Γιατί έχασε τον έλεγχο το Μπάκιγχαμ: 3+1 θεωρίες συνωμοσίας για την Κέιτ

Το Βατερλό με την παραποιημένη φωτογραφία της γεννά καθημερινά πιστευτές αλλά και ανήκουστες διαδόσεις και fake news

Μόνο κάτι τόσο καλτ όσο το τραγούδι-ύμνος του Ευτύχη Μπλέτσα (βλ. «Πού είσαι; Πού είσαι; Εφαγα τον κόσμο όλο να σε βρω») μπορεί να περιγράψει επαρκώς την αγωνία, τις εικασίες και κυρίως τις υποψίες που έχει γεννήσει η εξαφάνιση από προσώπου Γης της Κέιτ Μίντλετον. Ογδόντα τρεις ημέρες μετά την τελευταία της δημόσια εμφάνιση στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο κτήμα του Σάντρινγχαμ και δύο μήνες μετά την έως σήμερα αδιευκρίνιστη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα στην οποία υποβλήθηκε, η πριγκίπισσα της Ουαλίας όχι μόνο παραμένει άφαντη, αλλά λάμπει διά της απουσίας της για όλους τους λάθος λόγους.

Η χαλκευμένη, όπως αποδείχτηκε φωτογραφία, που δημοσίευσε για την Ημέρα της Μητέρας -γιορτάστηκε φέτος στις 10 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο- δεν έριξε απλώς νερό στον μύλο των συνωμοσιών, αλλά έγινε ένας χείμαρρος που στο πέρασμά του παρέσυρε την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του Μπάκιγχαμ - μάλλον ανεπιστρεπτί. Μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε ο διευθυντής ειδήσεων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) δήλωσε σε podcast του BBC πως η επίμαχη φωτογραφία κλονίζει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Αγγλους γαλαζοαίματους και τους δημοσιογράφους και πως αντίστοιχα fake news είθισται να διαρρέουν εσκεμμένα από απολυταρχικά καθεστώτα, όπως εκείνα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.
Η εξόφθαλμα παραποιημένη φωτογραφία της Μίντλετον πλαισιωμένης από τα τρία της παιδιά, πρίγκιπες Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις, προκάλεσε σύγχυση στην κοινή γνώμη, αναγκάζοντας το Παλάτι να απολογείται με πρόχειρες δικαιολογίες και την ίδια την πριγκίπισσα Κέιτ να ομολογεί την εμπλοκή της

Ψίθυροι

Η εξόφθαλμα παραποιημένη φωτογραφία της Μίντλετον πλαισιωμένης από τα τρία της παιδιά, πρίγκιπες Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις, αποσύρθηκε κακήν κακώς από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους το Associated Press, το Getty Images και το Reuters, μετατοπίζοντας την κοινή γνώμη από την πρόσκαιρη ανακούφιση για την υγεία και την ευρωστία της πριγκίπισσας της Ουαλίας στην απύθμενη συνωμοσιολογία. Ηταν μάλιστα τόσο πύρινες οι αντιδράσεις για το επικοινωνιακό ατόπημα της συζύγου του πρίγκιπα διαδόχου, ώστε το Παλάτι αναγκάστηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να εκδώσει εκ μέρους της πέτρας του σκανδάλου απολογητική ανακοίνωση, η οποία δεν έπεισε ούτε εκείνους που την έγραψαν - ποιος μπορεί να καταπιεί αμάσητη τη δικαιολογία ότι η Κέιτ, δεδηλωμένη λάτρης της φωτογραφικής τέχνης, αρέσκεται στο να «πειράζει» τις εικόνες της, με αποτέλεσμα τούτη τη φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της; Με την κίνησή του αυτή το Παλάτι έσπασε έναν ακόμη όσιο, ιερό και απαράβατο στα χρόνια της Ελισάβετ Β’ κανόνα, εκείνον του «Never complain, never explain».

Η χειραγώγηση του Τύπου και, μέσω αυτού, του κοινού που επιχείρησε το Μπάκιγχαμ είναι για κάποιους ακόμα πιο εξοργιστική και σίγουρα ανήκουστη. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι γαλουχήθηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο από ψιθύρους, κουτσομπολιά, μυθεύματα και πρωτοσέλιδα για τους γονείς τους, βασιλιά Κάρολο Γ’ και πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η αείμνηστη λαίδη Σπένσερ υπηρέτησε για χρόνια τον ρόλο του τέλειου θηράματος και πλήρωσε τελικά με την ίδια τη ζωή της την περιέργεια, την αδιακρισία και το ανηλεές κυνήγι από τους παπαράτσι. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ο πρωτότοκος γιος της θα μεταχειριζόταν διαφορετικά το δεδομένο μιντιακό αποτύπωμα που έχει η ασθένεια της συζύγου του και μέλλουσας βασίλισσας στη Μεγάλη Βρετανία και τον κόσμο. Με άλλα λόγια, δεν θα έκανε στον λαό του εκείνο στο οποίο τα tabloids υποβάλλουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εδώ και δεκαετίες. Φαίνεται όμως ότι τελικά ο δρόμος ενός βολικού και σχεδόν πιστευτού ψέματος είναι για το πριγκιπικό ζεύγος προτιμότερος από την αλήθεια. Οχι όμως και αναίμακτος.
Οι φανατικοί της σαπουνόπερας υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο Γουίλιαμ, κάποιο βίαιο ξέσπασμα του οποίου απέναντι στη σύζυγό του καθοδήγησε την απόφασή της να απέχει από τα εγκόσμια

Το στιγμιότυπο της Μίντλετον με τα τρία της παιδιά αναλύθηκε σχεδόν με εμμονή. Σε τέτοιον βαθμό ώστε επιστρατεύτηκαν ακόμα και κηπουροί που ζητήθηκε να εκφέρουν άποψη αναφορικά με το αν τα δέντρα που βρίσκονται στο φόντο της φωτογραφίας συνηθίζεται να είναι τόσο ανθισμένα αυτή την περίοδο του χρόνου! Το ίδιο συνέβη και με την παπαρατσική εικόνα που είχε κυκλοφορήσει λίγες ημέρες νωρίτερα, με την Κέιτ συνοδηγό της μητέρας της, αλλά και με εκείνη που τραβήχτηκε μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε απεικονίζοντας την πριγκίπισσα της Ουαλίας -ή κάποια που της έμοιαζε- καθισμένη στο πλευρό του Γουίλιαμ στη λιμουζίνα που τους μετέφερε.

Η δυσπιστία όμως τόσο των δημοσιογράφων όσο και του κοινού έχει πλέον γιγαντωθεί. Η ούτως ή άλλως λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι δυσδιάκριτη για τους Ουίνδσορ και οι ίδιοι μοιάζουν να έβαλαν εαυτούς στη δυσάρεστη θέση της τροφού κάθε πιθανής και απίθανης θεωρίας συνωμοσίας σχετικά με το 42 Ιανουαρίων κορίτσι που εξαφανίστηκε.
Οι φανατικοί της σαπουνόπερας υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο Γουίλιαμ, κάποιο βίαιο ξέσπασμα του οποίου απέναντι στη σύζυγό του καθοδήγησε την απόφασή της να απέχει από τα εγκόσμια

Θεωρία 1
Επιπλοκές στην εγχείρηση

Ακούγεται πιθανή και μοιάζει σχεδόν αληθοφανής η υπόθεση ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση της 17ης Ιανουαρίου η Κέιτ Μίντλετον αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την ανάρρωσή της, γι’ αυτό και επί δύο μήνες είναι εκκωφαντικά απούσα από τη δημόσια σφαίρα. Την εν λόγω θεωρία μεγεθύνουν οι φήμες ότι η πριγκίπισσα υπέστη σοβαρές επιπλοκές μετά το χειρουργείο -κάποιοι μίλησαν ακόμα και για την υποβολή της σε τεχνητό κώμα, προκειμένου να σωθεί η ζωή της-, οι οποίες μεταθέτουν ακόμα μακρύτερα τον ορίζοντα της επιστροφής της στα καθήκοντά της. Αλλωστε τι άλλο θα μπορούσε να κρατήσει μακριά από τη «δουλειά» το πιο εργατικό και πιο φωτογενές μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Εκείνοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως η Κέιτ δεν είναι καλά στην υγεία της, ανατρέχουν στο όχι τόσο μακρινό 2018. Τότε η σύζυγος του Γουίλιαμ είχε εμφανιστεί περιχαρής και κοτσονάτη μπροστά στις κάμερες, μόλις επτά ώρες μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού, πρίγκιπα Λούις, αποδεικνύοντας τη γερή κράση της. Προφανώς τώρα, για να μην τη λιτανεύει δεξιά κι αριστερά το Παλάτι, η κατάστασή της είναι σοβαρή, αν όχι επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή της.

Θεωρία 2
Οι απιστίες του Γουίλιαμ

Τα πράγματα βέβαια μπορεί να είναι πολύ πιο απλά για την Κέιτ Μίντλετον. Οχι μόνο έχει επανέλθει από το χειρουργείο του Ιανουαρίου, αν υποθέσει κανείς ότι έγινε και δεν ήταν απλώς ένα προπέτασμα καπνού για να δικαιολογήσει την εξαφάνισή της, αλλά έχει προλάβει να αναλάβει και αποφάσεις ζωής. Να χωρίσει δηλαδή από τραπέζης και κλίνης με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ πληρώνοντάς τον με το πιο σκληρό νόμισμα για τη θρυλούμενη απιστία του. Από το 2019 ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου φέρεται από τα ταμπλόιντ να είναι όχι απλώς ένας άπιστος σύζυγος, αλλά ένας άνδρας που είχε το θράσος να συνάψει εξωσυζυγικό δεσμό με μια πρώην πια επιστήθια φίλη της συζύγου του. Ως πέτρα του σκανδάλου στοχοποιείται η Ρόουζ Χάνμπερι, πρώην μοντέλο, νυν σύζυγος του μαρκήσιου Τσάμλεϊ και μητέρα τριών παιδιών.

Μολονότι η 40χρονη διατηρεί πάππου προς πάππου σχέσεις με το Παλάτι -η γιαγιά της ήταν μάλιστα παράνυμφος στον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’- και προσκλήθηκε στη στέψη του βασιλιά Κάρολου Γ’, λέγεται ότι έχει εξοστρακιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τον στενό κοινωνικό κύκλο του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Μάλιστα, το 2022 οι ψίθυροι για τον εξωσυζυγικό δεσμό του Γουίλιαμ γέννησαν ένα ακόμα viral θέμα συζήτησης στα social media και του κληροδότησαν το hashtag #PrinceofPegging. Η αναφορά είχε να κάνει με το σεξουαλικό παιχνίδι στο οποίο εικάζεται πως επιδίδονται ο πρίγκιπας και η ερωμένη του, με εκείνη να διεισδύει σε εκείνον με τη χρήση σεξουαλικού βοηθήματος. Οι θιασώτες της θεωρίας πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει μπει στον πάγο ώσπου να αναθεωρήσει για το διαζύγιο έχουν ως καλύτερο σύμμαχό τους τη βέρα που ήταν εξαφανισμένη από τα χέρια της στην πρόσφατη πολυσυζητημένη φωτογραφία - θύμα κι αυτή του photoshop; Προκρίνουν μάλιστα αυτή την αβλεψία ως τον λόγο που η φωτογραφία, την οποία, σημειωτέον, υποτίθεται ότι απαθανάτισε ο Γουίλιαμ, αποσύρθηκε κακήν κακώς.

Θεωρία 3:
Αμάρτησε για τους γλουτούς της

Για πολλούς το γεγονός ότι στη χαλκευμένη, υπενθυμίζεται, φωτογραφία η Μίντλετον εμφανίστηκε καθιστή και περιστοιχισμένη από τα τρία φιντάνια της αποδίδεται στην προσπάθειά της να αποκρύψει πως δεν χειρουργήθηκε για λόγους υγείας, αλλά ματαιοδοξίας. Κοινώς, η πριγκίπισσα έδωσε ραντεβού με το χειρουργικό νυστέρι προκειμένου να προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία στους γλουτούς της, οι οποίοι έπειτα από 42 χρόνια ζωής και τρεις γέννες έμοιαζαν μη αναστρέψιμα παραδομένοι στον νόμο της βαρύτητας. Το brazilian butt lift (ελληνιστί ανόρθωση γλουτών) είναι, σύμφωνα με μία από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, η απάντηση στην εξαφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επέμβαση έχει μακρά περίοδο ανάρρωσης κουμπώνει περίφημα με την πληροφορία πως η πριγκίπισσα θα κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της ανήμερα της λειτουργίας του Πάσχα, που στη Μεγάλη Βρετανία εορτάζεται φέτος στις 31 Μαρτίου, δηλαδή δύο μήνες μετά το εξιτήριό της από το νοσοκομείο.

Θεωρία +1
Ζει η μελλοντική βασίλισσα;

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο απαισιόδοξοι - και μάλλον σε βαθύτερες στιβάδες ψεκασμένοι. Είναι όλοι όσοι θα στοιχημάτιζαν ακόμα και τον αριθμό των followers τους στα κοινωνικά δίκτυα ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν είναι ούτε άρρωστη, ούτε ματαιόδοξη, ούτε σε διάσταση από τον σύζυγό της. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι κάτι απ’ όλα τα παραπάνω αφού, σύμφωνα με την ακραία υπόθεσή τους, κείτεται ήδη νεκρή; Ναι, η διαδικτυακή συνωμοσιολογία είναι σαν βαρέλι χωρίς πάτο και στην περίπτωση της άφαντης Μίντλετον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα βάθη. Εξάλλου το δράμα και οι γαλαζοαίματοι είναι έννοιες αλληλένδετες, αν όχι αλληλοσυμπληρούμενες.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ένας πρόωρος θάνατος μιας φωτογενούς πριγκιποπούλας, την οποία προφανώς το Παλάτι κρατά βαλσαμωμένη μέχρι να θεωρήσει ώριμες τις συνθήκες για να ενημερώσει τον λαό, θα είχε αποτύπωμα μεγαλύτερο ακόμα κι από τις έξι σεζόν του «The Crown» σε απαρτία. Πάντως, η μακάβρια απίθανη θεωρία είναι ενδεικτική των παραπειστικών μηνυμάτων που εκπέμπονται από την έως τώρα επικοινωνιακή διαχείριση του Παλατιού. Σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες.

Η κατάρα και... η Νταϊάνα

Καθημερινά το έδαφος μέχρι την επανεμφάνιση της Κέιτ γίνεται ολοένα πιο πρόσφορο για να καρπίσουν και άλλα απίστευτα σενάρια. Οι λάτρεις του μεταφυσικού πιστεύουν ότι για όλα ευθύνεται ο τίτλος της πριγκίπισσας της Ουαλίας που αποδόθηκε στην Κέιτ μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια πορεία είχε βαδίσει και η Νταϊάνα, το αδόκητο τέλος της οποίας όλοι γνωρίζουμε. Μιλάμε για κατάρα, όχι αστεία. Οι φανατικοί της σαπουνόπερας υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο Γουίλιαμ, κάποιο βίαιο ξέσπασμα του οποίου απέναντι στη σύζυγό του καθοδήγησε την απόφασή της να απέχει από τα εγκόσμια.

Και κάπως έτσι φτάνει κανείς να θεωρεί την πλέον πιστευτή θεωρία πως η Κέιτ ποτέ δεν αρρώστησε, ποτέ δεν χειρουργήθηκε, ποτέ δεν χρειάστηκε να αναρρώσει. Απλώς αποφάσισε να συμμετάσχει στη βρετανική έκδοση του σόου «Masked Singer», όπου διασημότητες μεταμφιεσμένες σε υπερμεγέθεις φανταστικούς ήρωες τραγουδούν και διαγωνίζονται χωρίς να μαρτυρούν την πραγματική ταυτότητά τους για φιλανθρωπικό σκοπό, και σε λίγες ημέρες με την αποκάλυψή της πρόκειται να αφήσει την υφήλιο, κατά το κοινώς λεγόμενο, «παγωτό»! Ναι, όλα τα παραπάνω θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν θλιβερά, αφού τελικά μιλάμε για μια άρρωστη γυναίκα που θυσιάζεται εδώ και δύο μήνες επικοινωνιακά στον βωμό μιας ακατανόητης βασιλικής ομερτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr