Αλεξέι Ναβάλνι: Τι έγραφε σε φίλους του μέσα από τη φυλακή για τον Τραμπ και την κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν

Ακόμα και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ο Ναβάλνι ήταν ενημερωμένος για ό,τι συνέβαινε στον έξω κόσμο

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι παρέμεινε επί τρία χρόνια απομονωμένος σε φυλακή στην Αρκτική, ήταν καθ΄όλα ενημερωμένος για τις πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας του.

Σύμφωνα με επιστολές του, ο εκλιπών Ναβάλνι είχε χαρακτηρίσει την πολιτική «ατζέντα» του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για μία δεύτερη θητεία ως «πραγματικά τρομακτική».

Ο πολέμιος του Πούτιν είχε σχολιάσει την πολιτική της Ουάσινγκτον ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, μήνες πριν από τον θάνατό του, όπως γράφει ο ιστότοπος «Business Insider».

O 47χρονος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης είχε εκφράσει την ανησυχία του για την επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, σε επιστολή του προς έναν φίλο του.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έριξε το γάντι στους Δημοκρατικούς για αδράνεια στην περίπτωση που ο πράγματι ο 81χρονος υποψήφιός τους νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε χθες εν συντομία στον θάνατο του Ναβάλνι, σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα του «Truth Social».

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο αντιφρονών και πολιτικός εχθρός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, αλλά κατάφερε να παραμείνει συνδεδεμένος με τον έξω κόσμο. Ο ξαφνικός θάνατός του με έκανε όλο και περισσότερο να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει στη χώρα μας. Αργά και σταθερά, ριζοσπάστες αριστεροί πολιτικοί, εισαγγελείς και δικαστές μας οδηγούν σε μια πορεία προς την καταστροφή».

Επιστολές από τους τελευταίους μήνες της ζωής του Ναβάλνι, που έχουν περιέλθει στους «New York Times», δείχνουν ότι ο σύζυγος της αγαπημένης του Γιούλια και μητέρας των δύο παιδιών τους, αν και βρέθηκε στη φυλακή από τον Ιανουάριο του 2021, κατάφερε να είναι ενημερωμένος για ότι συνέβαινε σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Σε επιστολή που έστειλε στον φίλο του, φωτογράφο Εγβκένι Φέλντμαν, ο Ναβάλνι χαρακτήρισε την στρατηγική του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ως «πραγματικά τρομακτική», σύμφωνα με τους «New York Times».

Εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πρόβλημα υγείας, τότε «ο Τραμπ θα γίνει πρόεδρος», εξηγεί ο Ναβάλνι και προσθέτει: «Αυτό το προφανές πράγμα δεν αφορά τους Δημοκρατικούς;».

Σε μια άλλη επιστολή προς τον Φέλντμαν, με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου, είχε εκφράσει εκ νέου τους φόβους για τον Τραμπ και ρώτησε τον φίλο του: «Παρακαλώ ονομάστε έναν νυν πολιτικό που θαυμάζετε».

Ο δημοσιογράφος Σεργκέι Παρχομένκο έλαβε μια επιστολή από τον Ναβάλνι στις 13 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί από τις ρωσικές αρχές ο θάνατός του. Στην επιστολή, την οποία ο Παρχομένκο ανέβασε στο Facebook, ο Ναβάλνι μιλούσε για βιβλία λέγοντας ότι είχε πρόσβαση μόνο σε κλασικούς στη νέα του φυλακή. «Ποιος θα μπορούσε να μου πει ότι ο Τσέχοφ είναι ο πιο καταθλιπτικός Ρώσος συγγραφέας;» είχε γράψει.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Ξεκίνησαν τα τρακτέρ από το Κάστρο - Πώς θα μπουν στην Αθήνα, μετά τις 12 θα κλείσουν οι δρόμοι

Στην υπηρεσία καθαριότητας εργαζόταν με τηλεργασία ο 46χρονος από τους παλαιοχριστιανούς - Αμειβόταν με €1.018

Αποφασισμένη να εκδικηθεί τον Πούτιν η χήρα του Ναβάλνι - Ποια είναι η «Σιδηρά Κυρία» της ρωσικής αντιπολίτευσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr