Δύο πρώην κρατούμενοι των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο επέστρεψαν στο Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά τη σύλληψή τους

Δύο πρώην κρατούμενοι των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο επέστρεψαν στο Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά τη σύλληψή τους

Έφτασαν αεροπορικώς στην Καμπούλ σήμερα το πρωί από το Ομάν, όπου είχαν μεταφερθεί το 2017 και είχαν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό

Δύο πρώην κρατούμενοι των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο επέστρεψαν στο Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά τη σύλληψή τους
Δύο Αφγανοί πρώην κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο επέστρεψαν σήμερα στο Αφγανιστάν πάνω από 20 χρόνια μετά τη σύλληψή τους, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένεια του ενός από αυτούς.

Ο Αμπντούλ Κάριμ και ο Αμπντούλ Ζάχιρ έφτασαν αεροπορικώς στην Καμπούλ σήμερα το πρωί από το Ομάν, όπου είχαν μεταφερθεί το 2017 και είχαν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό, δήλωσε ο γιος του δεύτερου, ο Μοχάμαντ Οσμάν, και μέλη του προσωπικού του αεροδρομίου.

«Με τη χάρη του Θεού και τις προσπάθειες ηγετών του ισλαμικού Εμιράτου επέστρεψε στη χώρα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Οσμάν. «Είμαι πολύ χαρούμενος. Όταν ξύπνησα το πρωί, είχα την εντύπωση πως ήταν (η μουσουλμανική γιορτή) του Αΐντ», είπε.

Οι δύο πρώην κρατούμενοι απομακρύνθηκαν από τις αρχές από τους δημοσιογράφους και το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τους υποδεχθεί, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν κάποιοι με μπουκέτα λουλουδιών.

Ο Αμπντούλ Ζάχιρ έφτασε το 2002 στο αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, το οποίο άνοιξε στο νησί της Κούβας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ στο πλαίσιο «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Μάτιν Κάνι και αμερικανικά έγγραφα.

Ο Αμπντούλ Κάριμ είχε μεταφερθεί εκεί έναν χρόνο αργότερα, μετά την κράτησή του στο Πακιστάν και την παράδοσή του στη συνέχεια στις αμερικανικές αρχές.

Οι δύο άνδρες είχαν τεθεί υπό επιτήρηση για 7 χρόνια στο Ομάν, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν, ανέφερε χθες, Κυριακή, στο X, ο Αμπντούλ Μάτιν Κάνι, προσθέτοντας ότι «χάρη στις προσπάθειες του ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ήρθησαν και θα επιστρέψουν στη γενέτειρά τους».

Πριν από την άφιξή τους, πανό για την υποδοχή των δύο ανδρών είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και ισχυρή δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας είχε αναπτυχθεί.

Πλέον απομένει μόνον ένας Αφγανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο. Ο Μουχάμαντ Ράχιμ είχε μεταφερθεί εκεί τον Μάρτιο του 2008. Αυτός είχε κατηγορηθεί από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA ότι ήταν στενός συνεργάτης του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η οικογένειά του ζήτησε την απελευθέρωσή του τον Νοέμβριο.

Κλείσιμο
Η φυλακή του Γκουαντάναμο αποτέλεσε τόπο κράτησης έως και 780 ανθρώπων. Έγινε διαβόητη για την κράτηση των πιο σημαντικών από τους εγκλείστους της σε κελιά που θύμιζαν κλουβιά και για τις βάναυσες μεθόδους ανάκρισης σε αυτήν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από πολλούς βασανιστήρια.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενούς της αφέθηκαν ελεύθεροι στο πέρας των ετών, μεταξύ των οποίων ορισμένα μέλη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που βρίσκεται στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων που παραμένουν στην φυλακή του Γκουαντάναμο, με απώτερο στόχο να την κλείσει.



Ειδήσεις σήμερα:

Στη δικαιοσύνη πάει ο Άρης Πορτοσάλτε τον Πάνο Βλάχο για το «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε»

Ο Μητσοτάκης «σηκώνει» το θέμα της στέγης - Η Golden Visa, η κοινωνική αντιπαροχή και οι φοιτητικές εστίες

Λασποβροχές και θυελλώδεις νοτιάδες σήμερα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης