Η Βουλγαρία θα «φορτώσει» στο Κοζλοντούι αμερικανικά καύσιμα – Σπάει την εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Βουλγαρία θα «φορτώσει» στο Κοζλοντούι αμερικανικά καύσιμα – Σπάει την εξάρτηση από τη Ρωσία

Συμβολικό βήμα απεξάρτησης για τη Σόφια θεωρείται η απόφαση, η οποία στερεί από τη Ρωσία μεγάλα έσοδα τα οποία εξακολουθεί να εισπράττει από χώρες της ΕΕ

Η Βουλγαρία θα «φορτώσει» στο Κοζλοντούι αμερικανικά καύσιμα – Σπάει την εξάρτηση από τη Ρωσία
Βήματα για την απεξάρτηση από τη Ρωσία στο κρίσιμο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας κάνει η Βουλγαρία, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Κληρονομία της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας ο πυρηνικός σταθμός που απειλεί ολόκληρα τα Βαλκάνια φτάνει τα 60 χρόνια λειτουργίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τσάνκο Μπασίσκι, πρόεδρος της Βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής για τις Πυρηνικές Εγκαταστάσεις, δήλωσε ότι η χώρα του περιμένει νέες ράβδους πυρηνικού καυσίμου αμερικανικής προέλευσης.

Οι ράβδοι που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, πρόκειται να αποσταλούν τον Απρίλιο από τη Σουηδία στη Βουλγαρία και θα μπορούσαν να φορτωθούν στη μονάδα 5 του Κοζλοντούι τον Μάιο. Παράλληλα, η Westinghouse συνεργάζεται με τη Βουλγαρία για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων με κόστος περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση αυτή είναι συμβολικό βήμα απεξάρτησης για τη Βουλγαρία, σημειώνει το Politico, η οποία διατηρεί ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απώλεια εσόδων για τη Μόσχα, η οποία στηρίζεται και στο εμπόριο πυρηνικών καυσίμων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία έχει επίσης «φιλορωσικά ολιγαρχικά δίκτυα» που επί χρόνια υποστήριζαν ότι τα πυρηνικά σχέδια της χώρας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο με ρωσικά καύσιμα, προσθέτει στο Politco ειδικός. Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν ότι οι ισχυρισμοί είναι υπερβολικοί και δεν αναμένουν σοβαρά προβλήματα μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών καυσίμων.

Εκτός από τη δημιουργία νέων αντιδραστήρων και την τεχνική βοήθεια, αμερικανικές χώρες επιδιώκουν να λειτουργήσουν εκ νέου ορυχεία ουρανίου, οδηγώντας προς τα πάνω τις τιμές των πυρηνικών καυσίμων.

Σε ένα παρόμοιο καθεστώς εξάρτησης από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα βρίσκονται, πέρα από τη Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Φινλανδία. Ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης Bellona, δείχνει ότι οι χώρες της ΕΕ διπλασίασαν πέρυσι τις αγορές ρωσικών πυρηνικών καυσίμων, καταβάλλοντας συνολικά 686 εκατ. ευρώ, έναντι 280 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι αντιδραστήρες είναι κατά κανόνα κληρονομιά της σοβιετικής περιόδου, κατά την οποία η Μόσχα είχε κατασκευάσει 19 μονάδες σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κλείσιμο
Αντίθετο δρόμο έχει πάρει η Ουγγαρία που εξακολουθεί να έχει πολύ στενές πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει ορκιστεί μάλιστα να ασκήσει βέτο σε κυρώσεις κατά του μη στρατιωτικού πυρηνικού τομέα της Ρωσίας. Παράλληλα, η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom εργάζεται για την επέκταση του ουγγρικού πυρηνικού σταθμού Paks II, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.



Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες - Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο ηγούμενος από πρώην εργαζόμενο

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που ο 55χρονος μαχαιρώνει τον μάγειρα - Βίντεο ντοκουμέντο

Απογευματινά χειρουργεία: Τι έδειξε η πρώτη εβδομάδα του νέου θεσμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης