Μακελειό στη Μόσχα: Αναπάντητα ερωτήματα και πόλεμος προπαγάνδας - Γιατί επέλεξαν τη Ρωσία οι τρομοκράτες

Μακελειό στη Μόσχα: Αναπάντητα ερωτήματα και πόλεμος προπαγάνδας - Γιατί επέλεξαν τη Ρωσία οι τρομοκράτες

Στους 133 οι νεκροί, έχουν ταυτοποιηθεί οι 41 από την επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας - Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το αιματοκύλισμα - Μυστήριο με τους συλληφθέντες

Μακελειό στη Μόσχα: Αναπάντητα ερωτήματα και πόλεμος προπαγάνδας - Γιατί επέλεξαν τη Ρωσία οι τρομοκράτες
Στους 133 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών από τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, στη Ρωσία, με 107 ακόμα θύματα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία. Οι ρωσικές αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν ως τώρα 41 άτομα από τα θύματα. Και ισχυρίζονται ότι κρατούν και έχουν ταυτοποιήσει 4 από τους μακελάρηδες που αιματοκύλισαν τον συναυλιακό χώρο.

Τώρα, μετά από τη δημοσίευση του πολύ σκληρού βίντεο από την επίθεση, από τον ISIS, το ερώτημα είναι γιατί η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση επέλεξε τη Ρωσία για να επιτεθεί.

Κλείσιμο
Και ενώ ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν (ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την υποκίνηση της επίθεσης στην Ουκρανία, κάτι που διέψευσε οργισμένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι), ούτε κάποιος κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν τοποθετηθεί μετά την ανάληψη ευθύνης, πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η τρομοκρατική επιχείρηση "ταιριάζει" ως προς το modus operandi αλλά και την επιλογή των θυμάτων, με παλιότερες επιθέσεις τζιχαντιστών. Άλλωστε, το αφγανικό παρακλάδι του ISIS, ISKP είναι γνωστό για τις ακραίες και πολύ σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα

Η οργάνωση, τις επικοινωνίες της οποίας "έσπασαν" οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αποσπώντας κρίσιμες πληροφορίες για το χτύπημα που σχεδίαζε και προειδοποιώντας τη Ρωσία, θεωρείται μια από τις πλέον στενά συνδεδεμένες με τον ISIL. Έχοντας δημιουργηθεί από Πακιστανούς Ταλιμπάν και ντόπιους μαχητές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, εικάζεται ότι επέλεξε τη Ρωσία λόγω του σκοτεινού παρελθόντος με τον πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης με το Αφγανιστάν, τον πόλεμο στην Τσετσενία, τις στενές σχέσεις της ρωσικής κυβέρνησης με το Ιράν και τη Συρία, καθώς και τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, αλλά και σε χώρες της Αφρικής με μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου μάχονται κυρίως μισθοφόροι της Wagner.



Αναλυτές μάλιστα τονίζουν ότι ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η τρομοκρατική οργάνωση έχει σχεδόν εμμονικά στοχεύσει με την προπαγάνδα της τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο αποδίδει την υποτιθέμενη καταπίεση των μουσουλμάνων από τη Ρωσία. Επιπλέον, η Ρωσία δεν εμπλέκεται απλά, αλλά είναι πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS και των παρακλαδιών του, ιδιώς έσω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία και των προσπαθειών της να δημιουργήσει δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν - τον αντίπαλο του ISIS-K, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα θεωρείται ως βασικός αντίπαλος από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Κάτι που δεν κρύβεται άλλωστε από το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία, όσο και ο πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν μπει στο επίκεντρο ενός "εκτεταμένου πολέμου προπαγάνδας του ISKP", όπως αναφέρουν αναλυτές. Για τα μέλη του ISIS που, καθώς φαίνεται, ανασυντάσσεται, η Ρωσία μοιάζει με... σταυροφόρους που αντιμάχονται τους μουσουλμάνους, επισημαίνουν αναλυτές και τονίζουν ότι γι' αυτά αποτελεί αιτία αναθέματος η σχέση της Μόσχας με τους Ταλιμπάν, αλλά και με το Ισραήλ.

Μιας και η ιδεολογία των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης την κάνει να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση στόχου, η επιλογή της Ρωσίας για το αιματοκύλισμα συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα έχει ενεργό παρουσία στη Συρία όπου αντιμάχεται το Daesh -το παρακλάδι του ISIS στη χώρα- κάτι που σημαίνει ότι τη βλέπουν ως απειλή, όπως και τις ΗΠΑ.

Έπειτα, η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έχει στοχοποιήσει ανοιχτά τη Ρωσία καθώς τον Σεπτέμβριο του 2022 ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με βομβιστή αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ- πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Εκεί, στην Καμπούλ έχει πραγματοποιήσει και την πλέον πολύνεκρη επίθεσή του, η οποία θυμίζει αρκετά, στο modus operandi αυτή του Crocus City Hall. Έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το 2021, ένοπλοι σκότωσαν 175 πολίτες, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και προκάλεσαν εκατοντάδες τραυματίες. Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2020, με τον ίδιο τρόπο επιτέθηκαν σε μαιευτήριο στην Καμπούλ, σκοτώντας 24 άτομα, ανάμεσά τους μητέρες και τα μωρά τους, ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, επέλεξαν να κυλίσουν στο αίμα το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, εκτελώντας 22 φοιτητές και καθηγητές.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως το ISKP έχει επιλέξει να "αναβαθμιστεί", επιλέγοντας στόχους εκτός Αφγανιστάν, σε ξένες πόλεις. Πριν από τη Μόσχα, πέρυσι πραγματοποίησε δύο επιθέσεις στο ιερό Shah Cheragh στο Σιράζ του Ιράν, σκοτώντας 14 και τραυματίζοντας περισσότερους από 40, ενώ τον Ιανουάριο με βομβιστικές επιθέσεις στην ιρανική πόλη Κερμάν, προκάλεσε τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων.

Μυστήριο με τους συλληφθέντες για την τρομοκρατική επίθεση

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν οι τέσσερις ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής και βρίσκονται τώρα υπό κράτηση από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ και μεταφέρθηκαν στη Μόσχα με δύο οχήματα μεταφοράς κρατουμένων. Αυτό δείχνει ότι οι ύποπτοι ανακρίνονται και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το TASS. Τις επόμενες ημέρες οι ανακριτές αναμένεται να καταθέσουν δικαστική πρόταση ζητώντας την φυλάκιση ως το επιλεγμένο προληπτικό μέτρο. Και οι τέσσερις ύποπτοι αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη, αναφέρει το TASS.

Νωρίτερα η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων του BBC είχε μεταδώσει πως τουλάχιστον δύο δράστες της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall σκοτώθηκαν. Επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση έρευνας δήλωσε ότι ο ένας επιτιθέμενος σκοτώθηκε στην αίθουσα συναυλιών, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα λευκό αυτοκίνητο στο Μπριάνσκ, 210 μίλια νοτιοδυτικά της Μόσχας, και ανέκριναν υπόπτους, ανέφεραν νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το BBC ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν 30χρονος υπήκοος του Τατζικιστάν, ο οποίος υπερέβη τη ρωσική περίοδο παραμονής, 90 ημερών το 2018, και διατάχθηκε από δικαστήριο να προβεί σε «ελεγχόμενη έξοδο» από τη Ρωσία. Ο άλλος άνδρας ήταν επίσης πολίτης του Τατζικιστάν, ηλικίας 25 ετών, ανέφερε ο δημοσιογράφος του BBC, επικαλούμενος και τα διαβατήρια.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πούτιν καταδίκασε τη σφαγή - την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια - ως «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» και επανέλαβε προηγούμενες υποδείξεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας ότι οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Πολύ συγκινημένη η Κέιτ από τα μηνύματα υποστήριξης - Aγωνία για την μάχη της πριγκίπισσας της Ουαλίας με τον καρκίνο


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η αφή της Φλόγας, οι κίονες και τα ενδυματολογικά μαθήματα

Δημόσιο: Με τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτικό αυτοματισμό η ενίσχυση της αποδοτικότητας και διαφάνειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης