Αυστραλία: Τέλος στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

Αυστραλία: Τέλος στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

Απέδωσε λιγότερο από τα αναμενόμενα – Θα αντικατασταθεί από πρόγραμμα που θα δίνει άδειες σε εργαζόμενους με κατάρτιση

Visa
Η Αυστραλία κατήργησε το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», η οποία παρείχε σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό το δικαίωμα να ζουν στη χώρα.

Το πρόγραμμα περικόπηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της πολιτικής για την μετανάστευση, καθώς η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι δεν έφερε αποτελέσματα. Θα αντικατασταθεί πλέον με περισσότερες βίζες για εργαζόμενους με κατάρτιση «που είναι ικανοί να συνεισφέρουν σημαντικά στην Αυστραλία».

«Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι αυτή η βίζα δεν αποδίδει αυτό που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ο’Νιλ σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

Οι επικριτές του προγράμματος, όπως σημειώνει το BBC, υποστήριζαν χρησιμοποιούσαν τη «χρυσή βίζα» διεφθαρμένοι αξιωματούχοι «για να παρκάρουν παράνομα κεφάλαια».

Κλείσιμο
Από το 2016, κυβερνητική έρευνα εξέφραζε ανησυχίες ότι «είχε δυνατότητες για ξέπλυμα χρήματος και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες». Διαπίστωσε επίσης ότι οι βίζες έφερναν στην Αυστραλία άτομα με «λιγότερο επιχειρηματικό πνεύμα» από ό,τι θα έφταναν διαφορετικά, ενώ διαπίστωνε ότι φορολογικές ελαφρύνσεις κόστιζαν στο Δημόσιο.

Από το 2012 είχαν δοθεί χιλιάδες βίζες (significant investor visas, όπως λέγονται στην Αυστραλία), εκ των οποίων το 85% αφορούσαν πρόσωπα από την Κίνα.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (περίπου 3 εκατ. ευρώ) στη χώρα για να είναι επιλέξιμοι.



Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα γέννησης: Από €400 έως €1.500 η αύξηση και αναδρομικά - 441 εκατ. ευρώ για 7 μέτρα στήριξης της οικογένειας το 2024

Γρεβενά: Εισαγγελική παρέμβαση για την κτηνωδία με τα τεμαχισμένα άλογα

Ομόνοια: Χειροπέδες σε σεσημασμένο Ρώσο με «πειραγμένο» όπλο και στιλέτο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης