ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια - Δεκάδες συλλήψεις

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια - Δεκάδες συλλήψεις

Σκληραίνει τη στάση της η διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου - Διαδηλώσεις σε 30 πανεπιστήμια - Μπάιντεν: «Θηριώδες» το κύμα αντισημιτισμού

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια - Δεκάδες συλλήψεις
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο με τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Live Coverage:  NYPD given permission to enter Columbia University


Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.




Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων, ταραχές και συνθήματα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς το φοιτητικό κύμα υποστήριξης της Παλαιστίνης έχει αποσυντονίσει την ακαδημαϊκή διαδικασία ακόμη και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της «Ivy League», με τις παρενέργειες των νεανικών κινητοποιήσεων να εκβάλλουν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Εν μέσω μιας νέας, εσωτερικής κρίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί, μιλώντας στα πλαίσια του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς κι ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Κλείσιμο


«Εδώ στο σπίτι, πάρα πολλοί Εβραίοι ζουν με βαθύ πόνο και φόβο από το άγριο κύμα του αντισημιτισμού – στις κοινότητές μας, στα σχολεία, τους χώρους λατρείας και τα κολέγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν σε σχετική δήλωσή του, προσθέτοντας πως «είναι κοινή μας ηθική ευθύνη να αντισταθούμε με δύναμη στον αντισημιτισμό και να καταστήσουμε σαφές ότι το μίσος δεν μπορεί να έχει ασφαλές λιμάνι στην Αμερική».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις. «Η κυβέρνησή μου εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς για περισσότερο από μισό χρόνο. Όπως έχω πει στις οικογένειές τους, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τους φέρουμε στο σπίτι», γνωστοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «καθοδηγούμε επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που απελευθερώνει ομήρους και θέτει τις βάσεις για μια διαρκή λύση δύο κρατών».

Παρά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, η δυσαρέσκεια για την τροπή που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι διάχυτή στο Λευκό Οίκο, ενώ δεν εκλείπουν και περιπτώσεις Αμερικανών διπλωματών που παραιτούνται από το State Department, εντείνοντας την ανησυχία για την έκβαση των κινητοποιήσεων.



Η εικόνα ενός διαδηλωτή που ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία στην οροφή του εβληματικού κτιρίου Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε ένα από τα ιστορικότερα και πλέον δημοφιλή ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, το οποίο επιστρατεύει τώρα και το μέτρο των αποβολών, για να επαναφέρει την ακαδημαϊκή τάξη, έχοντας καταστεί επίκεντρο των αντιδράσεων.

Διαπιστώνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, «συνεχίζουμε με τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τσανγκ, «φωτογραφίζοντας» πλέον τις αποβολές φοιτητών από το ίδρυμα, παρότι οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν για δεύτερη εβδομάδα, απειλώντας την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου.

Στον αέρα, άλλωστε, βρίσκονται οι τελετές αποφοίτησης στα υπό αναβρασμό ακαδημαϊκά ιδρύματα και παρά την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων. Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, με το ντόμινο των κινητοποιήσεων να έχει αγγίξει τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.



Ακυρώσεις μαθημάτων σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, ενώ υπό κατάληψη τελεί το Hamilton Hall, το οποίο είχε καταληφθεί και το 1968 από φοιτητές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Clio Hall στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ενώ το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση διαδηλωτών, όταν κατέλαβαν μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, οι κινητοποιήσεις τερματίστηκαν, όταν το ίδρυμα συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αποσύνδεση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, τη στιγμή που σχεδόν 80 άτομα έχουν συλληφθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ταραχές σημειώθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη McGill, στον Καναδά, με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα να απειλεί με αποβολή τους φοιτητές για τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα, διακομματική είναι η καταδίκη της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στη Γερουσία, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, να καταγγέλλει τους βανδαλισμούς. «Το σπάσιμο παραθύρων με σφυριά, η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων δεν είναι ελευθερία του λόγου. Είναι ανομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούμερ. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν «μια προσπάθεια σε όλη τη Βουλή για να πατάξουν τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις».

Σημειωτέον ότι φοιτητές που έχουν τεθεί σε αναστολή, μπορεί να χάσουν την πρόσβασή τους στην εστία ή τη λέσχη της πανεπιστημιούπολης, ενώ ενδέχεται να αποκλειστούν και από τις τελικές εξετάσεις. Παρά τα «πειθαρχικά» μέτρα, ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Πάντως, εκατοντάδες αστυνομικοί από την Ομάδα Στρατηγικής Αντίδρασης του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης έφτασαν χθες έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παραμένοντας σε ετοιμότητα, τη στιγμή που οι Αρχές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον οι μισοί από τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη δεν συνδέονται με ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προειδοποίησε ότι «εξωτερικοί παράγοντες» προκαλούν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας στις διαδηλώσεις γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και προέτρεψε τους διαδηλωτές να «φύγουν από την περιοχή τώρα». «Δεν είναι εδώ για να προωθήσουν την ειρήνη ή την ενότητα ή να επιτρέψουν την ειρηνική εμφάνιση της φωνής κάποιου, αλλά είναι εδώ για να δημιουργήσουν διχόνοια και διχασμό», υποστήριξε ο Άνταμς, σύμφωνα με το CNN, καταλήγοντας πως η πόλη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να γίνει πιο σοβαρή η κατάσταση, «πρέπει να τελειώσει τώρα».


Ειδήσεις σήμερα:

Εξασθενούν οι άνεμοι τη Μεγάλη Τετάρτη - Οι προβλέψεις για τον καιρό μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, πού αναμένονται βροχές

Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό έναν 30χρονο στην Παλαιά Εθνική οδό Βέροιας- Θεσσαλονίκης - Δείτε βίντεο

Ηττήθηκε 82-80 σε νεκρό χρόνο στην παράταση από την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός - Προβάδισμα 2-1 για τους Ισπανούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης