ΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ: Η στάση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τη νέα βοήθεια στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης

«Αν αφήσουμε τον  Πούτιν να κερδίσει, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για τους Ουκρανούς, αλλά θα είναι και επικίνδυνο για εμάς» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πριν την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες  

Το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με την αποδέσμευση νέας βοήθειας στην Ουκρανία έχει ήδη «επιπτώσεις» στο πεδίο της μάχης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να πάρουν απόφαση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού κατά την άφιξη του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μια απόφαση και ότι το Κογκρέσο (…) θα συμφωνήσει να βοηθήσει την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας και δεν σταματά να ζητεί την επιτάχυνση των παραδόσεων που της έχουν υποσχεθεί οι Δυτικοί της σύμμαχοι.

Όμως μια βοήθεια ύψους 95 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν παραμένει μπλοκαρισμένη εδώ και μήνες στις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αρνούνται να εξετάσουν το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε τελικά την Τρίτη από τη Γερουσία.

«Αν αφήσουμε τον (Ρώσο) πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για τους Ουκρανούς, μια τραγωδία για τους Ουκρανούς, αλλά θα είναι και επικίνδυνο για εμάς. Θα κάνει τον κόσμο ακόμη πιο επικίνδυνο και θα μας κάνει πιο ευάλωτους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από την έναρξη συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες τη μακροπρόθεσμη στήριξη προς την Ουκρανία αλλά και τον στόχο οι χώρες μέλη της Συμμαχίας να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Οι συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ έχουν επισκιαστεί από τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το Σάββατο απείλησε ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να κάνει «ό,τι θέλει» στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνά τους.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως τον στόχο αυτό τον έχουν πετύχει λίγες, προκαλώντας την αγανάκτηση των ΗΠΑ.

Το 2014 το ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις περικοπές δαπανών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ πέρυσι οι χώρες μέλη επαναδεσμεύθηκαν στον στόχο του 2% έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα πρώτα ραβασάκια για φορολογούμενους με έσοδα κάτω από €10.000 και έξοδα έως €300.000 - Πώς τους έπιασαν

Η πρώτη κοινή ανακοίνωση Σπύρου και Δέσποινας Καρνέση για το φονικό στη Γλυφάδα: Σεβαστείτε το πένθος μας

Μητέρα η νεκρή από τους πυροβολισμούς στην παρέλαση στο Κάνσας, 9 παιδιά στους τραυματίες - Δραματικά βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr