Μέση Ανατολή: Το υψηλό κόστος του Iron Dome, στρέφει Ισραήλ και ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ

Μέση Ανατολή: Το υψηλό κόστος του Iron Dome, στρέφει Ισραήλ και ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ

Δοκιμές σε εναλλακτικά οπλικσά συστήματα κάνουν ΗΠΑ και Ισραήλ, αναφέρει η Wall Street Journal -  Κάθε αναχαίτιση drone από το Iron Dome κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο κόστος με λέιζερ είναι περίπιου 12 δολάρια

Μέση Ανατολή: Το υψηλό κόστος του Iron Dome, στρέφει Ισραήλ και ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ
Ακριβά κοστίζει για το Ισραήλ η χρήση της αντιπυραυλικής ασπίδας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), ενώ αμελητέο είναι το κόστος των οπλικών συστημάτων μικροκυμάτων και λέιζερ που είναι ικανά να αναχαιτίσουν σμήνη drones, γράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Αυτή η σιδερένια «ομπρέλα» είναι το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του Ισραήλ για να εξουδετερώνει τις ρουκέτες της Χαμάς. Ωστόσο, από τη στιγμή που ένας πόλεμος έχει διάρκεια και είναι κοστοβόρος, οι εμπλεκόμενοι αφήνουν την φαντασία τους να καλπάσει εφεύροντας όπλα τα οποία όμως δεν θα πρέπει να κοστίζουν μία περιουσία.

IRON BEAM™


ΗΠΑ και Ισραήλ δοκιμάζουν τώρα οπλικά συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ που αναπτύσσονται από ιδιωτικές εταιρείες, για την αναχαίτιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Ουσιαστικά, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των εξοπλιστικών συστημάτων είναι οικονομικό, καθώς ενώ κάθε αναχαίτιση από τον «Σιδερένιο Θόλο» κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια, το αντίστοιχο κόστος με λέιζερ είναι σχεδόν αμελητέο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης λέιζερ «DragonFire» που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, ανεβάζουν το κόστος κάθε αναχαίτισης σε περίπου 12,4 δολάρια.

Επιπλέον, όπως σχολιάζει το αμερικάνικο δημοσίευμα, συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν για όσο διάστημα βρίσκονται σε ισχύ.

Με τον τρόπο αυτό, βοηθούν στην κατάρριψη ενός σμήνος drones χωρίς να τελειώσουν τα πυρομαχικά.

Οι προσπάθειες του Τελ Αβίβ για την ανάπτυξη τεχνολογίας αναχαίτισης με λέιζερ επενδύονται στο σύστημα «Iron Beam», το οποίο τελειοποιεί η εταιρεία Rafael Advance Development Systems αναπτύσσοντας κι έναν εκτοξευτήρα ενώ η εταιρεία Elbit Systems Ltd. παρέχει το ίδιο το λέιζερ.

Κλείσιμο
Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ 100 κιλοβάτ, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει διάφορους πυραύλους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Globes, ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Niv Cohen, αντιπρόεδρος της εταιρείας Rafael, επιβεβαίωσε ότι το σύστημα Iron Beam αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Ωστόσο, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο με 185 drones, 36 πυραύλους Κρουζ και 110 βαλλιστικούς πυραύλους, το Ισραήλ χρειάζεται μια πιο άμεση απάντηση για να αντιμετωπίσει τη επέλαση των drones που δεν βασίζονται σε πυραύλους αναχαίτισης.

Η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι η αμερικανική startup Epirus, η οποία ειδικεύεται στα όπλα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει ορισμένα από τα συστήματά της στη Μέση Ανατολή μέχρι το καλοκαίρι, εάν ο αμερικανικός στρατός δώσει το πράσινο φως (και 10 συστήματα λίγο πριν την εκπνοή του 2024).

Σημειώνεται ότι, τα συστήματα αεράμυνας που βασίζονται σε μικροκύματα έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια τόσο από τον στρατό όσο και από ιδιωτικές εταιρείες. Πρόκειται για όπλα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μέσω των οποίων ένας φούρνος μικροκυμάτων απενεργοποιεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κρίσιμα για τα επιθετικά μέσα του εχθρού. Με αυτόν τον τρόπο, σμήνη drones μπορούν να καταρριφθούν μέσω μιας συστάδας αναχαίτισης.

Ένας άλλος σημαντικός παίκτης στα όπλα μικροκυμάτων είναι η αμερικανική αμυντική εταιρεία Raytheon unit RTX, η οποία έχει συμβόλαιο για συστήματα αντιdroneς μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, με τα πρώτα να προγραμματίζονται για παράδοση το επόμενο έτος.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα κατάσταση, σχολιάζει η WSJ, επειδή η ισραηλινή εταιρεία Rafael, που κατασκευάζει το σύστημα Iron Dome, ηγείται του συστήματος πυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς David's Sling σε συνεργασία με τη Raytheon.

Επιπλέον, πριν από δύο μήνες, οι εταιρείες Rafael και Raytheon εγκαινίασαν μια μονάδα παραγωγής για την κοινοπραξία R2S στο East Camden του Αρκάνσας, με την βοήθεια της οποίας θα κατασκευαστεί ο πύραυλος Tamir για το Iron Dome και η παραλλαγή του, ο πύραυλος SkyHunter που θα χρησιμοποιηθεί από το αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών και ι των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες Raytheon και Rafael επενδύουν τόσο σε συστήματα αναχαίτισης πυραύλων όπως το Iron Dome και το David's Sling όσο και σε συστήματα αναχαίτισης μικροκυμάτων και λέιζερ, είναι ότι αποτελούν ένα συμπληρωματικό «όπλο» κι όχι κάτι εναλλακτικό.

Τα συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ έχουν περιορισμένη εμβέλεια σε σχέση με την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome (Σιδερένιο Θόλο) και η απόδοση του λέιζερ μειώνεται σε διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, γράφει το αμερικανικό δημοσίευμα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία εξπρές - Οι περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή από αύριο το μεσημέρι

Επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του μετά από ένα μήνα ο Ουίλιαμ


Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης