Τι συμβαίνει στο Κολούμπια: Χάος για τη Γάζα με συγκρούσεις και σε άλλα πανεπιστήμια - Ποιοι είναι οι διαδηλωτές

Ανάλυση Financial Times - Εκατοντάδες συλλήψεις - Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ - Αριστεροί, υπέρμαχοι των ΛΟΑΤΚΙ, υποστηρικτές της Χαμάς, μέχρι και Εβραίοι στο κίνημα

Προ 24ώρου έγινε γνωστό πως ο δικός μας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στις ΗΠΑ, δεν θα δώσει τελικά τη συναυλία που είχε προγραμματιστεί στο πανεπιστήμιο Κολούμπια λόγω των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στον χώρο από νεαρούς φοιτητές για τον πόλεμο στην Γάζα από το Ισραήλ.

«Είδα την ''κατάληψη'' του campus από τους φοιτητές, είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών» έγραψε σε σχετική ανάρτηση στα social media ο καλλιτέχνης ο οποίος όπως είπε μένει πολύ κοντά στον χώρο του πανεπιστημίου, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την ακύρωση της συναυλία.

Είναι αλήθεια πως οι εικόνες από τα επεισόδια έκαναν τον γύρου του κόσμου τις προηγούμενες ημέρες. Πληθώρα φοιτητών, όχι μόνο στο Κολούμπια, αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως στο Τέξας και στη Νότια Καρολίνα, αντιδρούσε στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ στην Γάζα και στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ, προχωρώντας σε καταλήψεις, διαδηλώσεις και προπηλακισμούς καθηγητών με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για την πρόσκαιρη διάλυσή τους.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ακόμη διαδηλωτές σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα εντείνονται στις πανεπιστημιουπόλεις. Περίπου 108 συλλήψεις έγιναν στο Emerson College, δήλωσε η αστυνομία της Βοστώνης στον αμερικανικό εταίρο του BBC, το CBS News.

Νωρίτερα, 93 άτομα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία της καταπάτησης. Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Οι αρχές δήλωσαν ότι και εκεί συνελήφθησαν 34 άτομα.

Βίντεο από τα επεισόδιο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας:




Οι Financial Times με ανάλυσή τους την οποία υπογράφει o Joshua Caffin, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το φαινόμενο που θυμίζει το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ‘60. Οι FT επισκέφτηκαν τον «Καταυλισμό Αλληλεγγύης στη Γάζα» στην Πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια όπου μίλησαν με φοιτητές και διαδηλωτές οι οποίοι καταγγέλλουν όπως λένε την γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα από «τη βίαιη, σιωνιστική οντότητα των εποίκων». «Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας. Χτίζουμε κοινότητα. Τρώμε μαζί. Κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και ζεστό. Κάνουμε τις αρχές μας πράξη», δήλωσε ο W.



Ένα από τα αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν το Κολούμπια να απεξαρτηθεί από εταιρείες που επωφελούνται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Boeing και GE. «Θα συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε το δυτικό γκαζόν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», προειδοποίησε ο Kyhmani James.



Ώρες αργότερα, η πρόεδρος του Κολούμπια, Minouche Shafik, έδωσε προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα στους διαδηλωτές να εκκενώσουν τον καταυλισμό και οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης έκαναν προετοιμασίες για να εισέλθουν. Το πρωί της Τετάρτης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε άλλες 48 ώρες διαλόγου.

Η «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης στη Γάζα» είχε μια περιπετειώδη ζωή, επανασυνδέοντας μια νέα γενιά ακτιβιστών φοιτητών του Κολούμπια με τους προκατόχους τους που έκαναν το πανεπιστήμιο κέντρο διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ, όταν κατέλαβαν κτήρια το 1968. Έχει επίσης ενεργοποιήσει παρόμοιες αντιισραηλινές διαμαρτυρίες σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ.


Βίντεο από τα επεισόδια σε Κολούμπια,, Χάρβαρντ, Τέξας:




Έχει επίσης βυθίσει το Κολούμπια σε μια κρίση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου και της παρενόχλησης και έχει αμαυρώσει τη σχολή στα μάτια πολλών Εβραίων αποφοίτων ως εστία αντισημιτισμού. «Το να έχουμε τους φοιτητές μας να διαμαρτύρονται υπέρ της Χαμάς, των Χούτι και του Ιράν - δεν είναι καλή εικόνα για το πανεπιστήμιο», δήλωσε ένας από αυτούς.

Από την ποινική του δίκη στο κάτω Μανχάταν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να συνδέσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με το «χάος» στα πανεπιστήμια της χώρας. «Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή για τη χώρα μας και για όλα φταίει ο Μπάιντεν», είπε.



Ο Μπάιντεν από την άλλη, δήλωσε ενόψει της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα ότι «ο κατάφωρος αντισημιτισμός είναι καταδικαστέος και επικίνδυνος - και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις ή οπουδήποτε στη χώρα μας».

Στο επίκεντρο όλων αυτών είναι ο καταυλισμός ο οποίος έχει το μέγεθος περίπου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, γεμάτος πινακίδες και πανό, όπου οι νεαροί κάτοικοι του οποίου δεν χαρακτηρίζονταν ενιαία. Ανάλογα με τον προσανατολισμό του καθενός, ήταν είτε ειλικρινείς είτε ανόητοι, αξιοθαύμαστοι αγωνιστές ή χρήσιμοι ηλίθιοι, γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times. «Σκεφτείτε ό,τι θέλετε για τον σκοπό, αλλά είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να νοιάζονται για κάτι και να έχουν έναν σκοπό για τον οποίο πιστεύουν ότι αξίζει να θυσιαστούν», είπε μια φοιτήτρια της Νομικής, καθώς κοίταζε τον καταυλισμό καπνίζοντας.

Στο εσωτερικό, μερικoί εκατοντάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από δεκάδες σκηνές, καθώς έπαιζε αραβική μουσική. Ένα πανό έγραφε: «Αποστρατικοποιήστε την εκπαίδευση». Κάποιος χτυπούσε ένα τύμπανο. Κάθε τόσο, κάποιος άλλος άρπαζε ένα μεγάφωνο και άρχιζαν οι κραυγές και οι απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων συνθημάτων που πολλοί ερμηνεύουν ως εκκλήσεις για την εξάλειψη του Ισραήλ: «Επανάσταση της Ιντιφάντα... Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη... Δόξα, δόξα για τους μάρτυρές μας!»

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που ήταν φοιτήτρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στο Κολούμπια περιέγραψε τους νεαρούς ως «ανατριχιαστικούς, αιρετικούς». Ένας Ισραηλινός φοιτητής ρώτησε γιατί οι συμφοιτητές του που ζητούσαν ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση «έκρυβαν τα πρόσωπά τους» με ιατρικές μάσκες ή με τα πανταχού παρόντα μαντήλια keffiyeh που έχουν γίνει σύμβολο του παλαιστινιακού εθνικισμού.

Ο Τζέιμς, σύνδεσμος της ομάδας για τα μέσα ενημέρωσης, επέμεινε ότι αυτό γινόταν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών. Αλλά σε μικρή απόσταση με τα πόδια, φοιτητές αγκαλιάζονταν σε περιποιημένα γκαζόν και πόζαραν κάτω από άνθη κερασιάς με τα φορέματα αποφοίτησης.

Ο Τζέιμς υποχώρησε όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ομάδας απέναντι στη Χαμάς, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους - μεταξύ των οποίων εκατοντάδες νέους σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Άλλοι διαδηλωτές απέρριψαν τις καταγγελίες για αντισημιτισμό ως «σιωνιστική» τακτική για να αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Ο καταυλισμός αποτέλεσε τρομερή απειλή για τη Σαφίκ, μόλις εννέα μήνες μετά την έναρξη της θητείας της ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Κοούμπια. Ξεπήδησε πριν από μια εβδομάδα, ενώ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον και κατέθετε σε επιτροπή του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους για τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις - και προσπαθούσε να αποφύγει την τύχη των συναδέλφων της στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι παραιτήθηκαν μετά τη δική τους ανάκριση τον Δεκέμβριο.



Η Σάφικ δέχθηκε επίσης πιέσεις από επιφανείς δωρητές, όπως ο Ρόμπερτ Κραφτ, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου New England Patriots, ο οποίος χαρακτήρισε το alma mater του αγνώριστο. Την περασμένη Πέμπτη, μετά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων, υποχώρησε και ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκενώσει τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να συλληφθούν περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Η καταστολή μπορεί να γύρισε μπούμερανγκ: οι φοιτητές αψήφησαν την πρόεδρο, απλά πηδώντας έναν φράχτη και χτίζοντας έναν νέο καταυλισμό στο χώρο δίπλα στον αρχικό, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τη σημερινή αντιπαράθεση.

Η κλήση της αστυνομίας θεωρήθηκε επίσης ασυγχώρητο αμάρτημα για όσους εξακολουθούν να τιμούν την παράδοση ακτιβισμού του Κολούμπια. Εκατοντάδες καθηγητές πραγματοποίησαν αποχή σε απάντηση. Το συναίσθημα αποτυπώθηκε σε ένα μήνυμα που ήταν γραμμένο στο πίσω μέρος του τζιν μπουφάν ενός διαδηλωτή: «Mi-nouche Sha-fuck you!» σε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της προέδρου.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σε ένα παράδειγμα αντισημιτισμού, ένας διαδηλωτής κρατούσε μια πινακίδα με ένα βέλος που έδειχνε προς τους φοιτητές που κυμάτιζαν μια ισραηλινή σημαία και έγραφε: «Οι επόμενοι στόχοι της Al-Qasam», αναφερόμενος στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Άλλες ομάδες διαδηλωτών, που δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο, το πολιορκούσαν έξω από τις πύλες του.

Πολλοί φοιτητές επέδειξαν καχυποψία για τους δημοσιογράφους και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Και πολλοί είναι νέοι στο κίνημα. Μια φοιτήτρια περιέγραψε τον εαυτό της ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που είχε ενταχθεί στον παλαιστινιακό αγώνα μόνο αφού έμαθε γι' αυτόν στο Κολούμπια από άλλους ακτιβιστές. Στεκόταν και παρακολουθούσε τον καταυλισμό καθώς άλλοι φοιτητές έφταναν για να περάσουν σάκους με τρόφιμα και προμήθειες πάνω από το οδόφραγμα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται ακόμη και Εβραίοι.



«Είναι ένα όμορφο, όμορφο πράγμα», είπε για τον καταυλισμό ένας Εβραίος φοιτητής, τυλιγμένος σε ένα κεφιγιέ και φορώντας ένα γούρι με το αστέρι του Δαβίδ. Είχε συλληφθεί ημέρες νωρίτερα και, όπως και πολλοί άλλοι, αρνήθηκε να δώσει το όνομά της.

Ένας νεαρός άνδρας, με το κεφάλι του τυλιγμένο σε ένα keffiyeh, περιέγραψε τον καταυλισμό ως ένα κομμουνιστικό ειδύλλιο, όπου η εργασία ήταν κατανεμημένη, οι ανάγκες όλων καλύπτονταν και «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να μας καταστρέψει».

Υπήρχε μια αίσθηση ενθουσιασμού των kibbutznik για την οικοδόμηση μιας κοινότητας στον πραγματικό - και όχι στον διαδικτυακό - κόσμο. Ο καταυλισμός έχει τις δικές του ιατρικές ομάδες, καθώς και φοιτητές που επεξεργάζονται τις παραδόσεις τροφίμων και τις χρονολογούν για τη φρεσκάδα τους. Οι «αποκλιμακωτές» με γιλέκα υψηλής ορατότητας είναι σε ετοιμότητα για να εκτονώνουν τις εντάσεις με τους φιλοϊσραηλινούς φοιτητές που κατά καιρούς εισέρχονται στο χώρο. (Η βίαιη απομάκρυνσή τους θα παραβίαζε τις αρχές μη βίας του καταυλισμού).



Έχουν γίνει μαθήματα παλαιστινιακού χορού. Σε μια γωνιά, πάνω σε έναν μουσαμά, παιδιά σχολικής ηλικίας ζωγράφιζαν το απόγευμα της Δευτέρας παλαιστινιακές σημαίες υπό τις οδηγίες μεγαλύτερων διαδηλωτών. Για ανακούφιση, το κοντινό φοιτητικό κέντρο Lerner Hall, που πήρε το όνομά του από έναν Εβραίο πτυχιούχο και φιλάνθρωπο, προσέφερε τουαλέτες, κουτιά με σούσι και φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

Εν τω μεταξύ, με μια καθημερινή έκκληση για προμήθειες που δημοσίευσε ο καταυλισμός την Τρίτη ζητούσε, μεταξύ άλλων, καφέ, φορητούς φορτιστές, μπλούζες και σορτς και κεφιγιέ.

Καθώς σταμάτησαν έξω από το οδόφραγμα για να παρατηρήσουν τη σκηνή, δύο νεαροί από τον αμερικανικό νότο φάνηκαν εξαντλημένοι από όλα αυτά. Είναι εξεταστική περίοδος και στο τετράγωνο έχουν ήδη στηθεί κερκίδες για την τελετή αποφοίτησης, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχαν κάνει ηλιοθεραπεία στο ίδιο γκαζόν.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραϊάνα Ανανία για Δημήτρη Κόκοτα: Ήταν μια σοκαριστική εμπειρία για μένα, μου πήρε καιρό να το ξεπεράσω

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Προκλητικός και απαράδεκτος ο Βελόπουλος, δεν θα έχει απήχηση η προτροπή του

Scorpios Bar: Τα κορίτσια του μπαρ σε κοινή συνέντευξη για το μαγαζί, τον τσακωμό τους και τους μαμάκηδες Έλληνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr