυλάκιση, από την οποία θα εκτίσει μόνο το ένα έτος, πιθανότατα εκτός φυλακής, κυκλοφορώντας με βραχιολάκι.

Εν τω μεταξύ, η επιστροφή της Καϊλή στον αφρό της δημοσιότητας -και δη της διεθνούς- είναι ένα γεγονός άξιο αναφοράς αφ’ εαυτού. «Σε όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για την αθωότητά μου, απαντώ με αποδείξεις», διατείνεται η ίδια στις συνεντεύξεις της, τονίζοντας ότι «τα δακτυλικά αποτυπώματά μου δεν υπάρχουν στα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν. Και παρότι βρισκόμουν υπό -παράνομη- παρακολούθηση επί τουλάχιστον έναν χρόνο, οι βελγικές αρχές δεν διαπίστωσαν την εμπλοκή μου. Οι υποκλοπές από τις μυστικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι ένας λομπίστας χρησιμοποιούσε βοηθούς για να λάβει τις αμοιβές του από συμβουλευτικές υπηρεσίες. Πουθενά δεν εμπλέκεται το όνομά μου σε αυτές τις ηχογραφήσεις».

Η Καϊλή καταλογίζει δόλο στους αρμοδίους κατηγορώντας τους ότι την προφυλάκισαν εντελώς αυθαίρετα και χωρίς το παραμικρό ενοχοποιητικό πειστήριο, μόνο και μόνο για να την περιφέρουν ως τρόπαιο της αποτελεσματικότητάς τους, ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα χειροπιαστό στοιχείο γενικώς και ειδικώς εις βάρος της.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά
Εναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι επικεφαλής δημόσιοι κατήγοροι που διηύθυναν τις έρευνες σε πρώτη φάση φαίνεται να έχουν παροπλιστεί. Γι’ αυτό και η Εύα Καϊλή αντεπιτίθεται στο δικό της γήπεδο. Εξάλλου, τα media είναι μια αρένα που γνωρίζει καλά
Κλείσιμο
Κόντρες και αντιφάσεις

Επιπλέον, ζητά εξηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μεταχείρισή της από τις βελγικές αρχές και απαιτεί επίμονα ακρόαση από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να παρουσιάσει τεκμήρια περί της αθωότητάς της. Επαναλαμβάνοντας στερεοτυπικά ότι «αυτή η ακρόαση πρέπει να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές. Ποιος και γιατί το καθυστερεί; Δεν το ξέρω. Ξέρω όμως πως ουδέποτε είχα τραπεζικό λογαριασμό στον Παναμά, ούτε έχω λάβει οποιοδήποτε άλλο εισόδημα πλην του μισθού μου».

Αφού αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, η Καϊλή υποχρεώθηκε, σε πρώτη φάση, να φορά το ηλεκτρονικό βραχιολάκι εντοπισμού, με τον περιορισμό να μην απομακρυνθεί από τις Βρυξέλλες. Πλέον όμως είναι ελεύθερη να ταξιδεύει οπουδήποτε το επιθυμεί, ακόμη και εκτός Βελγίου, αρκεί να κινείται σε χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Και μολονότι έχει εκπέσει του αξιώματός της ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και έχει αποβληθεί από την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχει το ελεύθερο να συμμετέχει στη νομοθετική διαδικασία και τις λοιπές δραστηριότητες της Ευρωβουλής, φυσικά ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής δεν έχει δοκιμάσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, παρότι θα ήθελε να βαφτίσει στην πατρίδα της την κόρη της. Αυτή την πρόθεση είχε εκφράσει η ίδια την άνοιξη του 2021, λίγο καιρό αφότου είχε γεννήσει το πρώτο παιδί της, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα φέρει το όνομα Αριάδνη-Αριάννα.

Οσο για τις τσάντες με τα μετρητά τα οποία φέρεται να διακινούσε, επαναλαμβάνει ότι ανήκαν στον Παντσέρι, επί μακρόν συνεργάτη και εργοδότη τού εν διαστάσει πλέον συζύγου της. Αλλά το Qatar-gate διχάζει και εξάπτει πάθη γενικότερα, με καθεμία από τις πολλαπλές επιμέρους πτυχές του και σε καθεμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Διχάζει πολιτικούς, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ΜΜΕ: στο Βέλγιο τα τοπικά media ανασκαλεύουν διαρκώς τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, χωρίς να κρύβουν τη δυσπιστία τους -αν μη τι άλλο- για την αθωότητα της Καϊλή.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Στην Ιταλία, χώρα καταγωγής ορισμένων από τους κύριους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, τα ρεπορτάζ εστιάζουν στις ανακολουθίες και τις ακόμη και ύποπτες αστοχίες της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Εθνικής Ασφαλείας και των εισαγγελικών αρχών στο Βέλγιο.
Η Καϊλή επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά αφού προηγουμένως ανασκευάσει όλες τις κατηγορίες που τη βαραίνουν και αποκαταστήσει πλήρως τη θανάσιμα τραυματισμένη τιμή και υπόληψή της. Στη χώρα η ενημέρωση για τις όποιες εξελίξεις στην υπόθεση γίνεται μέσω ανακοινώσεων, τις οποίες συντάσσει εν ονόματι της Καϊλή η διεθνική ομάδα των συνηγόρων της, με μέλη τους Βέλγους Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρσάν και τον Ελληνα ποινικολόγο Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Στο τελευταίο δελτίο Τύπου σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και τιμώντας μια αποφράδα επέτειο, οι νομικοί εκπρόσωποί της προτάσσουν έναν επτάλογο βάσει του οποίου οποιαδήποτε κατηγορία εις βάρος της πελάτισσάς τους καθίσταται αυτομάτως ανυπόστατη και έωλη.

Καταλήγοντας, σε τρία κρίσιμα σημεία:
1) Η κατοικία του ζεύγους Καϊλή - Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, για την οποία ξεσηκώθηκε ντόρος εσχάτως αποκτήθηκε με νόμιμες διατραπεζικές χρηματικές καταβολές, προερχόμενες από μισθούς συν ένα στεγαστικό δάνειο.
2) Οπως συμβαίνει καθημερινά σε όλους τους ευρωβουλευτές, την Καϊλή προσέγγισαν κάποιοι που αναζητούσαν λύση σε ορισμένα προβλήματά τους και εκείνη προσπάθησε να βοηθήσει, εντελώς δωρεάν. Εξ ου και κατόπιν εξονυχιστικών ελέγχων στα περιουσιακά στοιχεία της δεν βρέθηκε κανενός είδους αμοιβή.
3) Η Καϊλή μετέβη στο Κατάρ στο πλαίσιο επίσημης αποστολής της Ε.Ε. Επ’ ευκαιρία της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, οι διοργανωτές ζήτησαν από εκείνη να μεταφέρει στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου πρόσκληση να παραστεί στην τελετή έναρξης των αγώνων. Αρα, η κατηγορία ότι η Καϊλή αποπειράθηκε να επηρεάσει τη Ρομπέρτα Μέτσολα κατ’ εντολήν του Κατάρ συνιστά -πάντα κατά την ομάδα υπεράσπισής της- ψεύδος και συκοφαντία. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα που αποτυπώνεται μέσα από μακροσκελέστατα άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο, με παράθεση ντοκουμέντων (φωτογραφίες, βίντεο από κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών επισυνδέσεων, επικοινωνία με γραπτά μηνύματα, ψηφιακά αρχεία από τους υπολογιστές των κατηγορουμένων κ.λπ.), δεν συνάδει με τα επιχειρήματα της Καϊλή.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Σταχυολογώντας κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα μέσα από τις δεκάδες χιλιάδες λέξεις που αφιερώνουν τα ξένα ΜΜΕ στον πραγματικό ρόλο της Καϊλή, η διαδοχή των γεγονότων και των δικών της ενεργειών προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη. Καταρχάς, ακόμη και αν τώρα αμφισβητεί την εγκυρότητα των καταθέσεών του, ο Τζόρτζι ομολόγησε ότι είχε συνεργασία με τον Παντσέρι δίνοντας αναλυτικά λεπτομέρειες για τα ποσά των αμοιβών που έπαιρνε για τις υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η συμφωνία που έκλεισε με τον Παντσέρι το 2018 προέβλεπε ότι από τα 4,5 εκατ. ευρώ που θα έπαιρναν από το Κατάρ για να προωθήσουν τα συμφέροντά του μέσω ευνοϊκών νομοθετημάτων του Ευρωκοινοβουλίου, το 60% θα κρατούσε το «αφεντικό», δηλαδή ο Παντσέρι, και το υπόλοιπο 40% ο Τζόρτζι. Στον υπολογιστή του οποίου οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 300 καταχωρήσεις για το πώς οι δύο συνεργάτες, οι αποκαλούμενοι συνθηματικά «στρατιώτες», εκτελούσαν τις αποστολές που τους ανετίθεντο.

Επιπλέον, ο Τζόρτζι επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Καϊλή ότι εκείνη δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το αντικείμενο της συνεργασίας του με τον ίδιο, την προέλευση των χρημάτων που έφερνε, ακόμη και σε τσάντες, στο σπίτι τους κ.ο.κ.

Ωστόσο, μία από τις δυσεξήγητες κινήσεις της Καϊλή, ιδίως αν εξεταστεί εκ των υστέρων και σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες παραμέτρους του Qatar-gate, είναι το ξαφνικό, ένθερμο ενδιαφέρον της για τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή δε η αλλαγή στις προτιμήσεις της και η μετατόπιση από την τεχνολογία στην οποία είχε αφοσιωθεί προηγουμένως συνέπεσαν με μια σημαντική εξέλιξη στην προσωπική ζωή της: τον ερωτικό δεσμό της με τον Τζόρτζι.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Η Καϊλή άρχισε να ταξιδεύει στο Κατάρ αρκετά συχνά, άλλοτε μαζί με τον σύντροφό της και άλλοτε μόνη της. Εως ότου στις αρχές του 2022 και λίγο αφότου ορίστηκε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από την πρόεδρο του Σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα να της αναθέσει αρμοδιότητες που αφορούσαν τις σχέσεις Ε.Ε. και κρατών της Μέσης Ανατολής. Οταν η πρόεδρος ικανοποίησε το αίτημά της, η Καϊλή την ευχαρίστησε δείχνοντας κατενθουσιασμένη. Μάλιστα το μήνυμά της προς τη Μέτσολα ήταν «μου έδωσες ό,τι αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!».

Αργότερα η Καϊλή θα προωθούσε προσκλήσεις στη Μέτσολα για να παρακολουθήσει -οικογενειακώς, εάν το επέλεγε- αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Ντόχα. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όμως δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση και μετά την αποκάλυψη του Qatar-gate, δι’ αντιπροσώπων της, δήλωσε ότι ουδέποτε ανέγνωσε τα μηνύματα που της έστελνε η Καϊλή σχετικά με ψηφίσματα που αφορούσαν το Κατάρ. Πρόκειται για τα ίδια μηνύματα που, όπως αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο του μητρώου κινητής τηλεφωνίας, η Καϊλή φρόντιζε να διαγράφει.

Αλλά το ζήτημα που κινεί τις μεγαλύτερες υποψίες για τη συμπάθεια που αίφνης άρχισε να τρέφει η Καϊλή προς τη Μέση Ανατολή αφορά την πίεση που ασκούσε σε συγκεκριμένους ευρωβουλευτές οι οποίοι υιοθετούσαν επικριτική στάση για ό,τι συνέβαινε στο Κατάρ, ειδικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι σχετικές πρωτοβουλίες της εντείνονταν, σε αξιοπρόσεκτο βαθμό, όσο πλησίαζε η έναρξη του Μουντιάλ. Ευρωβουλευτές διαφόρων κρατών-μελών που ανήκουν στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξεπλάγησαν από την επιμονή της να εισηγείται μετ’ επιτάσεως να αντιμετωπιστεί με κατανόηση και επιείκεια το Κατάρ και να μην εκδοθεί εις βάρος του αρνητικό ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Και ενώ υποτίθεται ότι οι Σοσιαλιστές συντάσσονται εξ ορισμού με τα δικαιώματα των εργατών, εκείνη όχι μόνο υπερασπιζόταν απροκάλυπτα την πλευρά του κράτους-εργοδότη αγνοώντας τη σωρεία καταγγελιών περί άθλιων εργασιακών συνθηκών, κυρίως στις κατασκευές που προορίζονταν για το Μουντιάλ, αλλά και λάμβανε παραγγελίες απευθείας από ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ. Τις οποίες φαίνεται πως κατάφερνε να ικανοποιήσει επηρεάζοντας αναλόγως το νομοθετικό έργο του Ευρωκοινοβουλίου, όπως διακρίνεται από τις απαντήσεις σε ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω WhatsApp που διασώθηκαν από την επιμελή διαγραφή.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

ΜΜΕ αντί για Εισαγγελία

Η υπόθεση Qatar-gate ξεκίνησε με σοκ και δέος, με μια συντονισμένη θεαματική επιχείρηση και συλλήψεις τουλάχιστον οκτώ ατόμων σε Βέλγιο και Ιταλία, αρχής γενομένης από την 9η Δεκεμβρίου του 2022. Εκείνη την ημέρα αστυνομικοί του βελγικού Τμήματος Κατά της Διαφθοράς (OCRC) προχώρησαν στην κατάσχεση 878.355 ευρώ σε χαρτονομίσματα από την κατοικία του ζεύγους Καϊλή - Τζόρτζι. Το επόμενο πρωί και αφού ο Τζόρτζι είχε ήδη συλληφθεί, η Καϊλή τοποθέτησε 720.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ μέσα σε μια βαλίτσα, μαζί με μωρουδιακές πάνες και ένα μπιμπερό. Εδωσε την αποσκευή στον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή, ο οποίος βρισκόταν τότε στις Βρυξέλλες, για να περάσει μερικές ημέρες με την εγγονή του.

Ο πατέρας Καϊλής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, όπως σημείωσαν οι αστυνομικοί. Ακολούθησε ακόμη η ανεύρεση επιπλέον χρημάτων, 157.555 ευρώ, στο διαμέρισμά τους, 669.950 ευρώ στο σπίτι του Παντσέρι κ.ά. Σχεδόν αμέσως, ο Παντσέρι κατέθεσε ότι η Καϊλή τον Ιανουάριο του 2019 είχε δωροδοκηθεί με 250.000 ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση των συμφερόντων του Κατάρ μέσω της επιρροής της στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκείνη, έως τότε μία από τις πιο συμπαθείς και φερέλπιδες εκπροσώπους της νέας γενιάς ανώτατων στελεχών, οδηγήθηκε στη φυλακή αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες και παρέμενε κρατούμενη περίπου για τέσσερις μήνες.

Αυτή ήταν απλώς η πράξη του πολιτικού, δικαστικού και αστυνομικού σκανδάλου. Και ήταν αρκετή για να συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο.
Σε εκείνη τη φάση οι αρμόδιες βελγικές αρχές περιβάλλονταν με την αίγλη του απόλυτου κυρίαρχου και ρυθμιστή των εξελίξεων. Κάτι, όμως, που δεν ισχύει πλέον. Εναν χρόνο μετά, οι μυστικές και διωκτικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, και κυρίως οι επικεφαλής δημόσιοι κατήγοροι που διηύθυναν τις έρευνες σε πρώτη φάση, φαίνεται να έχουν παροπλιστεί. Γι’ αυτό και η Καϊλή αντεπιτίθεται στο δικό της γήπεδο.

Εξάλλου τα media είναι μια αρένα που γνωρίζει καλά, ένα πεδίο όπου δεν νιώθει εξ ορισμού ανίσχυρη απέναντι στον αντίπαλό της, κάτι που ίσχυε όταν βρισκόταν στο έλεος του Βέλγου εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, ο οποίος και διέταξε την προφυλάκισή της, ενώ εκείνη ικέτευε να της επιτρέψουν να βλέπει την κόρη της. Τώρα πια όμως ο Κλεζ έχει αποσυρθεί, και μάλιστα άδοξα.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά
Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το σκάνδαλο διαφθοράς και τους σάκους με τα λεφτά, με πρωταγωνίστρια την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή
Διαζύγιο από τον Τζόρτζι;

Το περιβόητο και πολύκροτο Qatar-gate βρίσκεται στα πρόθυρα ενός αθόρυβου περάσματος στην ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά η Καϊλή εξακολουθεί να προσελκύει ένθερμο ενδιαφέρον - σε μεγάλο βαθμό λόγω κάποιων παράξενων επιλογών της. Με πρώτη στη σχετική λίστα την απόφασή της να ζει στις Βρυξέλλες κάτω από την ίδια στέγη με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον οποίο εκείνη υποδεικνύει ως υπαίτιο για την καταστροφή της σε προσωπικό, οικογενειακό και πολιτικό επίπεδο.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν κάτι που, βάσει στοιχειώδους λογικής, μοιάζει ανεξήγητο, οι Βέλγοι συνήγοροί της δήλωσαν προσφάτως σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη την οποία παραχώρησαν σε διεθνές δίκτυο ότι «το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή συγκατοικεί με τον κ. Τζόρτζι συνιστά προσωπικό ζήτημα για τους ίδιους. Αλλωστε, και η Μελάνια Τραμπ συζεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι το κοριτσάκι τους έχει έναν πολύ καλό πατέρα και μια πολύ καλή μητέρα. Και αυτό είναι το μόνο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί. Τώρα, το τι είδους σχέση έχουν οι δυο τους, εάν κοιμούνται μαζί, εάν τρώνε μαζί ή όχι κ.λπ., κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει».

Εκτοτε, εκείνη φέρεται να έχει απομακρυνθεί από την κοινή κατοικία και να έχει εγκατασταθεί, μόνη πλέον, στο καινούριο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υποτίθεται πως κινούνται οι διαδικασίες έκδοσης λύσης του γάμου της με τον Τζόρτζι.
Qatargate: Η ανατομία ενός σκανδάλου δώδεκα μήνες μετά

Πέραν αυτών, προφανώς η ίδια, με τη βοήθεια των νομικών και επικοινωνιακών συμβούλων της, διακρίνει ένα σημαντικό κενό ηγεσίας στη Βελγική Δικαιοσύνη, μετά την απομάκρυνση του επικεφαλής εισαγγελέα για την υπόθεση Qatar-gate Μισέλ Κλεζ. Μολονότι ο τελευταίος θεωρούνταν η προσωποποίηση του αδέκαστου και αδυσώπητου λειτουργού, σε ένα από τα επεισόδια του σίριαλ και την αποκάλυψη όσων επιφανών στελεχών της Ε.Ε. λαδώθηκαν για να προωθήσουν νομοθετήματα ευνοϊκά προς το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθησαν δύο ευρωβουλευτές, ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα και ο Ιταλός Αντρέα Κοτζολίνο.

Ως άμεσοι συνεργοί τους στα ίδια εντάλματα φέρονταν άλλοι δύο ευρωβουλευτές, η Βελγίδα Μαρί Αρενά και η Ιταλίδα Αλεσάντρα Μορέτι, οι οποίες και αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, ύστερα από επιδρομές της Αστυνομίας σε διάφορα ενδιαιτήματα της Αρενά, ανακαλύφθηκε το ποσό των 280.000 ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα βρέθηκαν στο διαμέρισμα του γιου της, μεσοτοιχία με εκείνο όπου διέμενε η ίδια. Ο γιος της ονόματι Ούγκο Λεμέρ ήταν συνέταιρος με τον γιο του εισαγγελέα Κλεζ, σε μια επιχείρηση εμπορίας (νόμιμης) κάνναβης. Ως εκ τούτου, ο Κλεζ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περαιτέρω ενασχόληση με το Qatar-gate, την πιο σημαντική υπόθεση της καριέρας του.

Η εξέλιξη αυτή ήταν καθοριστική, καθώς μετά τον Κλεζ η έρευνα έμεινε ακέφαλη και ακυβέρνητη. Κάτι που συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή εναλλακτικών ερμηνειών, για μια αναψηλάφηση των δεδομένων, ακόμη και όσων θεωρούνται οφθαλμοφανή και αδιάσειστα. Οπότε, από τη δική της πλευρά, η Καϊλή φέρεται σαν να μην είναι πια η κατά πάσα βεβαιότητα συνένοχη και μεσολαβήτρια για την εξαγορά της επιρροής ανώτατων στελεχών της Ε.Ε., όπως είχε παρουσιαστεί, σύμφωνα με το αρχικό σενάριο του σκανδάλου.

Η μοιραία τσάντα

Ο ρεπόρτερ που πήρε μία από τις πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, ο Βρετανός Ανταμ Πάρσονς του Sky News, παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους μπροστά στις κάμερες η διάθεσή της μετέπιπτε «ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και τη νευρικότητα». Ο Πάρσονς επεσήμανε επίσης ότι «η Εύα Καϊλή είναι μία πρώην παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων στην TV. Κατόπιν, ως μέλος της μικρής ομάδας που απαρτίζεται από τους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε αναλάβει την εποπτεία των κλάδων τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και επιχειρηματικών προοπτικών. Ωστόσο, αυτό που την γκρέμισε δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο παλιομοδίτικο: μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα».

Η περιγραφή του θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την ιδανική τηλεγραφική σύνοψη του βιογραφικού της, συμπεριλαμβανομένου του annus horribilis όπως η ίδια το αντιμετωπίζει, δηλαδή του τρομερού τελευταίου έτους που άλλαξε για πάντα τη ζωή της. Με έναν τρόπο, μάλιστα, που καθιστά όρους όπως «κινηματογραφικό», «σενάριο για σίριαλ πολιτικής διαφθοράς στο Netflix» κ.λπ. να φαντάζουν απελπιστικά φτωχοί για να αποτυπώσουν τις αληθινές διαστάσεις και τις πολλαπλές παρενέργειες αφενός του πολύκροτου σκανδάλου, αφετέρου την εμπλοκή της -ή μη, όπως εκείνη ισχυρίζεται- σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σοβαρά των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως.

Το οποίο εκτυλίχθηκε σκοτεινά και παρασκηνιακά, πλην απευθείας στις ανώτατες βαθμίδες, ακριβώς στον διοικητικό «νωτιαίο μυελό» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παραδόξως, η εξέλιξη της υπόθεσης δεν ήταν εξίσου συνταρακτική με την αρχή της και μόλις 12 μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις επικρατεί η αίσθηση ότι το Qatar-gate καταρρέει εσωτερικά και αποδυναμώνεται. Σαν να ήταν αρκετό το να ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο, να «καούν» και να εξουδετερωθούν τα κεντρικά πρόσωπα, προτού ο φάκελος αρχειοθετηθεί και παραδοθεί στον αργό θάνατο της λήθης.

Φωτογραφία: Getty images/ideal image
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης