Politico: «Βούτυρο στο ψωμί» του Πούτιν ο διχασμός της γερμανικής κυβέρνησης για τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Politico: «Βούτυρο στο ψωμί» του Πούτιν ο διχασμός της γερμανικής κυβέρνησης για τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Η άρνηση του Σολτς να στείλει Taurus στο Κίεβο έχει προκαλέσει τριβές τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους του, όπως με τον Μακρόν, όσο και με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό

Politico: «Βούτυρο στο ψωμί» του Πούτιν ο διχασμός της γερμανικής κυβέρνησης για τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία
H άρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να στείλει τους πυραύλους Taurus στο Κίεβο ερμηνεύεται μεν από τους διεθνείς πολιτικούς αναλυτές ως μέρος μιας διπλωματικής προσπάθειας να αποφύγει μια ευρύτερη σύγκρουση με τους Ρώσους, ωστόσο οι έντονες επικρίσεις μέσα στον κυβερνητικό του συνασπισμό έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. 

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Politico, oι διαφωνίες εντός του τρικομματικού συνασπισμού είναι φανερές για τη μη αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, ένα όπλο που θέλει η κυβέρνηση του Κιέβου για να μπορεί να χτυπήσει στόχους αρκετά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, όπως η γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία.

Από την πλευρά τους, οι δύο άλλοι εταίροι του συνασπισμού του Σολτς, το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς έχουν υποστηρίξει σθεναρά την αποστολή των πυραύλων.

Η κόντρα στον τρικομματικό συνασπισμό, που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας σοβαρές διαστάσεις, δίνει την εντύπωση του διχασμού στην ηγεσία της ατμομηχανής της Ευρωζώνης που, όπως γράφει το Politico, όχι μόνο υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης να επιδείξει αποφασιστική στήριξη στην Ουκρανία αλλά καθιστά τη Γερμανία εύκολο στόχο για επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής.

«Ας δούμε σε τι συμφωνούν τα κόμματα της κυβέρνησης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά την διαμάχη των γερμανικών κομμάτων για την αποστολή πυραύλων Taurus, σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ που μεταδόθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Παρακολουθούμε το θέμα στενά», πρόσθεσε.

«Ρίχνει το μπαλάκι στα χέρια του Πούτιν»

Ο Σολτς έχει επαναλάβει πρόσφατα το «ΟΧΙ» (Νein) στην αποστολή των πυραύλων επισημαίνοντας ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με αυτούς θα ενίσχυε τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στον πόλεμο απαιτώντας την άμεση εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών.

«Αυτή είναι μια γραμμή που δεν θέλω να περάσω ως Καγκελάριος. Έχω ευθύνη να αποτρέψω την εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο», είχε τονίσει δε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι πολιτικοί των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς αντέκρουσαν αυτόν τον ισχυρισμό, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις για να αποφευχθεί η άμεση εμπλοκή των γερμανικών στρατευμάτων κι ότι η πολύ έντονη ανησυχία του Καγκελάριου όπως και το γεγονός ότι επαναλαμβάνει συνεχώς τι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει, ρίχνει το μπαλάκι στα... χέρια του Πούτιν.

Κλείσιμο
Σ' ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο υψηλόβαθμος βουλευτής των Πρασίνων, Άντον Χόφραιτερ συντάχθηκε με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, τον Χριστιανοδημοκράτη, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικρίνοντας δριμύτατα τη ρητορική του Σολτς για την Ουκρανία και την επιμονή του να στείλει τους πυραύλους, κατηγορώντας τον για διάδοση του «φόβου και τρόμου» στον γερμανικό λαό.

«Συμμεριζόμαστε την ανησυχία του Καγκελάριου για μια κλιμάκωση του πολέμου. Αλλά οι ενέργειές του διακινδυνεύουν ακριβώς αυτό. Εάν τώρα δεν υποστηρίξουμε έμπρακτα την Ουκρανία, ο Πούτιν θα πάρει θάρρος για να εισβάλει σε άλλες χώρες», ανέφεραν οι δύο πολιτικοί στο άρθρο.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε την πεποίθηση για μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές: μια ανταλλαγή πυραύλων στην οποία η Γερμανία θα παρείχε πυραύλους Taurus στο Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση του Λονδίνου, με τη σειρά της, θα έστελνε περισσότερους δικούς της πυραύλους «Storm Shadow» στην Ουκρανία.

«Θα ήταν μια επιλογή», εξήγησε η Μπέρμποκ.

Το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, ο Σολτς απέρριψε με τακτ την επιλογή της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν αλλάζει την άποψή του.

Και οι πολιτικοί των Ελεύθερων Δημοκρατικών (FDP) δεν δίστασαν να επικρίνουν δημοσίως την θέση του Σολτς.

Η Μαρί Άνιες Στρακ Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) ψήφισε την Πέμπτη μαζί με τους βουλευτές της συντηρητικής αντιπολίτευσης - τους Χριστιανοδημοκράτες - υπέρ της πρότασης για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.

Αυτό το κάνει για δεύτερη φορά και έρχεται εκ νέου σε ρήξη με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το Κρεμλίνο επιδιώκει να σπείρει διχόνοια στην Ευρώπη»

Δεν είναι μυστικό, πάντως, ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να σπείρει διχόνοια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Σολτς και η κυβέρνησή του κατέστησαν αυτό το έργο ιδιαίτερα εύκολο - όπως γράφει το Politico - εκφράζοντας δημοσίως τους φόβους και τις διαφωνίες τους.

Αυτό εξηγεί γιατί το Κρεμλίνο διέρρευσε ηχογραφημένες κλήσεις που είχαν υποκλαπεί στο διαδίκτυο μεταξύ ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων που συζητούσαν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι Taurus, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επίθεσης στη γέφυρα Κερτς. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον Πούτιν να χειραγωγήσει με πιο εύκολο τρόπο τα εσωτερικά θέματα της Γερμανίας.

Στη συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν μίλησε ξεκάθαρα για υποκλοπή της κλήσης.

Το βασικό θέμα είναι ότι η αδυναμία του Σολτς να παρουσιάσει ως κυβέρνηση ένα ενιαίο μέτωπο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εγείρει το ερώτημα πώς θα μπορέσει να χαράξει μια κοινή πορεία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων.

Ο Σολτς κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να «κάνουν περισσότερα» για να στηρίξουν την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει παράσχει πολύ περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι αποστέλλουν σημαντικά όπλα που θα είναι χρήσιμα στο πεδίο της μάχης - συμπεριλαμβανομένων των δικών τους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οι διαφορές μεταξύ Σολτς και Μακρόν ειδικότερα έχουν γίνει τόσο οξυμένες τα τελευταία χρόνια που οι ηγέτες αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, σε μια προσπάθεια να προβάλουν την ευρωπαϊκή ενότητα.

Η προσπάθεια του Σολτς να εμφανίζεται ως «Καγκελάριος της ειρήνης» θεωρείται επίσης κάτι σαν παράδοση για τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του που επιδίωξε την ηρεμία με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνησή του θα παραμείνει ενωμένη καθώς ορισμένες από τις πιο σκληρές επικρίσεις αυτής της προσέγγισης, προέρχονται από τους δικούς του κυβερνητικούς εταίρους.

Ειδήσεις σήμερα:

Με την Φενέρ ο Ολυμπιακός και με την Μπριζ ο ΠΑΟΚ στους «8» του Conference League - Βίντεο

Ικανοποίηση για τους αγρότες, μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Ζήτημα η ρευστότητα


Με αυξημένα μέτρα της Τροχαίας η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Πολλή κίνηση σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, Εθνικές Οδούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης