Οι αόρατοι άνθρωποι του Πούτιν: Ποιος τον βοηθάει να ξεφεύγει από τις κυρώσεις

Οι αόρατοι άνθρωποι του Πούτιν: Ποιος τον βοηθάει να ξεφεύγει από τις κυρώσεις

Νέα σημεία προβληματισμού αναφορικά με τον ρόλο της Αρμενίας στον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο αλλά και τη στήριξη που της παρέχει η Γαλλία, εκφράζει σε έκθεση του το Κέντρο Ανάλυσης και Στρατηγικής του Κιέβου.

vladimir-putin

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής Ουκρανός Ιγκόρ Τσαλένκο, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να στερήσουν από τη Ρωσία την πρόσβαση σε υλικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ρωσικού στρατού, το Παρίσι δείχνει ανοχή απέναντι στις ενέργειες του Γιερεβάν.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 13ο πακέτο κυρώσεων, διευρύνοντας τη λίστα των αγαθών που απαγορεύονται για εξαγωγή στη Ρωσία. Περιλάμβανε 194 φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, καθώς και 27 οργανισμούς που κατηγορούνται για στρατιωτική συνεργασία με το Κρεμλίνο για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων. Μεταξύ εκείνων που υπόκεινται σε κυρώσεις, είναι εταιρείες από την Κίνα, το Καζακστάν, την Τουρκία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, ακόμη και τη Σρι Λάνκα. Ωστόσο, ένας από τους κύριους κόμβους logistics του Πούτιν, που τον βοηθούσε να αποφύγει τις κυρώσεις για περισσότερα από δύο χρόνια, έμεινε και πάλι ατιμώρητος. Ο λόγος γίνεται για την Αρμενία, η οποία θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αφενός το Γιερεβάν τη γλιτώνει δημιουργώντας την εντύπωση ότι επαναπροσδιορίζεται προς τη Δύση και αφετέρου συνεχίζει να αποτελεί μια χώρα που επανεξάγει αγαθά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα, στις 23 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ επίσης επικαιροποίησαν τη λίστα των κυρώσεων για τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτοντας περίπου 600 φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από 11 χώρες που “προωθούν την αποφυγή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”. Και πάλι όμως, στις λίστες αυτές δεν συμπεριλήφθηκε ούτε μία εταιρεία από την Αρμενία.

Ποιος είναι ο λόγος αυτής της επιλεκτικής μεταχείρισης της δυτικής κοινότητας; Η δημοσίευση της ΕΕ για την υιοθέτηση του 13ου γύρου κυρώσεων ανέφερε ότι η Ένωση “αξιολογεί συνεχώς την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων, εντοπίζει και εξαλείφει τυχόν κενά”. Αλλά κατά τη διάρκεια των 700 ημερών του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου, όχι μόνο δεν σταμάτησε η συνενοχή των Αρμενίων με την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, αλλά φαίνεται να αγνοήθηκε.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η Αρμενία είναι ο κύριος δίαυλος της Ρωσίας για την παράκαμψη των κυρώσεων. Αυτό αποδεικνύεται και από τα οικονομικά στοιχεία. Το 2022, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι εξαγωγές από την Αρμενία στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά το πρωτοφανές ποσοστό του 187%. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών της Αρμενίας, Βάχε Χοβχανισιάν, παραδέχτηκε πως ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού αυτού αφορά σε επανεξαγωγές. Ένα χρόνο μετά, το “παραθυράκι” του Γιερεβάν δεν έχει εντοπιστεί ή εξαλειφθεί. Ως αποτέλεσμα, στο εννεάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αγαθών από την Αρμενία στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 85%, εκ των οποίων το 80% αφορά σε επανεξαγωγές.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την υιοθέτηση κυρώσεων από τη Δύση κατά του Κρεμλίνου, οι εξαγωγές από την Αρμενία στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 430%. Αυτά τα στοιχεία κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 2024 από τον Ρόμπιν Μπρουκς, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και πρώην στρατηγικό αναλυτή της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι τέτοια δυναμική “υποδηλώνει επανεξαγωγές (μέσω της Αρμενίας) προϊόντων της ΕΕ και της Κίνας στη Ρωσία”.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, το πρόβλημα της επανεξαγωγής προϊόντων μέσω της Αρμενίας, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων, καλύπτεται τακτικά εδώ και δύο χρόνια από ευρωπαϊκά, αμερικανικά ΜΜΕ καθώς και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων έγκυρων ειδησεογραφικών πρακτορείων όπως Forbes, France 24, Financial Times, Geopolitical Monitor, EUReporter, Newsweek, BNN Breaking, i24Tv, Politico, The Wall Street Journal.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και την προσοχή που έχει δοθεί στο θέμα από τα ΜΜΕ παγκοσμίως, η Δύση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο κατά της επανεξαγωγής αγαθών από την Αρμενία, κάτι που είναι εγκληματικό κατά του λαού της Ουκρανίας.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον για άγνωστο λόγο, “κλείνουν τα μάτια στους στενούς δεσμούς του Γιερεβάν με το Κρεμλίνο”, αναφέρει το ρουμανικό Digi24.

Είναι απίθανο οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ να μην παρατήρησαν τις τόσες πολλές συστηματικές παραβάσεις από την πλευρά των Αρμενίων. Αντιθέτως, η πολιτική υποστήριξη τρίτου, προστατεύει το Γιερεβάν από τις δευτερογενείς κυρώσεις για άλλη μία φορά. Ποιος το κάνει όμως και για ποιον λόγο;

Μία από τις χώρες της ΕΕ ξεχωρίζει σαφώς για την ενίσχυση των σχέσεων με την Αρμενία τον τελευταίο χρόνο.

Από τον Μάιο του 2023, οι Γάλλοι προμηθεύουν με όπλα το Γιερεβάν. Η πρώτη παρτίδα περιλάμβανε 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bastion. Τον Φεβρουάριο του 2024, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν στο Παρίσι, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν “τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα”.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού, ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής “ένας Γάλλος στρατιωτικός σύμβουλος θα είναι συνεχώς παρών στην Αρμενία”.

Δήλωσε επίσης ότι εφέτος το Παρίσι θα προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας στην Αρμενία και θα ξεκινήσει την εκπαίδευση του τοπικού στρατιωτικού προσωπικού.

Σε σχέση με την παροχή γαλλικών όπλων στην Αρμενία, το μεγαλύτερο ουκρανικό ΜΜΕ, Censor, σημείωσε τον Νοέμβριο του 2023 ότι “προμηθεύοντας την Αρμενία με όπλα, το Παρίσι λαμβάνει καθεστώς προστάτη του Γιερεβάν”.

Εάν ο Μακρόν βρίσκεται πραγματικά πίσω από την “ασυλία” της Αρμενίας, τότε μια τέτοια πολιτική είναι πραγματικά εντελώς αντίθετη με τα συμφέροντα της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια προμηθεύουν στην Ουκρανία όπλα αξίας δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή.

Η ουκρανική έκδοση Unian προειδοποίησε ότι “η Αρμενία γίνεται ένα οικονομικό στήριγμα για τους Ρώσους, κλείνοντας για τη Μόσχα τα προβλήματα με την προμήθεια όπλων στη ρωσική αγορά”.

“Η πολιτική του Μακρόν στον Νότιο Καύκασο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του Πούτιν”, εξήγησε η ουκρανική Telegraf.

Σύμφωνα με τη λιθουανική Alfa, “η πολιτική του Μακρόν στον Νότιο Καύκασο, δεν συνάδει με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Όπως και στον Νότιο Καύκασο, η Γαλλία βρέθηκε στο πλευρό του Ιράν και της Ρωσίας και όχι της Δύσης”, αναφέρει το The National Interest, το οποίο θεωρείται ότι εκπροσωπεί την μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με το ρουμάνικο Stiripesurse, “ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι τη θέση του για την Αρμενία, δεν τη συμμερίζεται η υπόλοιπη Ευρώπη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική έκδοση του Forbes τον Μάιο του 2023 κάλεσε τη Δύση να λάβει δράση αναφορικά με τις αρμενικές επανεξαγωγές: “είναι απαραίτητο να στερήσουμε από τη Μόσχα το κέντρο logistics το συντομότερο δυνατό και να διακόψουμε αυστηρά την παράνομη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία”. Αλλά ακόμη και μετά από 13 δέσμες κυρώσεων σε δύο χρόνια, αυτές οι εκκλήσεις δεν έχουν ακόμη εισακουστεί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης