Βέμπερ για το ψήφισμα καταδίκης της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο: Είναι κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου

«Πρέπει να πω, σταματήστε το, βλάπτετε το κράτος δικαίου» είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ - «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα»

Απάντηση για το ψήφισμα που πέρασε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη και καταδικάζει την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου. Και πρέπει να πω σταματήστε το. Βλάπτετε το κράτος δικαίου».

Παράλληλα τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα». 

Μιλώντας για το κράτος δικαίου, ο κ. Βέμπερ στηλίτευσε τη στάση των Σοσιαλιστών υπογραμμίζοντας ότι «οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά». Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν γίνει «επτά διαδοχικές συζητήσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος-δικαίου.

«Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου. Αλλά το κράτος δικαίου σημαίνει για εμάς να μην κάνουμε πολιτική κατάχρηση των θεμάτων στο τραπέζι. Το ερώτημα στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, αλλά όχι για Κοινοβούλια» ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ προσθέτοντας ότι «πρόκειται για περιττές και αβάσιμες επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε το κόμμα του κράτους δικαίου και θα υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου, ό,τι κι αν κοστίσει».

Προσέθεσε ότι «και από κομματικής πλευράς δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους μάθημα από την Αριστερά για αυτό. Είμαστε το κόμμα του Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία, για παράδειγμα, που νίκησε το PiS και επανέφερε το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Κοιτάζοντας προς τη Μάλτα, στη Ντάφνε Γκαρουάνα Γκαλίτσια, οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά».

Το ψήφισμα

Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ καταψήφισαν 254. Απείχαν 26 Ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα, είχε κατατεθεί από κοινού από 4 ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Renew. Νωρίτερα κατατέθηκε ένα ήπιο ψήφισμα, ή αντιψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας» στον τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Ολομέλεια, τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο, διεξήχθη η συζήτηση για το κράτος δικαίου, σε θερμό κλίμα και με αρκετές αντεγκλήσεις. Τότε, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είχε απαντήσει σε έντονο ύφος στη Σόφι ιν’τ Βελντ σε ερώτηση που της έκανε η Ευρωβουλευτής του Renew για το θέμα. Παράλληλα 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου απευθύνουν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας άμεσα ενέργειες από την Κομισιόν.

Οι απουσίες και το «παρών» του ΚΚΕ

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον δεύτερο κατά πληροφορίες να είχε δηλώσει ότι έχει προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, με το κόμμα σε ανακοίνωσή του να λέει ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το ψήφισμα αλλά δεν αποδέχεται την ευρεία χρήση της λέξης «μειονότητες» καθώς, όπως λέει, το καθιστά «εθνικά επικίνδυνο». Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενη στην υπόθεση του Qatar-gate, Εύα Καϊλή.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του δήλωσε «παρών» σημειώνοντας πως οι ευρωβουλευτές του Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ψήφισαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα… «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».

Την εξέλιξη σχολίασε και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία μιλάει για εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα Ευρωβουλευτών. «Έλληνες Ευρωβουλευτές συκοφαντούν την Ελλάδα για μικροκομματικό όφελος εν όψει των Ευρωεκλογών», λέει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της.

Ανάρτηση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως «μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση ήταν οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει».


Απάντηση Βόζεμπεργκ

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος στοχοποίησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λέγοντας πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ «καλύπτει την κυβέρνηση η οποία μου έβαλε κοριό όταν ακόμη ήμουν ευρωβουλευτής του ΕΛΚ».
Στον κ. Κύρτσο, ωστόσο απάντησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, κάνοντας λόγο για ψέματα τονίζοντας πως «Επιτίθεστε κατά της Χώρας μας & πανηγυρίζετε…».

Ειδήσεις σήμερα:

Πιερρακάκης: Από τον Σεπτέμβριο του ‘25 η λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ - Με ΙΒ ή με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η εγγραφή

Προφυλακίστηκε ο τράπερ Ricta που έστειλε στην εντατική τον φοιτητή


Ετσι θα γίνεται η ταυτοποίηση για την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα- Βήμα βήμα η διαδικασία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr