Aνάλυση Le Figaro: Το Ιράν «βοηθά» το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

Το μεγάλο φιάσκο της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ ανακατεύει την γεωπολιτική τράπουλα στη Μέση Ανατολή - Ιστορικός σε επιστημονικό κέντρο στη Γαλλά εξηγεί τους λόγους

Εκτός από την αποκάλυψη της αποτυχίας της στρατιωτικής δύναμης του Ιράν, η επιδρομή στο Ισραήλ βοήθησε το εβραϊκό κράτος να βγει από την άνευ προηγουμένου διεθνή απομόνωση, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο ιστορικός Ραν Χαλέβι, διευθυντής ερευνών στο Eθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλία (CNRS) και καθηγητής στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Σπουδών Raymond Aron.

Το μεγάλο φιάσκο της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ ανακατεύει την γεωπολιτική τράπουλα στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει, εξηγώντας τον συλλογισμό του: Στην πραγματικότητα προσφέρει στο εβραϊκό κράτος την ευκαιρία να ολοκληρώσει, σε λιγότερο άσχημες συνθήκες, την παρούσα φάση του πολέμου κατά της Χαμάς.



Όπως εκτιμά ο ιστορικός Ραν Χαλέβι, η κυβέρνηση της Τεχεράνης πέτυχε λιγότερο σημαντικούς στόχους απ' ότι ήθελε, στέλνοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή η επιδρομή όμως είναι ακόμη πιο περίπλοκη δεδομένου ότι το καθεστώς των μουλάδων σκεπάζει διακριτικά την αγριότητά του με σύνεση.

Στον σκιώδη πόλεμο όπου έχει εμπλακεί με το εβραϊκό κράτος εδώ και χρόνια, το καθεστώς της Τεχεράνης προτίμησε να κινητοποιήσει τους «βοηθούς» του - τους Χούτι, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς - να δράσουν. Και απέφυγε κάθε μετωπική πρόκληση, ακόμη και όταν οι ισραηλινές υπηρεσίες ενίσχυσαν τις εκρήξεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, επιθέσεις υπολογιστών και στοχευμένες δολοφονίες μηχανικών στο έδαφός τους...

Αυτή τη φορά, η επίθεση στη Δαμασκό, σε ένα παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας, όπου σκοτώθηκαν δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης - συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της δύναμης Al-Quds στο Λίβανο και τη Συρία - οδήγησε σε μια άμεση, μαζική απάντηση, που κινδύνεψε να βάλει «φωτιά» σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.




Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι ο εχθρός παραβίασε διπλωματικό κτίριο. Το επιχείρημα της Τεχεράνης φαίνεται κωμικό από ένα καθεστώς που έχει καταλάβει την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη επί μήνες.

Κι ότι προέβησαν σε αντίποινα, ήθελαν να χτυπήσουν τη στρατιωτική βάση Nevatim στο Νεγκέβ ως προειδοποίηση. Χωρίς αμφιβολία στόχευαν σε πολύ περισσότερα. Ωστόσο, οι Ιρανοί δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι το 99% αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα αναχαιτιζόταν, ορισμένα ακόμη και πάνω από την Ιερουσαλήμ.

Αυτή η επιδρομή αποκάλυψε τις αποτυχίες του στρατιωτικού συστήματος του Ιράν, ενός κράτους που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη, αν και διαθέτει έναν απαρχαιωμένο και ανεπαρκή συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό.



Το ιρανικό φιάσκο αποκάλυψε επίσης την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) και των δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Συνέβαλε επίσης στην έξοδο του Ισραήλ από την άνευ προηγουμένου διεθνή απομόνωση, στην αποκατάσταση της συμμαχίας, η οποία είχε δεχθεί πλήγμα το τελευταίο τελευταίο διάστημα μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον, όπως επίσης και στην εδραίωση της συνεργασίας του εβραϊκού κράτους με τους Άραβες εταίρους του.

Η ιρανική επίθεση κατέδειξε τα ανεκτίμητα οφέλη μιας στρατηγικής συμμαχίας στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνέχισε να προτρέπει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμμετάσχει.



Πρόκειται για ανεκτίμητα γεωπολιτικά περιουσιακά στοιχεία που το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει, απαντώντας χωρίς καθυστέρηση στην ιρανική επίθεση.

Εξάλλου, το Ισραήλ έχει κι άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως και ευκαιρίες να διαχειριστεί. Ξεκινώντας από την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα πρέπει να τελειώσει. Οι περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί, η απειλή μιας επικείμενης επίθεσης στη Ράφα δεν είναι στα άμεσα σχέδια του Τελ Αβίβ.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα όπως είναι: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να επιτύχει πλήρως κανέναν από τους στόχους που έθεσε την επόμενη μέρα της 7ης Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς: να εξαλείψει δηλαδή την παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση ως πολιτική και στρατιωτική δύναμη, να διασώσει τους 133 ανθρώπους που συνεχίζουν να βρίσκονται όμηροι.



Ο ισραηλινός στρατός έχει πλήξει σοβαρά το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, αλλά χωρίς να το μειώσει ή να αποδυναμώσει την ικανότητά της να υπαγορεύει τους όρους μιας αναμενόμενης εκεχειρίας.

Και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να ανακουφίσει την αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο ίδιο το Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιη ως προς τις στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες αυτού του πολέμου.

Επιπλέον, η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Νετανιάχου δεν έχει ούτε τα πολιτικά μέσα να κάνει ότι έχει στο μυαλό του καθώς τον κρατούν πίσω οι σκληροπυρηνικοί εταίρου του στον συνασπισμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Μελέτη στην Πρώτη Λέξη: Η απόφαση για την Ευρωβουλή, η Νέα Δημοκρατία και οι followers που έχασε - «Είμαι αυτή που ήμουν»

Η κατάρα της Θεσσαλονίκης: Οι προσφυγές εκτροχίασαν όλα τα έργα

Αυτές είναι οι 198 απάτητες παραλίες της χώρας που απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr