Μέση Ανατολή: Μετά τις ΗΠΑ το φοιτητικό κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης διευρύνεται σε όλο τον κόσμο
Από το Παρίσι και τη Λωζάνη, από το Βερολίνο και το Μόντρεαλ μέχρι το Σίδνεϊ, εντείνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου - Δεν λείπουν οι αστυνομικές επεμβάσεις και τα επεισόδια
ΗΠΑ
Από την 17η Απριλίου, κύμα κινητοποιήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, σε κάπου σαράντα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από την Ανατολή ως τη Δύση, με αρκετούς να κάνουν παραλληλισμούς με τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ.
Συνολικά, έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Watch| The moment police suppress students protesting at the University of Virginia in support of Palestine. #UniversityOfVirginia #StudentsForGaza #disgusting #FreePalestine #Shameless #ColumbiaUniversity #Rafah #IsraeliWarCrimes #SadiqKhan pic.twitter.com/6wxQlWRp9N
— TheData (@TheDataa) May 5, 2024
Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις προχώρησε σε σειρά διαλύσεων manu militari καταλήψεων υπέρ των Παλαιστινίων, ιδίως στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) προχθές Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος του πρυτανείου.
Ομοίως, απομακρύνθηκαν καταληψίες από κτίριο του περίβλεπτου πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Μανχάταν, από όπου άρχισε το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε ένδειξη υποστήριξης στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), έγιναν δεκάδες συλλήψεις φοιτητών.
What is happening? Are they really American or Israeli security forces? Because what we see is the release of pent-up energies from something in this girl’s body. #FreedomforAmerica#ColumbiaUniversity #AarnBushnell pic.twitter.com/QrT5H43vcS
— Majida Abu Sharar (@Majida777777) May 1, 2024
Διαδήλωση διαλύθηκε χθες Σάββατο στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας, όπου η αστυνομία διέλυσε σκηνές, όπως κατέγραψε βίντεο που δημοσιοποίησε η φοιτητική εφημερίδα Cavalier Daily.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που για ημέρες παρέμενε σιωπηλός για το φοιτητικό κίνημα αυτό, διεμήνυσε την Πέμπτη πως «πρέπει να επικρατήσει η τάξη».
Γαλλία
Δυνάμεις επιβολής της τάξης απομάκρυναν προχθές Παρασκευή διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, που είχαν κάνει από την προηγουμένη κατάληψη στην περίβλεπτη παρισινή σχολή Sciences Po, όπου σπουδάζουν 5.000 ως 6.000 φοιτητές. Μια εβδομάδα έπειτα από κινητοποίηση στη σχολή που είχε σημαδευτεί από ένταση «91 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» χωρίς το παραμικρό «επεισόδιο», σύμφωνα με τις αρχές.
Paris students at Sciences Po University chant support for Gaza & unite with the Global Youth Movement to stop the israelis | via @PalHighlight pic.twitter.com/VMlEPiTnrb
— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) May 3, 2024
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις παραμένουν περιορισμένες στη Sciences Po του Παρισιού, σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λίλη, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ) και στο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών (IEP), προς το παρόν δεν έχουν διευρυνθεί σε άλλες σχολές.
BREAKING:
— sarah (@sahouraxo) May 3, 2024
Right now, in the heart of Paris!
Students from Sciences Po converge at the Place du Panthéon, standing in solidarity with Palestine and chanting in unison:
“Long live the struggle of the Palestinian people!”
🇵🇸🔥pic.twitter.com/ggwNcaWvOc
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τους αποκλεισμούς στη Sciences Po και σε άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας πως «εμποδίζουν τον διάλογο», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες La Provence και La Tribune.
Γερμανία
Η αστυνομία επενέβη προχθές Παρασκευή για να απομακρύνει, σε ορισμένες περιπτώσεις «διά της βίας», διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρωμένους μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
🇩🇪Students at Berlin's Humboldt University, join the American students in support of Palestine ❤️🇵🇸
— Dr. Anastasia Maria Loupis (@DrLoupis) May 4, 2024
pic.twitter.com/LAhtx7CAmJ
Ο δήμαρχος Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) επέκρινε τη διαδήλωση στο Χούμπολτ, υπογραμμίζοντας μέσω X πως δεν θέλει να δει «καταστάσεις όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία».
Καναδάς
Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστίνιων δίνει ισχυρό παρών σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την 27η Απριλίου και μεγεθύνθηκε. Φοιτητές προσπάθησαν να τον ενισχύσουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς επαπειλείται επέμβαση της αστυνομίας.
McGill University students encampment today in
— Ellen Gabriel (@EllenGabriel1) April 27, 2024
Tiohtiàke - Montreal pic.twitter.com/yCZi9KQCgU
Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του χώρου για όσο χρειαστεί, μέχρι το Μακγκίλ να διακόψει κάθε ακαδημαϊκή και οικονομική σχέση με το Ισραήλ.
Η διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανέφερε την Τετάρτη πως θέλει ο καταυλισμός αυτός να διαλυθεί «χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι «μη διαπραγματεύσιμο». Κατ’ αυτή, κάποιοι από τους καταληψίες «δεν είναι μέρος της φοιτητικής κοινότητας».
Ωστόσο η αστυνομία, που έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά «ειρηνική» επίλυση του προβλήματος, δεν έχει επέμβει ως τώρα.
Αυστραλία
Στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο προχθές Παρασκευή. Αν και υπήρξε ατμόσφαιρα έντασης, οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν ειρηνικά και η αστυνομία δεν επενέβη.
Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν στήσει καταυλισμό σκηνών σε χώρο με γρασίδι μπροστά στο γκοθικό κτίριο του πανεπιστημίου. Όπως και οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ, ζητούν το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να κόψει τους δεσμούς με ισραηλινούς θεσμούς και να μη δέχεται δωρεές από βιομηχανίες όπλων.
Ιρλανδία
Δεκάδες φοιτητές του περίβλεπτου πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και χθες απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης που περιέχει «Το Βιβλίο των Κελτών», περίφημο μεσαιωνικό χειρόγραφο, μαγνήτη για πολλούς τουρίστες στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
İrlanda'nın başkenti Dublin'de ülkenin en prestijli üniversitelerinden Trinity College'de öğrenciler ve bir grup aktivist Filistin'e destek gösterisi düzenledi, okul yönetiminin İsrail ile bağlarını kesmesini istedi https://t.co/SNSmcz0bXR pic.twitter.com/9WEVInS9bv
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) May 5, 2024
Οι διαδηλωτές, που έχουν ονομάσει την κινητοποίηση «καταυλισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη», προβάλλουν αιτήματα όπως ιδίως το Τρίνιτι Κόλετζ να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Μεξικό
Δεκάδες φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, καταυλισμό στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη», ή «από τον ποταμό ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει». Αξίωσαν η μεξικανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
#ÚLTIMAHORA I Estudiantes de la #UNAM toman las famosas "islas" frente a Rectoría en forma de protesta contra del genocidio en #Palestina. pic.twitter.com/y0UyPqCMSz
— ComunicanteMX_Oficial (@ComunicanteMX_) May 2, 2024
Ελβετία
Περίπου εκατό φοιτητές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Πέμπτης το χολ της εισόδου του κτιρίου Géopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL), απαιτώντας ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός. Η κατάληψη συνεχίστηκε ειρηνικά προχθές Παρασκευή κι αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον αύριο Δευτέρα.
🍉✊ Superbe mobilisation aujourd’hui en soutien à l’occupation de l’UNIL par les étudiants !
— BDS Lausanne (@bds_lausanne) May 4, 2024
Les université israéliennes sont un élément clé de la colonisation et du nettoyage ethnique de la Palestine. #unil #lausanme pic.twitter.com/vboO0cG3kf
Χθες Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων και των φοιτητών που έχουν κάνει κατάληψη, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Με κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα
«Ήταν διαταραγμένες οι σχέσεις τους» - Με κάβουρα χτύπησε και σκότωσε τον πατέρα της η 49χρονη στη Σάμο
Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr