Αλεξέι Ναβάλνι: Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής κάλεσαν για εξηγήσεις τους Ρώσους πρέσβεις μετά τον θάνατό του

Αλεξέι Ναβάλνι: Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής κάλεσαν για εξηγήσεις τους Ρώσους πρέσβεις μετά τον θάνατό του

Το βρετανικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει το βράδυ της Παρασκευής τους διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας για να τους πει ότι θεωρεί «πλήρως υπεύθυνες» τις αρχές της Μόσχας

navalni
Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ισπανία μετά τον θάνατο στη φυλακή του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πηγές αυτές στο υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισαν πότε κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μαδρίτη, Γιούρι Κλιμένκο. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ότι η χώρα του «(απαιτεί) να διαλευκανθούν οι συνθήκες» του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μαδρίτη κλήθηκε στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά τις ανάλογες αποφάσεις που είχαν λάβει οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Γερμανίας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει το βράδυ της Παρασκευής τους διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας για να τους πει ότι θεωρεί «πλήρως υπεύθυνες» τις αρχές της Μόσχας για τον θάνατο του υπ΄αριθμόν ένα επικριτή του Κρεμλίνου.

Κλείσιμο
Ο θάνατος του Ναβάλνι, 47 ετών, σε απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, αφότου επέζησε μιας δηλητηρίασης το 2020 για την οποία ο ίδιος κατηγορούσε το Κρεμλίνο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης πέθανε έπειτα από τρία χρόνια φυλάκισης.

Οι Δυτικοί ομόφωνα έδειξαν με το δάκτυλο τις ρωσικές αρχές ως υπεύθυνες για τον θάνατο αυτό που στερεί από την ήδη αποδυναμωμένη αντιπολίτευση την ηγετική της μορφή ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται ακόμη μια φορά να εδραιώσουν την εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από χρόνια καταστολής κάθε αμφισβήτησης.

Επίσης, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σουηδία μετά τον θάνατο στη φυλακή του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει κατά της πολιτικής καταστολής στη Ρωσία. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό μετά τον θάνατο στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι» στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η σουηδική κυβέρνηση πήρε επίσης την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ήδη σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η σουηδική διπλωματία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρεσβευτή λίγες ώρες έπειτα από παρόμοια απόφαση του Βερολίνου.

Επιπλέον, τα υπουργεία Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας κλήτευσαν τους επιτετραμμένους των πρεσβειών της Ρωσίας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Αξιωματούχοι των τριών κυβερνήσεων κατέστησαν νωρίτερα σαφές πως θεωρούν υπεύθυνο το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και κάλεσαν τη Μόσχα να παραδώσει τη σορό στην οικογένειά του.

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της Βαλτικής επέκριναν επίσης τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως δεν θα είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», καθώς ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν διεκδικεί την επανεκλογή του χωρίς ουσιαστικά να έχει αντίπαλο. Οι εκλογές στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, υπογραμμίζουν.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία τόνισαν επίσης ότι δεν αναγνωρίζουν την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βερολίνο εκλήθη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίδραση στον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι πολιτικά υποκινούμενες διαδικασίες εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι και πολλών άλλων επικριτών της ρωσικής κυβέρνησης και οι απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές δείχνουν αφενός πόσο βάναυσα λειτουργεί το ρωσικό δικαστικό σύστημα εναντίον των αντιφρονούντων και αφετέρου τα μέσα με τα οποία ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης στην Ρωσία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κάτριν Ντεσάουερ και ζήτησε την απελευθέρωση «όλων όσοι κρατούνται για πολιτικούς λόγους» στη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ από την πλευρά του πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές εκλήθησαν να διευκρινίσουν «με πλήρη διαφάνεια» τις συνθήκες του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Η σορός του, δήλωσε, πρέπει να αποδοθεί προκειμένου να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τα αίτια του θανάτου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι θεωρείται ότι προκλήθηκε από το ρωσικό καθεστώς και ότι έγινε μάλιστα σκοπίμως την ώρα που άρχιζε στο Μόναχο η Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια, με συμμετοχή δεκάδων διεθνών ηγετών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νόβιτσοκ: Από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα - Πώς ένα άχρωμο υγρό προκαλεί επώδυνο θάνατο με ασφυξία

Τρίκαλα: «Καλό παιδί και φιλότιμο, δεν είναι ψυχοπαθής» λέει η θεία του πατροκτόνου

Οικογένεια Καρνέση: Τα 5 παιδιά του κρεοπώλη που έγιναν εφοπλιστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης