Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χαμάς έχουν φτάσει σε συνεννόηση στα βασικά σημεία για νέα εκεχειρία

Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χαμάς έχουν φτάσει σε συνεννόηση στα βασικά σημεία για νέα εκεχειρία

Το περίγραμμα της συμφωνίας περιέγραψε πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις - CIA, Μοσάντ και Κατάρ θα συναντηθούν το σαββατοκύριακο για το θέμα

gaza_strip_2
Συνεννόηση σε βασικά ζητήματα γύρω από την απελευθέρωση των ομήρων έχουν πετύχει Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το περίγραμμα της συμφωνίας, η διάρκειά της θα έχει 35 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί απαχθέντες. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα επιτρέψει να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το «κλειδί» για την απελευθέρωση των κρατουμένων έχει ήδη καθοριστεί, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιοι θα είναι αυτοί και αν μεταξύ τους θα βρίσκονται και στρατιώτες.

Σύμφωνα με την πηγή, το μόνο ζήτημα που δεν μπορούν να επιλύσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι αν θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως απαιτεί η Χαμάς και αρνείται το Ισραήλ.

«Μπορεί να υπάρξουν και άλλες μικρές αλλαγές στο περίγραμμα, αλλά το κύριο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί αφορά την απόλυτη κατάπαυση του πυρός στην οποία επιμένει η Χαμάς» πρόσθεσε η πηγή.

Συνάντηση CIA, Μοσάντ και Κατάρ μέσα στο σαββατοκύριακο

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι, προκειμένου να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανέφεραν πηγές στην ισραηλινή Haaretz.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στη συνάντηση, αναμένεται να συμμετάσχει και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Κάμελ.

Washington Post: Αυτά έχει προτείνει το Ισραήλ

Η Post ανέφερε ακόμα πως η τελευταία ισραηλινή πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει 60ήμερη κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα τη σταδιακή απελευθέρωση περισσότερων από 100 απαχθέντων και αιχμαλώτων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας. Πρώτα απ' όλα θα απελευθερωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά και στη συνέχεια οι άνδρες πολίτες και οι στρατιώτες, ενώ θα επιστραφούν και οι σοροί όσων έχουν χάσει τη ζωή τους κι εξακολουθούν να βρίσκονται στυ Γάζα.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή - Για παντουρκικό χιονιά στην Ελλάδα και χειμωνιάτικη φωτοβολίδα μιλούν οι μετεωρολόγοι

Βίντεο ντοκουμέντο: Η ληστεία δύο ανηλίκων σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη - Χτύπησαν υπάλληλο και άρπαξαν €1.300


Οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά - Η εγκύκλιος Πιερρακάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης