Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αυτός ο πόλεμος θα πάει μακριά γιατί υπάρχουν ρούβλια και όπλα

Δύο χρόνια από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το λουτρό αίματος συνεχίζεται - Οι Ρώσοι αποκτούν σταδιακά εδαφικά ερείσματα με βαρύτατο τίμημα και οι Ουκρανοί, έχοντας αποτύχει οικτρά στην αντεπίθεσή τους, αμύνονται με επίσης βαριές απώλειες - Για ειρήνευση ελπίδα καμιά

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες εισέρχονται πια στον τρίτο χρόνο της σύγκρουσης, εγκλωβισμένες σε έναν ανελέητο πόλεμο φθοράς. Χωρίς διέξοδο. Η φρικιαστική «μηχανή κοπής ανθρώπινου κιμά» συνεχίζει να αλέθει ζωές σε ένα αποτρόπαιο λουτρό αίματος.

Στην ανεμοδαρμένη πλατεία της Ανεξαρτησίας, γνωστότερη ως Μαϊντάν, του Κιέβου η κούραση των αμάχων είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους. Καθημερινά αυτά δείχνουν όλο και πιο πέτρινα, περισσότερο άκαμπτα από το μεγαλειώδες άγαλμα της Μπερεχίνια, της αρχαίας σλαβικής «μητέρας Ουκρανίας», που δεσπόζει στον χώρο. Η υποχώρηση το περασμένο Σάββατο των πολιορκημένων ουκρανικών στρατευμάτων από την κατεστραμμένη σε ερείπια πόλη της Αβντιίβκα, κοντά στο Ντόνετσκ, πρόσθεσε την απογοήτευση στην εξάντληση των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Ηταν η τέταρτη στη σειρά στρατηγικής σημασίας ουκρανική πόλη στο ανατολικό μέτωπο, μετά το Σολεντάρ, το Μπάχμουτ, τη Μαρίινκα, που έπεφτε στα χέρια των Ρώσων. Η θλίψη ήταν ολοφάνερη, όσο και αν οι ουκρανικές δυνάμεις έδωσαν με αυταπάρνηση πολύμηνες σκληρές μάχες χαρακωμάτων για να κρατήσουν κάθε εκατοστό εδάφους. Καμιά παρηγοριά, παρότι το εχθρικό ρωσικό Πεζικό είχε επιτόπιες απώλειες μέχρι 50 φαντάρους νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες κάθε μα κάθε μέρα, στη διάρκεια της πεντάμηνης σφοδρής επίθεσής του στην πόλη. Το αποτέλεσμα της ρωσικής κατάληψης αυτού του ανατολικοουκρανικού προπυργίου άπλωσε ένα πέπλο μελαγχολίας στο Κίεβο. Το χειρότερο, κάτω από τις πτυχές της συγκρατημένης απόγνωσης αναδύθηκαν οι ρωγμές στη σύμπνοια της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Εδώ και καιρό, ο αρχιστράτηγος Βαλερί Ζαλούζνι είχε προτείνει την αποχώρηση από τη μαρτυρική πόλη. Μόνο που αυτός είναι πλέον πρώην επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον απέπεμψε, διορίζοντας στο πόστο του τον μέχρι πρότινος διοικητή του Στρατού Ξηράς Ολεξάντερ Σίρσκι. Εν τω μεταξύ, η πολυθρύλητη περσινή θερινή αντεπίθεση της Ουκρανίας σκόνταψε ανεπανόρθωτα. Αφού απέτυχε, με βαρύ τίμημα, να διώξει τους Ρώσους από τα εδάφη που είχαν προσαρτήσει, έχει πια οδυνηρά σταματήσει. Αυτό το στρατιωτικό φρενάρισμα, αν όχι η ακινητοποίηση, που εξασθενεί το ηθικό και πληγώνει το μαχητικό φρόνημα των αμυνόμενων Ουκρανών γίνεται αφορμή για την προπαγάνδα της υπεροχής των πολυπληθέστερων, είναι αλήθεια, ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η περσινή θερινή αντεπίθεση της Ουκρανίας σκόνταψε ανεπανόρθωτα, αφού απέτυχε, με βαρύ τίμημα, να διώξει τους Ρώσους από τα εδάφη που είχαν προσαρτήσει

Αθαφτοι νεκροί

Την ίδια ώρα που οι κατηφείς κάτοικοι του Κιέβου, εξοικειωμένοι πια με τις σειρήνες αεροπορικών επιδρομών αρνούνται να προσέλθουν στα καταφύγια, στην παγωμένη Μόσχα τα ερεθίσματα ποικίλλουν. Τα αισθήματα εναλλάσσονται διαδοχικά σαν τα χρώματα στους ραβδωτούς κρεμμυδόσχημους τρούλους του Ναού του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκινη Πλατεία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οδεύοντας με βεβαιότητα προς ακόμη μια εξαετή προεδρική θητεία στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, προσποιείται ότι η ζωή στη Ρωσία είναι ανεπηρέαστη από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως οργουελιανά μετονομάζει τον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της με στυγνή ωμότητα. Ομως γνωρίζει ως πρώην ΚGBίτης ότι δεν πρέπει να προκαλεί ανοιχτά το δημόσιο αίσθημα. Η Μόσχα με πανουργία υποεκτιμά συστηματικά και κρύβει επιτήδεια τον αριθμό των στρατιωτικών απωλειών στις πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες από ανεξάρτητες πηγές υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 300.000, εκ των οποίων 60.000-70.000 είναι οι νεκροί.
Η Ρωσία θρηνεί τουλάχιστον 60.000 νεκρούς στρατιώτες στην Ουκρανία

Το συνταρακτικό είναι ότι αρκετοί νεκροί αφήνονται άθαφτοι στο πεδίο της μάχης, καθώς δεν υπάρχουν μονάδες περισυλλογής των πτωμάτων, ενώ αναρίθμητοι τραυματίες εγκαταλείπονται στην πρώτη γραμμή εξαιτίας της έλλειψης ταχείας ιατρικής περίθαλψης. Ακρωτηριασμένοι και βαριά πληγωμένοι φαντάροι, ναύτες, σμηνίτες που επιστρέφουν στα σπίτια τους «φιμώνονται» από τις δυνάμεις καταστολής στα νοσοκομεία και στα κέντρα αποκατάστασης, ώστε η μάταιη θυσία τους στο πολεμικό σφαγείο να μη μαρτυρηθεί στη δημοσιότητα.

Τα φέρετρα, όμως, των επιστρατευμένων συνεχίζουν να φτάνουν στην πατρίδα τους, σκορπώντας αβάστακτο θρήνο στους χαροκαμένους συγγενείς τους και αναμοχλεύοντας τον σκεπτικισμό σε όσους έχουν πειστεί για το δίκιο των υπαγορευμένων από τον Πούτιν ρωσικών στόχων. Δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας -μεθερμηνευόμενη στην πτώση της πολιτικής της ηγεσίας και την αντικατάστασή της με κάποιο ρωσικό ανδρείκελο- και την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής ορθόδοξης χώρας.

Οχι βέβαια πως η Ουκρανία υπολείπεται σε ανθρώπινο κόστος. Εκτός από τα εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός και εκτός συνόρων, τα αφανισμένα χωριά, τις ξεκληρισμένες οικογένειες, τα πεντάρφανα, ρημαγμένα ψυχολογικά, παιδιά, τα νεκροταφεία και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να γεμίζουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Από τη μεριά του και το Κίεβο δεν αποκαλύπτει επίσημα στοιχεία, αλλά οι στρατιωτικές απώλειες της χώρας λογαριάζονται στις 200.000, εκ των οποίων 40.000-50.000 είναι οι νεκροί.

Πετρέλαιο

Ηδη η Ρωσία αγοράζει drones από το Ιράν, προμηθεύεται πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, αυξάνει τις ποσότητες εγχώριας παράγωγης πυρομαχικών, δρομολογεί νέες επιστρατεύσεις και διαθέτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2024 για αμυντικές δαπάνες. Οσο και αν δυσαρεστεί τον δυτικό κόσμο, το Κρεμλίνο καταφέρνει να χρηματοδοτεί τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς εμφανίζεται ανθεκτικό στρατηγικά και τακτικά στο οικονομικό μέτωπο. Με μικρό εξωτερικό χρέος και πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Ρωσία  αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την επιβολή αλλεπάλληλων σαρωτικών δυτικών κυρώσεων, όπως το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής της τράπεζας. Παράλληλα, παρά το δυτικό εμπάργκο, αποκομίζει υψηλά έσοδα από τις πωλήσεις στην Κίνα, στην Ινδία, στην Τουρκία και σε άλλους νέους πελάτες των πετρελαϊκών προϊόντων και του φυσικού αερίου που παράγει.

Εχει κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό δεξαμενόπλοιων και χρησιμοποιεί σκιώδη στόλο μεταφορτώσεων σε διεθνή ύδατα που εξυπηρετεί τις εξαγωγές της. Επίσης, με ελαφρά υποτίμηση του ρουβλίου αντιστέκεται στον πληθωρισμό διατηρώντας, παρά τις σημαντικές ελλείψεις, σε ικανοποιητικό βαθμό το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της. Παρ’ όλα αυτά, τα υποτιθέμενα ή πραγματικά οικονομικά επιτεύγματα, η άγνωστης διάρκειας επέκταση του πολέμου ζορίζει τους ευνοημένους ολιγάρχες του και τους προνομιούχους «σιλοβίκι» του στενού του κύκλου. Τα οικονομικοπολιτικά τους συμφέροντα θίγονται υπό τον φόβο της εξάπλωσης του μακελειού και στη δική τους χώρα. Για την ώρα καμώνονται πως όλα πάνε καλά («κερδάμε»). Παραβλέποντας την ανησυχία ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πολλαπλασιαστεί πάνω από τη Μόσχα.

Στο μέτωπο

Αντίθετα, η κατεστραμμένη από τις πολεμικές επιχειρήσεις σε μεγάλο μέρος της οικονομία της Ουκρανίας δεν έχει εναλλακτικές λύσεις και πολλά περιθώρια ευελιξίας. Η χώρα αντιστέκεται στον διαμελισμό της αλλά εξαρτάται για την άμυνά της από τις προμήθειες όπλων και για την επιβίωση των σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών της από την οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το κλειδί της υπόθεσης είναι φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παραμένουν ο πιο σημαντικός προμηθευτής προηγμένων όπλων και ο μεγαλύτερος χορηγός δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αντιστεκόμενη αποφασιστικά χώρα. Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιταχύνει την προμήθεια προηγμένων όπλων και το Κογκρέσο δεν εγκρίνει ή σταδιακά μειώσει την αιτούμενη οικονομική βοήθεια, οι λειτουργικές προοπτικές της καταπονημένης Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιβουλή γίνονται όλο και πιο ζοφερές.
Η φρίκη του πολέμου

Η εκλογή Τραμπ

Από τη μεριά του ο Πούτιν, ως γνήσιο τέκνο των μυστικών υπηρεσιών, γνωρίζει από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην πολιτική ότι κάθε πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση. Εμφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική συνέντευξη προς τον πρώην παρουσιαστή του συντηρητικού αμερικανικού καναλιού Fox News Τάκερ Κάρλσον. Χυμένος σε μια πολυθρόνα λες και φορούσε μπουρνούζι έπειτα από λασπόλουτρο στην υπερπολυτελή ντάτσα του στις όχθες του γαλήνιου Βόλγα, ο νεοτσάρος του Κρεμλίνου πλασαρίστηκε ως διαλλακτικός. Παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ωθήσουν τη «δορυφορική» τους Ουκρανία σε ειρηνευτικές συνομιλίες, δηλώνοντας ότι «αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Προειδοποίησε, όμως, ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα εδαφικά κέρδη της. Στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις που δεν οδηγούν στην παράδοση της Ουκρανίας, έχοντας επίγνωση ότι κανένας Ουκρανός πατριώτης ηγέτης της δεν θα αποδεχόταν τέτοιους όρους, παρά μόνο προδότες. Αλλωστε, ο ίδιος κατέστησε σαφές στις μακρόσυρτες απαντήσεις του ότι δεν θα δεχόταν η Ουκρανία να βγει από αυτόν τον πόλεμο ως ανεξάρτητη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Εννοώντας ότι αυτή θα βρίσκεται μόνιμα υπό τη ρωσική επιρροή, υπαινισσόμενος την πραγμάτωση ενός διπολικού παγκόσμιου χάσματος που θα θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Κατά βάθος, ο δολοπλόκος από τα γεννοφάσκια του Πούτιν ποντάρει στην πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο στον Λευκό Οίκο. Ο κατ’ εξομολόγησή του φίλος του υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων με την πορτοκαλόχρωμη κώμη έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος θα διαπραγματευτεί μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Ακόμη, όμως, και αν αυτός τελείωνε στο στυλ του κορεατικού μοντέλου -το οποίο θα περιλάμβανε ανακωχή, κατάπαυση του πυρός χωρίς συνθήκη ειρήνης και δίχως δυτικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία- η Μόσχα θα είχε το βαρύ πάνω χέρι και την καταπιεστική φτέρνα της επί του Κιέβου. Αμφιβάλλει κανείς;

Στη περίπτωση που αυτό το σενάριο δεν τραβούσε, ο Πούτιν ανίχνευε επ’ ωφελεία του κι άλλα για να συνοδεύουν τις ονειρώξεις του. Οπως ότι θα εκμεταλλευόταν επιθετικά την όποια δυνητικά απόσυρση της Αμερικής στα δικά της εσωτερικά ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως θα επιτάχυναν το γεωπολιτικό χάσμα με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή την απευκταία περίπτωση, οι τελευταίοι θα έμεναν σοκαριστικά μόνοι απέναντι στον υπερφιλόδοξο ρωσικό μεγαλοϊδεατισμό για αποκατάσταση της σφαίρας επιρροής του, πράγμα που θα σήμαινε περισσότερες εξοπλιστικές και οικονομικές δαπάνες εκ μέρους τους για την οχύρωση της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό.

Ταυτόχρονα, το τεράστιο κόστος των εκταμιεύσεων για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης στρατηγικής πρόκλησης στη Γηραιά Ηπειρο εδώ και γενιές θα υπέσκαπτε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Αναγκαστικά η υποστήριξη της Ουκρανίας καθρεφτίζει την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό τον αναγκαίο προσανατολισμό δεν τον αντιλαμβάνονται όλοι ως επιτακτικό καθήκον.

Η Ευρώπη

Λίγες μόνο μέρες μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομική βοήθεια 54 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και το 33ο πακέτο κυρώσεών της κατά της Ρωσίας, μια έρευνα σε 12 χώρες της Ε.Ε. είδε το φως της δημοσιότητας, όπου η απαισιοδοξία των ερωτώμενων είναι διάχυτα ορατή. Μόνο το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία. Καταδεικνύοντας αισθητά την ανυπόφορη κούραση των καλομαθημένων αμέτοχων σε σύγκριση με εκείνους που βιώνουν αφόρητα δεινά στην εμπόλεμη ζώνη. Λογικό από μια μεριά, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν επιθυμούν έναν μακροχρόνια επιζήμιο πόλεμο αλά Βιετνάμ και Αφγανιστάν στα απώτερα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. Βολεμένοι επί τρεις δεκαετίες ειρήνης και παγκοσμιοποίησης, διστάζουν να αντιμετωπίσουν την αμείλικτη πραγματικότητα αυτού του άγριου πολέμου, αποτέλεσμα μιας κτηνώδους και ευρείας κλίμακας επεκτατικής στρατιωτικής εισβολής.

Για την ώρα, έπειτα από 736 ήμερες αιματηρής εμπλοκής, καμία πλευρά των αντιμαχόμενων δεν κερδίζει ή, τουλάχιστον, δεν χάνει. Οι Ρώσοι αποκτούν σταδιακά εδαφικά ερείσματα με τίμημα τεράστιες απώλειες. Οι Ουκρανοί, έχοντας αποτύχει οικτρά στην αντεπίθεσή τους, αμύνονται με επίσης βαριές απώλειες. Σε αυτόν τον πόλεμο βασανιστικής φθοράς αναμένεται ότι και οι δύο χώρες πρέπει να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα. Επί του παρόντος, χάρη στην επανεκλογή του Πούτιν, τον επόμενο μήνα οι ρωσικές επιστρατεύσεις για βορά στα κανόνια έχουν φρενάρει ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Για την Ουκρανία φαντάζει πιο δύσκολο να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις που χρειάζεται. Οσο πάντως είναι πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να αποτρέψει την επικράτηση των Ρώσων. Αν, όμως, δεν συνεχίσει επανεκλεγόμενος τη θητεία του, όλα είναι ανοιχτά.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκαια: «Μας παρακολουθούσε, από ποιον να ζητήσω ευθύνες» - Συγκλονίζει η κόρη του 64χρονου που σκότωσε τον γαμπρό του

Ερμού - Μαρτυρία υπαλλήλου μαγαζιού: Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα, είδαμε αιμόφυρτη την κοπέλα και με το μαχαίρι τον δράστη

Ο Κασσελάκης καθαίρεσε τον Πολάκη από Συντονιστή στη Βουλή - Ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr