Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες

Ο αριθμός δεν έχει σχέση με αυτό που λέει ο Πούτιν και ο κύκλος των ψευτών του, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ουκρανός πρόεδρος που δεν θέλησε να αναφερθεί στον αριθμό των τραυματιών  -Η Ουκρανία περιμένει νέα ρωσική αντεπίθεση το καλοκαίρι

zelensky_20240225
Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου με τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, η Ουκρανία αναφέρθηκε και επίσημα στον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, παραδοχή που έγινε δια στόματος του προέδρου Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είπε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ο Ζελένσκι που πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει τον αριθμό των τραυματιών, γιατί αυτό θα βοηθούσε τον ρωσικό στρατιωτικό σχεδιασμό.

«Όχι 300.000 ή 150.000 ή ό,τι άλλο λέει ο Πούτιν και ο κύκλος των ψεύτων του. Κάθε μία από αυτές τις απώλειες είναι όμως μια μεγάλη απώλεια για εμάς», είπε.

Ο αριθμός που έδωσε ο Ζελένσκι είναι πάντως πολύ μικρός σε σχέση με τις εκτιμήσεις δυτικών πηγών. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τον Αύγουστο, για παράδειγμα, ότι σκοτώθηκαν περίπου 70.000 στρατιώτες και έως και 12.000. Οι μάχες στην Αβντίιβκα είναι πολύ πιθανόν να ανέβασαν και άλλο τον αριθμό των απωλειών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, 180.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Το ρωσικό BBC μαζί με τον ρωσικό ιστότοπο Mediazona, είχε ταυοείχε διαπιστώσει τα ονόματα περισσότερων από 45.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν πεθάνει. Εκτιμά όμως ότι ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν. Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εκτιμούσε ότι 350.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Πέρα από τους Ουκρανούς στρατιώτες, ο Ζελένσκι είπε ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε η Ρωσία. Ο πραγματικός αριθμός τους είναι άγνωστος. «Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς πέθαναν, πόσοι σκοτώθηκαν, πόσοι δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, πόσοι εκτοπίστηκαν».

Νέα ρωσική αντεπίθεση το καλοκαίρι

Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άλλη μία επίθεση κατά της Ουκρανίας στο τέλος του Μαΐου ή το καλοκαίρι, προειδοποίησε ακόμη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ετοιμαστούμε για την επίθεσή τους, Η επίθεση που ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου δεν έφερε αποτελέσματα πιστεύω», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία έχει σαφές σχέδιο αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων, είπε για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ενώ συνέδεσε τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με το νέο σχέδιο δράσης στα πεδία των μαχών.

«Διέρρευσαν τα σχέδιά μας»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι η Ρωσία κατάφερε να βάλει χέρι στα σχέδια της ουκρανικής αντεπίθεσης του 2023 πριν καν αυτή αρχίσει και, κατά συνέπεια, η αποτυχία αυτή κατάφερε σκληρό πλήγμα στην Ουκρανία.

Δεν έγινε πάντως γνωστό με ποιον τρόπο διέρρευσε προς την Μόσχα το σχέδιο της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ παραδέχτηκε ότι η χώρα του χάνει έδαφος στον πόλεμο με τη Ρωσία γιατί «το 50% των όπλων που υποσχέθηκαν οι δυτικοί εταίροι δεν έφτασε έγκαιρα στο Κίεβο».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Ζελένσκι που είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παραλάβει παρά το 30% του ενός εκατομμυρίου τεμαχίων σε πυρομαχικά που έχει υποσχεθεί να στείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η νίκη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, είπε και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά το πολυαναμενόμενο πακέτο βοήθειας.

«Το αν η Ουκρανία θα χάσει, αν η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, αν θα υπάρξει πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων εξαρτάται από σας, τους εταίρους μας, τον δυτικό κόσμο», δήλωσε.



Ειδήσεις σήμερα:

Απειλεί να αποσυρθεί από την Eurovision το Ισραήλ – Δεν δέχεται να αλλάξει τραγούδι με στίχους για την επίθεση της Χαμάς

Πτολεμαΐδα: Συντετριμμένη η 42χρονη που έχασε την ίδια μέρα μωρό και σύζυγο

Ξέσπασε εμφύλιος στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι ξέγραψαν τον Τσίπρα, ποιοι πικράθηκαν με Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης