Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη μίας γενναίας πριγκίπισσας - Η ανακοίνωση για τον καρκίνο και η «κατάρα των Ουίνδσορ»

Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη μίας γενναίας πριγκίπισσας - Η ανακοίνωση για τον καρκίνο και η «κατάρα των Ουίνδσορ»

Εβαλε οριστικό τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας, έδωσε κουράγιο σε όσους παλεύουν με την επάρατη νόσο και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας με τη φράση «Εγώ θα είμαι ΟΚ»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη μίας γενναίας πριγκίπισσας - Η ανακοίνωση για τον καρκίνο και η «κατάρα των Ουίνδσορ»
Η μέλλουσα βασίλισσα της Αγγλίας έχει καρκίνο. Στα 42 της χρόνια η Κέιτ Μίντλετον, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, μια γυναίκα που θεωρητικά δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο από τη μοίρα της, έχει καρκίνο και ξεκινά χημειοθεραπεία.

Ανακοίνωσε δημοσίως την ασθένειά της η ίδια, έχοντας επιλέξει να μιλήσει απευθείας στους συμπατριώτες της -αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο- κοιτάζοντας μια κάμερα του BBC.
Το μήνυμα της Kate Middleton για την διάγνωση με καρκίνο

«Είναι μια γενναία γυναίκα» ήταν το κοινό, ενστικτώδες σχεδόν, σχόλιο που γράφτηκε και αναπαράχθηκε ακαριαία και κατά κόρον. Αλλωστε, στο θάρρος της να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο το κοινό και να εκθέσει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το προσωπικό δράμα της εστίασε επίσης στο δικό του μήνυμα ο βασιλιάς Κάρολος.

Ο οποίος, όπως επιβεβαίωσε η σχετική διάγνωση στις αρχές Φεβρουαρίου, έχει πληγεί επίσης από καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι αίφνης το Μπάκιγχαμ πολιορκείται - αλλά εκ των έσω: στο χειρότερο δυνατό σενάριο, ο Γουίλιαμ θα κληθεί να καθίσει στον θρόνο του πατέρα του μέσα σε διπλό πένθος: μία φορά για τον πατέρα του και μία για τη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του. Επί του παρόντος, βέβαια, κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκεφτεί την εκδοχή ότι θα επαληθευτεί η χειρότερη, η πιο φριχτή «κατάρα των Ουίνδσορ».
Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη μίας γενναίας πριγκίπισσας - Η ανακοίνωση για τον καρκίνο και η «κατάρα των Ουίνδσορ»
«Ο πιο σημαντικός λόγος που καθυστερήσαμε την ανακοίνωση ήταν ότι δεν ήταν δυνατόν να εξηγήσουμε τα πάντα πολύ γρήγορα στον Τζορτζ, στη Σαρλότ και τον Λούις με έναν τρόπο που να είναι ο κατάλληλος για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα καθησυχάσουμε ότι όλα θα πάνε καλά ότι εγώ θα είμαι ΟΚ»

Το μήνυμα

Στο ψύχραιμο, θλιβερό, αλλά χωρίς ίχνος μελοδραματισμού μήνυμά της η Κέιτ απέφυγε μεν να αναφερθεί στην ακριβή φύση της νόσου, σε αναλυτικές λεπτομέρειες κ.ο.κ. - εξάλλου ο στόχος της δεν ήταν να απαγγείλει ένα ιατρικό ανακοινωθέν. Μίλησε όμως για «σοκ», αποδίδοντας επακριβώς την αίσθηση αμέτρητων ανθρώπων που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο, εξαιρετικά σύντομο, βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Η ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 το απόγευμα, προσέθεσε, πιθανότατα, ένα ακόμη διάγγελμα-ορόσημο στην ιστορία της, μία ακόμη συγκλονιστική στιγμή στο πώς η πολιτειακή ηγεσία (ακόμη και αν πρακτικά η δύναμή της είναι μόνο συμβολική, όπως αυτή του βασιλικού οίκου) απευθύνεται στον λαό σε κρίσιμες περιστάσεις για το βρετανικό έθνος. Διότι, χωρίς υπερβολή, περί αυτού πρόκειται: ο καρκίνος της Κέιτ Μίντλετον, η μάχη για την ανάρρωση και την επιβίωσή της είναι ένας αγώνας που επ’ ουδενί αφορά μόνο την ίδια και την οικογένειά της. Λόγω του κύρους της βρετανικής μοναρχίας και του κολοσσιαίου σημειολογικού βάρους της, ο καρκίνος της Κέιτ αφορά λίγο-πολύ τον καθέναν, Βρετανό ή μη.

Κλείσιμο
«Η πραγματική κατάσταση της υγείας μου, ασφαλώς, ήταν ένα σοκ για εμάς», είπε στο μήνυμά της η Κέιτ, η πριγκίπισσα Κάθριν της Ουαλίας, σύζυγος του διαδόχου του βρετανικού στέμματος, πρίγκιπα Γουίλιαμ. Στον οποίο η Κέιτ αναφέρθηκε τονίζοντας πως «οι δυο μας κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε ώστε να επεξεργαστούμε αυτό το γεγονός και να το διαχειριστούμε ιδιωτικά, χωρίς δημοσιότητα, για το καλό της οικογένειάς μας και των μικρών παιδιών μας». Ακολούθως, η Κέιτ εξήγησε, αν και με τις απολύτως ελάχιστες λέξεις, το γιατί έπρεπε να περάσει ένα διάστημα αμηχανίας, απόκρυψης, ακόμη και κρυψίνοιας γύρω από την αληθινή κατάστασή της: «Χρειάστηκα κάποιο χρόνο προκειμένου να ανακάμψω από τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκα προτού αρχίσω τη θεραπεία μου για τον καρκίνο. Αλλά ο πιο σημαντικός λόγος που καθυστερήσαμε την ανακοίνωση ήταν ότι δεν ήταν δυνατόν να εξηγήσουμε τα πάντα πολύ γρήγορα στον Τζορτζ, τη Σαρλότ και τον Λούις με έναν τρόπο που να είναι ο κατάλληλος για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα καθησυχάσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, ότι εγώ θα είμαι ΟΚ».

Τέλος στα σενάρια

Με την εκ των υστέρων επίγνωση της αλήθειας, όλη η αχαλίνωτη παραφιλολογία, όλες οι θεωρίες συνωμοσίας και τα οργιώδη σενάρια που πλάστηκαν σαν αποτέλεσμα αλλά και νέο έναυσμα από το παγκόσμιο ντελίριο για το πρώτο τη τάξει πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας, φαντάζουν απίθανα βρόμικα, ένα απέραντο φορτίο λάσπης και βάναυσης ανθρωποφαγικής αδιακρισίας. Από την άλλη βεβαίως, ήταν κατά βάθος ένας υποσυνείδητος τρόπος να ξορκιστεί το χειρότερο. Διότι το πρώτο που πέρασε από το μυαλό δισεκατομμυρίων ανθρώπων που παρακολούθησαν την εξέλιξη του «Kate-gate», ανάμεσα στην άκρως απόρρητη χειρουργική επέμβαση της 16ης Ιανουαρίου έως την απερίφραστη επιβεβαίωση, ήταν ότι η Κέιτ έχει πληγεί από κάποιας μορφής καρκίνο. Τώρα, όμως, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Στο προσκήνιο υπάρχει μόνο η συγκρατημένη πλην διακριτή θλίψη, η ανθρώπινη αγωνία της Κέιτ - όπως και αυτό που είπε στα παιδιά της: «Εγώ θα είμαι ΟΚ».

Με ένα σοκ, λοιπόν, όπως το έθεσε αλλά και το προκάλεσε η ίδια, σήμανε η λήξη, η άδοξη λήξη στο τρελό πάρτυ των φημών και της παραφιλολογίας για το τι τρέχει με την Κέιτ. Στην πιο ακραία εκδοχή του, ο κανιβαλισμός των διαδόχων του θρόνου έφτασε στη διάδοση ότι η Κέιτ Μίντλετον χρειάστηκε να χειρουργηθεί κατεπειγόντως για κάποια βαριά παρενέργεια της διατροφικής διαταραχής bulimia nervosa από την οποία πάσχει εδώ και χρόνια η πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Η τροπή που πήραν εντέλει οι εξελίξεις κατέπνιξε κάθε διάθεση για σεναριολογία. Διά στόματος Κέιτ και πάλι: «Το να έχω τον Γουίλιαμ στο πλευρό μου είναι μια σπουδαία πηγή δύναμης και κατανόησης που με συντρέχει. Το ίδιο ισχύει επίσης για την αγάπη, τη στήριξη και την καλοσύνη που πολλοί από εσάς εκδηλώσατε για μένα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, τον Γουίλιαμ και μένα. Ελπίζουμε ότι καταλαβαίνετε πως, ως οικογένεια, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο στην παρούσα φάση, χρειαζόμαστε χώρο μακριά από τη δημοσιότητα, για όσον καιρό χρειαστεί να κάνω τη θεραπεία μου».

Σε ό,τι αφορά στη νόσο αυτή καθαυτή, το πέπλο μυστικότητας παραμένει αδιαπέραστο. Παρόλο που στο The London Clinic, το νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε η Κέιτ, τρεις εργαζόμενοι παύθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους ως ύποπτοι για την παραβίαση στοιχείων από τον φάκελο της πριγκίπισσας, δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό. Στο παρασκήνιο, προφανώς, κινητοποιήθηκαν άμεσα κάποια στελέχη των κρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας και κατόρθωσαν να ματαιώσουν τη δημοσίευση δεδομένων, πιθανότατα σε κάποια από τα κουτσομπολίστικα ταμπλόιντ, τα οποία ούτως ή άλλως είχαν επιδοθεί σε ένα ανελέητο σαφάρι πληροφοριών, οποιουδήποτε είδους, σχετικά με την υγεία της Κέιτ.

Η επώδυνη θεραπεία

Ελλείψει πληροφοριών, έστω και από παράτυπες διαρροές, τα μόνα δεδομένα γύρω από την περιπέτεια της Κέιτ περιορίζονται, κατ’ ανάγκην, σε όσα η ίδια ανέφερε στο μήνυμά της. Είπε, λοιπόν, ότι «τον Ιανουάριο στο Λονδίνο υποβλήθηκα σε μια σοβαρή επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Σε εκείνη τη φάση η εκτίμηση ήταν ότι η κατάστασή μου δεν συσχετιζόταν με καρκίνο. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ωστόσο, αναλύσεις οι οποίες έγιναν μετεγχειρητικά ανέδειξαν την παρουσία καρκίνου. Κατά συνέπεια, η ομάδα των ιατρών που με παρακολουθεί συνέστησε να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία. Επί του παρόντος, διανύω τα πρώιμα στάδια αυτής της θεραπείας».

Εξυπακούεται ότι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Κέιτ Μίντλετον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους θεράποντες ιατρούς, τους οποίους χαρακτήρισε «απίθανους». Συμπληρώνοντας όμως ότι οι τελευταίοι μήνες, από τον Ιανουάριο και εξής, ήταν «αδιανόητα δύσκολοι για ολόκληρη την οικογένειά μας».

Η επιβεβαίωση για τον καρκίνο της Κέιτ και η εμπιστευτική ενημέρωση του Γουίλιαμ από το ιατρικό επιτελείο συνέπεσε με το μνημόσυνο του τέως βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου. Επομένως, από τις 27 Φεβρουαρίου το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Και, προφανώς, από το μικρό διάγγελμα της Κέιτ παραλείφθηκαν νύξεις για τις αναμενόμενες παρενέργειες της χημειοθεραπείας, η οποία συχνά είναι επώδυνη και πολλαπλά επιβαρυντική για τον ασθενή, εξαιτίας της ισχύος των φαρμάκων. Ουσιών τόσο δραστικών ώστε να εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα, αναχαιτίζοντας την αναπαραγωγή και τη μετάστασή τους, αλλά και προκαλώντας παράλληλα προσωρινή απώλεια του τριχωτού της κεφαλής - μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Η παλιά κατάρα

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Κέιτ προκάλεσε οικουμενική συγκίνηση με το μήνυμά της. Διαπρεπείς προσωπικότητες, πολιτικοί ηγέτες κ.λπ. από κάθε γωνιά του πλανήτη ανέπεμψαν τις ευχές τους για πλήρη και ταχεία ανάρρωση. Για την ίδια, όμως, η πρωταρχική έγνοια είναι οι επιπτώσεις, οι τυχόν παράπλευρες απώλειες οποιουδήποτε είδους για την οικογένειά της: «Οπως είπα και στα παιδιά μου, είμαι καλά και γίνομαι όλο και πιο δυνατή μέρα με τη μέρα, εστιάζοντας μόνο σε όσα θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ, με την ψυχή και το μυαλό μου, με το σώμα και τη διάθεσή μου. Σε αυτή τη φάση σκέφτομαι επίσης όλους όσοι στη ζωή τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο. Για τον καθέναν και την καθεμία που έχει περάσει ή περνά αυτή τη δοκιμασία όπως κι εγώ, σε οποιαδήποτε μορφή της, έχω να πω ότι σας παρακαλώ όλους να μη χάνετε την πίστη σας. Να μη σταματήσετε να ελπίζετε. Γιατί δεν είστε μόνοι».

Τα παιδιά της Κέιτ είναι σήμερα 10 ετών ο πρίγκιπας Τζορτζ, 8 η πριγκίπισσα Σαρλότ και μόλις 5 ετών ο μικρότερος, ο πρίγκιπας Λούις. Οταν σκοτώθηκε η λαίδη Νταϊάνα, τον Αύγουστο του 1997, ο Γουίλιαμ και ο Χάρι ήταν μερικά χρόνια μεγαλύτεροι, ο πρώτος 15 και ο δεύτερος 13 ετών. Το γεγονός ότι όλα τα παιδιά της βρετανικής δυναστείας, τα ανήλικα του τότε απαράλλαχτα όπως και τα ανήλικα του σήμερα, έτυχε να γεννηθούν σε βασιλικά ανάκτορα δεν τα προετοίμασε καλύτερα για την ορφάνια από οποιοδήποτε άλλο παιδί στον κόσμο. Σε έναν κόσμο που δεν θα γίνει απαραιτήτως καλύτερος αν το φάντασμα του πρόωρου θανάτου ξυπνήσει ξανά στο Μπάκιγχαμ ή το Κένσιγκτον.


Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στη συνάντηση με Τριντό: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει τα νέα Canadair

Τροχαίο στον Κηφισό: Maserati MC20 εμφανίζεται κομμένη στη μέση - Δείτε φωτογραφία

Θεσσαλονίκη: 19χρονος έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης