Προσχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα made in USA - Ισραηλινό «ναι» αν απελευθερωθούν όμηροι

Προσχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα made in USA - Ισραηλινό «ναι» αν απελευθερωθούν όμηροι

Η Ουάσινγκτον άρχισε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας και τονίζει ότι πρέπει να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη - Νέος γύρος συνομιλιών στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός, με συμμετοχή ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ

Προσχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα made in USA - Ισραηλινό «ναι» αν απελευθερωθούν όμηροι
Η εικόνα με την ανθρωπιστική βοήθεια -χιλιάδες έτοιμα γεύματα- που έπεσε από τα αμερικανικά C-130 στη Λωρίδα της Γάζας βάζει την πολεμική σύγκρουση σε μια διαφορετική φάση.

Καθώς πλησιάζουμε στον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, τα χρονικά περιθώρια για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα του θύλακα γίνονται όλο και πιο στενά. Αλλά την ίδια ώρα η διπλωματία βρίσκεται μερικά βήματα πιο κοντά σε μια παύση που θα μπορούσε να φέρει και απελευθέρωση πολλών -ή και όλων- από τους περίπου 130 ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Ακόμη και ο πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, ενώ υπόσχεται να γίνουν και άλλες ρίψεις προς τη Γάζα.

Το Σάββατο Αμερικανός αξιωματούχος συνέδεσε ρητά μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια με την κατάπαυση του πυρός και μαζί της την απελευθέρωση ομήρων.

Ο ίδιος είπε ότι οι Ισραηλινοί «αποδέχτηκαν τους όρους», οπότε, αν συμφωνήσει η Χαμάς, «μια εκεχειρία έξι εβδομάδων μπορεί να αρχίσει αμέσως».

Η συμφωνία είναι «πάνω στο τραπέζι», είπε ο ίδιος εκφράζοντας την ελπίδα για συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι.

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο όπου επαναλαμβάνονται την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Κλείσιμο
Στην αρχή της εβδομάδας, πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς είχε αναφέρει πως προτείνει να απελευθερώνει έναν όμηρο την ημέρα επί 42 ημέρες με αντάλλαγμα 10 φυλακισμένους Παλαιστινίους για κάθε όμηρο.



Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ

Το Σάββατο, τρία αμερικανικά αεροσκάφη, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας, έριξαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στη Ράφα, περίπου 38.000 γεύματα. Ήταν η πρώτη ρίψη από τις πολλές, όπως είχε υποσχεθεί την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν

Ρίψεις βοήθειας είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε πάντως ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος· ο Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο και χερσαίου διαδρόμου.

Αφορμή για την αμερικανική επιχείρηση ήταν το περιστατικό της Πέμπτης κατά τα οποία τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας από φορτηγά. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, αλλά το Ισραήλ ισχυρίζεται οι θάνατοι, εκτός από περίπου 10, οφείλονται στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε κατά τη διανομή.

Σε κάθε περίπτωση ο Μπάιντεν εξακολουθεί με κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν διάδρομοι για να φτάσει βοήθεια προς τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι περίπου 300.000 άνθρωπο στον θύλακα, από τα 2,3 εκατ. που ζουν εκεί, είναι στα όρια του λιμού ή δεν έχουν καθαρό νερό.

Και όμως, όπως αναφέρει το Axios, αναφέρει ότι το ζήτημα της αποστολής βοήθειας διχάζει τα κόμματα στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που μίλησαν για τις ρίψεις από αέρος ήταν κάθετα αντίθετοι, με πολλούς να επικαλούνται τον κίνδυνο να πέσει η βοήθεια στα χέρια της Χαμάς. «Δεν στείλαμε βοήθεια στη Γερμανία και την Ιαπωνία το 1944. Αφήστε το Ισραήλ να τελειώσει τη μάχη με τη Χαμάς και μετά στείλτε βοήθεια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντον Μπέικον από τη Νεμπράσκα.



Ειδήσεις σήμερα 

Ο θρυλικός Καρλ Λιούις στο πλευρό του Τεντόγλου για το θέμα της βαλβίδας: Πρέπει να ακούμε τους αθλητές - Βίντεο

Πρωτοφανής υποκλοπή από τη Ρωσία – «Άκουσαν» Γερμανούς αξιωματικούς να μιλούν για χτύπημα με πυραύλους στην Κριμαία

Φαρμακευτική κάνναβη: 25 ασθενείς έχουν επιλεγεί για τη χορήγησή της - Νιώθουμε ελευθερία, δήλωσε η πρώτη ασθενής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης