Μέση Ανατολή: Φόβοι για διάχυση του πολέμου στη Γάζα μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά των Χούτι

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι «κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη»

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε σήμερα νέα πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη αφού το σιιτικό κίνημα ενέτεινε τις απειλές του κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι, το Αλ Μασίρα, γνωστοποίησε αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά. Στη συνέχεια, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε γύρω στις 03:45 τοπική ώρα σήμερα (02:45 ώρα Ελλάδος) ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι «κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη».





Στο πλαίσιο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις των ανταρτών Χούτι να θέτουν στο στόχαστρο τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Νωρίς χθες, Παρασκευή, το πρωί αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά, προκαλώντας φόβους για μια περιφερειακή διάχυση του πολέμου στη Γάζα που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε τους αντάρτες Χούτι και με άλλα πλήγματα σε θέσεις τους αν αυτοί δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.



Οι αντάρτες Χούτι απείλησαν με αντίποινα στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, λέγοντας πως τα συμφέροντα των δύο χωρών θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι».

Μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, οι Χούτι εκτόξευσαν «τουλάχιστον έναν πύραυλο», ο οποίος δεν έπληξε ωστόσο κανένα πλοίο, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός πριν από τα πλήγματα που έγιναν σήμερα τα ξημερώματα με πυραύλους Tomahawk, που εξαπολύθηκαν από το αντιτορπιλικό USS Carney.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προηγουμένως καλέσει «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (...) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.



Πολλαπλά πλήγματα

Το κίνημα των Χούτι αποτελεί μέρος του «άξονα της αντίστασης» που έχει δημιουργηθεί από το Ιράν, ο οποίος συσπειρώνει στην περιοχή οργανώσεις εχθρικές στο Ισραήλ, κυρίως την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, «73 επιδρομές», είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαναά και στις περιοχές Χοντέιντα (δυτικά), Τάιζ (νότια), Χάτζαχ (βορειοδυτικά) και Σαάντα (βόρεια), είχε δηλώσει νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά πάνω από 150 πλήγματα είχαν στόχο 30 στρατιωτικές θέσεις.

Ο Μπάιντεν μίλησε για επιχείρηση που στέφθηκε «με επιτυχία», σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή ήταν «αμυντική» κυρίως για να προστατευθεί το διεθνές εμπόριο.

Κατηγορώντας τους Χούτι ότι αγνόησαν «τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τα πλήγματα μέτρα «απαραίτητα (...) σε κατάσταση νόμιμης άμυνας».



Σε κοινή δήλωσή τους, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και 8 σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν, υπογράμμισαν ότι ο στόχος τους ήταν η «αποκλιμάκωση» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο στη Μόσχα, το Κρεμλίνο καταδίκασε τα δυτικά πλήγματα, λέγοντας ότι είναι «παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «δυσανάλογη» απάντηση.

Επίσης στη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε «κατάφωρη επίθεση» και «μαζικό πλήγμα» κατά «του πληθυσμού της χώρας στο σύνολό της».



Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προειδοποίησε ωστόσο ότι κανένα πλοίο δεν είναι ασφαλές όσον αφορά την απειλή.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κακοποιοί να παρενοχλούν τις διεθνείς μεταφορές», δήλωσε παράλληλα στην Telegraph ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, καλώντας το Ιράν οι «μεσάζοντές» του στην περιοχή, όπως οι Χούτι ή η Χεζμπολάχ, «να παύσουν τις δραστηριότητές τους».

Παράλληλα σε συνάντηση που είχε με τον Λιου Τζιαντσάο, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε «τη σημασία διατήρησης και υπεράσπισης του δικαιώματος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα», αποφεύγοντας ταυτοχρόνως «μια νέα κλιμάκωση».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Τα ντοκουμέντα της δολοφονίας του αστυνομικού από τον 44χρονο Νορβηγό - «Με μαχαίρωσε αυτός ρε»

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Εντοπίστηκαν νέα ευρήματα - Τι «δείχνουν» τα κινητά του κρεοπώλη και του Μπάμπη

Θεσσαλονίκη: Ο σύντροφος της 41χρονης «έστησε» διάρρηξη μετά τη δολοφονία και έλεγε στους αστυνομικούς ότι βρήκε το μπλουζάκι της - Η κατάθεσή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr