Σκωτία: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Ξεκινούν διαδικασίες για την αντικατάσταση του Γιουσάφ

Σκωτία: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Ξεκινούν διαδικασίες για την αντικατάσταση του Γιουσάφ

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης, η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 58 κατά

scotland_parliament
Νικήτρια στη μάχη επιβίωσης αναδείχτηκε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Σκωτίας, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας, σε μια εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) να επιλέξει νέο ηγέτη για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Χάμζα Γιουσάφ.

Η απόφαση του Γιούσαφ να παραιτηθεί από τη θέση του πρώτου υπουργού και ηγέτη του SNP τη Δευτέρα προκάλεσε χάος και ενίσχυσε τις ελπίδες στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ότι μπορεί να ανακτήσει έδρες στη Σκωτία για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί προηγούνται οριακά αντί του SNP στη Σκωτία για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Ο Γιούσαφ δήλωσε την παραίτησή του, βάζοντας τέλος στον συνασπισμό με το Κόμμα των Πρασίνων. Αυτό σημαίνει ότι το SNP αναζητά τρίτο ηγέτη μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Κλείσιμο


Στην ψηφοφορία της Τετάρτης, η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 58 κατά, με τους Πράσινους - οι οποίοι είχαν αποσύρει τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Γιουσάφ - να τάσσονται αυτή τη φορά στο πλευρό του SNP.

Πλέον, ο Γιουσάφ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το SNP να επιλέξει νέο ηγέτη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην ηγέτης του SNP Τζον Σουίνι και η παλιά αντίπαλος του Γιουσάφ στη διεκδίκηση της ηγεσίας, Κέιτ Φορμπς δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο Γιουσάφ ανέλαβε το κόμμα τον περασμένο Μάρτιο, μετά την παραίτηση της Νίκολα Στέρζεον, η οποία αντιμετώπισε εσωκομματικό διχασμό σχετικά με τις διαδικασίες προς την ανεξαρτησία της Σκωτίας και την προτεινόμενη νομοθεσία για την αναγνώριση των τρανσέξουαλ. Επιπλέον, ο σύζυγός της κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κεφαλαίων από το SNP, με την ίδια να συλλαμβάνεται και να ανακρίνεται, χωρίς όμως να της απαγγέλλονται κατηγορίες.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Ντέμι Μουρ προετοιμάζεται για το αντίο στον Μπρους Γουίλις

Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Αστυνομική έφοδος στο Κολούμπια για να διαλυθεί κατάληψη


«Δεν θα συγχωρέσω ποτέ τον εαυτό μου»: Ραγίζει καρδιές ο Ιρακινός πατέρας που έχασε την 7χρονη κορούλα του στη Μάγχη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης