Βασιλιάς Κάρολος: Το annus horribilis ενός άτυχου ηγεμόνα

Ο Κάρολος συμπλήρωσε έναν χρόνο στον βρετανικό θρόνο - Οι φήμες θέλουν το παλάτι να προετοιμάζεται για τη διαδοχή του από τον γιo του Γουίλιαμ, ο οποίος όμως ζει ένα παράλληλο δράμα με την ασθένεια της Κέιτ

«Annus horribilis» δηλαδή ένα φοβερό έτος. Ετσι είχε περιγράψει η βασίλισσα Ελισάβετ τη χρονιά 1992 λόγω διαφόρων προβλημάτων που είχαν προκύψει, από τα ζητήματα στους γάμους των παιδιών τηςμέχψρι τη φωτιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Σίγουρα, ο Κάρολος δεν θα χαρακτηρίσει έτσι την πρώτη του χρονιά στον θρόνο, η οποία συμπληρώθηκε τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Ωστόσο η γεύση είναι γλυκόπικρη, καθώς μέσα σε έναν χρόνο η οικογένειά του και ο ίδιος προσωπικά έχουν χτυπηθεί από μια σειρά ατυχιών, ασθενειών και ερίδων. Γι’ αυτό ο βασιλιάς μπορεί δύσκολα να χαμογελά.

Ο Κάρολος περίμενε πολύ για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η μητέρα του, Ελισάβετ, ήταν η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας, με 70 ολόκληρα έτη στον θρόνο, αλλά και μία από τις πλέον αγαπητές. Ο Κάρολος έμοιαζε να ξεκινά με ντεζαβαντάζ. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε να τον τρομάζει όσο η ατυχία που θα τον έπληττε.

Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της θητείας του ο ίδιος δίνει μάχη με τον καρκίνο - και φαίνεται πως αρνείται πεισματικά να ακούσει τις συμβουλές των γιατρών του να απέχει από τα καθημερινά του καθήκοντα. Την ίδια ώρα, το κοινό παγκοσμίως ασχολείται περισσότερο με την ασθένεια της συζύγου του διαδόχου Γουίλιαμ, Κέιτ, η οποία επίσης διαγνώστηκε με καρκίνο.

Και καθώς η οικογένεια ζει στην αγωνία για την επόμενη μέρα, οι σχέσεις του Καρόλου και του Γουίλιαμ με τον Χάρι έχουν επιδεινωθεί. Ο τελευταίος μετά τον γάμο του με τη Μέγκαν Μαρκλ αποτελεί ξένο σώμα για το παλάτι και δείχνει με κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά του για την οικογένεια. Οι σχέσεις, μάλιστα, με τον πατέρα και τον αδερφό του είναι κάτι λιγότερο από τυπικές.

«Τι μπορεί να λείπει από έναν βασιλιά;», θα αναρωτηθεί κανείς. «Σχεδόν τίποτα» - αν η θητεία του γίνεται σε καιρό ειρήνης και είναι αποδεκτός από τους πολίτες. Ομοίως, ωστόσο, ο βασιλιάς Κάρολος μοιάζει να μην έχει τίποτα, καθώς τού λείπουν η υγεία και η ενδοοικογενειακή γαλήνη. Τουλάχιστον έχει δίπλα του την Καμίλα να στέκεται σαν βράχος…

Το επίτευγμά του

Ως βασιλιάς, ο Κάρολος ζει πράγματα για τα οποία, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, θα έπρεπε να είναι πολύ ευτυχισμένος. Απολαμβάνει την εκτίμηση του βρετανικού λαού, τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και τον σεβασμό διεθνώς, είτε πρόκειται για ηγέτες και πολιτικούς, είτε για επιστήμονες, είτε για επιχειρηματίες, είτε για απλούς πολίτες. Γι’ αυτό το τελευταίο μεγάλο ρόλο παίζει η ακτιβιστική του δράση: με κάθε ευκαιρία θα παρέμβει για τα θέματα που καίνε τον κόσμο, όπως η κλιματική αλλαγή, η πείνα, οι ανισότητες.

Εξω πάει καλά, αλλά και… μέσα πάει καλά. Στην πλειονότητα των Βρετανών η μέχρι τώρα θητεία του Καρόλου έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα. Αυτό αποτελεί από μόνο του κατόρθωμα, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρόσφατα ο Κάρολος δεν ήταν ευρέως αποδεκτός, για παράδειγμα από τα ΜΜΕ. Την εικόνα αποδοχής, τον σεβασμό και τη συμπάθεια που απολαμβάνει σήμερα ο βασιλιάς εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας δεν θα μπορούσε ούτε να τολμήσει να ονειρευτεί όταν ζούσε (ως αρνητικός πρωταγωνιστής στη συνείδηση του κοινού) εκείνο το «annus horribilis».

Σύμφωνα με τις μελέτες του YouGov που διεξάγει σφυγμομετρήσεις στους Βρετανούς σχετικά με την άποψή τους για τον θρόνο, λίγο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν ότι ο Κάρολος κάνει καλή δουλειά έφτασε στο υψηλό του 63%. Δώδεκα μήνες αργότερα, οι ίδιες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η στήριξη των Βρετανών στον βασιλιά έχει πέσει ελαφρώς στο 60% έναντι 32% όσων έχουν αρνητική άποψη.

Αυτή η φθορά κατά 3% σε 12 μήνες θεωρείται… νίκη για τον Κάρολο, καθώς στη μέτρηση εντάσσονται και νεαρότεροι Βρετανοί οι οποίοι θεωρείται πολύ πιθανότερο να είναι υπέρ της κατάργησης της βασιλείας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και επίσημες οντότητες, όπως ο οργανισμός «Republic» που έχει στόχο την κατάργηση της βασιλείας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο επικεφαλής του Γκρέιαμ Σμιθ λέει ότι «η μοναρχία τώρα ωθείται από τους Βρετανούς ηλικίας άνω των 65. Αργά ή γρήγορα, η καθολική υποστήριξη για τους βασιλικούς θα πέσει κάτω του 50% και τότε είναι ώρα να κάνουμε… παιχνίδι».

Η απρέπεια του Σούνακ

Ανεξαρτήτως ηλικίας, ωστόσο, ο Κάρολος απολαμβάνει την καθολική αποδοχή και λόγω του χαμηλού προφίλ που κρατά. Είναι μετρημένος, αλλά όχι άτολμος, ούτε και αδέξια παρεμβατικός, όπως απέδειξε όταν χρειάστηκε. Για παράδειγμα, ο πρώτος χρόνος της θητείας του συνδυάστηκε με μια ιστορική περίοδο για τη χώρα, τη θητεία του 42χρονου Ρίσι Σούνακ, του νεαρότερου Βρετανού πρωθυπουργού τα τελευταία 200 χρόνια και του πρώτου Ινδουιστή που περνά το κατώφλι του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με τον Σούνακ φαίνεται πως έχουν άριστη συνεργασία. Συναντώνται κάθε Τετάρτη για την ενημέρωση του βασιλιά - με εξαίρεση τον τελευταίο μήνα που, λόγω υγείας, ο Κάρολος «υποδεχόταν» μόνο διαδικτυακά τον Σούνακ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα του εξέφραζε τις αντιρρήσεις του για κάτι που θεώρησε λάθος και για το οποίο είχε κάθε δίκιο να το θεωρεί έτσι, μια κι αυτό ακριβώς ήταν.

Ο λόγος για τη διπλωματική απρέπεια του κ. Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, επειδή ο τελευταίος… αναφέρθηκε (σε συνέντευξή του στο BBC) στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μόλις την επομένη του μίνι διπλωματικού επεισοδίου, ο Κάρολος φωτογραφήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό με τον οποίο βρίσκονταν σε δημόσια εκδήλωση. Η λεπτομέρεια που δεν γινόταν να μη συζητηθεί ήταν ότι ο Κάρολος φόραγε μια γραβάτα με ελληνικές σημαίες. Αυτό ήταν: ο βασιλιάς είχε «μιλήσει» χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα, είχε πάρει σαφή θέση με λεπτότητα και ευγένεια που δεν ήταν δυνατό να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Και είχε επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά τα φιλελληνικά του αισθήματα - λόγω και της ελληνικής καταγωγής του.

Τα δράματα του Ανακτόρου

Οσο ειρηνική είναι η θητεία του Καρόλου στον θρόνο άλλο τόσο ταραγμένη είναι ταυτόχρονα. Κι αυτό γιατί το παλάτι έχει συγκλονιστεί από την τροπή που πήρε η υπόθεση της υγείας της Κέιτ Μίντλετον. Η 42χρονη σύζυγος του Γουίλιαμ και μητέρα των τριών παιδιών τους εξαφανίστηκε από τον δημόσιο βίο έπειτα από μια προγραμματισμένη επέμβαση που έκανε τον Ιανουάριο, τροφοδοτώντας τρομερές φήμες και θεωρίες συνωμοσίας, κάποιες εκ των οποίων ανέφεραν ότι βρίσκεται σε κώμα όλο αυτό το διάστημα ή ακόμα και ότι είναι νεκρή.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας «εμφανίστηκε» την Ημέρα της Γυναίκας, ανεβάζοντας στον λογαριασμό της μια φωτογραφία με τα τρία της παιδιά. Κι από εκεί ξεκίνησε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό βατερλό για το παλάτι.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εξέδωσαν «kill notice» (εντολή απόσυρσης) της φωτογραφίας επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί επεξεργασία. Αυτό άναψε ακόμα περισσότερες φωτιές στο παλάτι, που φαινόταν να τα έχει χαμένα στην επικοινωνιακή διαχείριση όλου του σκανδάλου, ακόμα και όταν η Κέιτ με μήνυμά της στο Χ ανέλαβε την ευθύνη της επεξεργασίας.

Η συζήτηση δεν επρόκειτο να σταματήσει μέχρι η Κέιτ να εμφανιστεί δημοσίως και με ένα συγκλονιστικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, να αποκαλύψει ότι κάνει χημειοθεραπείες, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά το είδος του καρκίνου και η ακριβής κατάσταση της υγείας της. Η σύζυγος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα στις 16 Ιανουαρίου.
Η Κέιτ Μίντλετον δίνει ακόμα τη δική της μάχη με τον καρκίνο, με τη συμπαράσταση του συζύγου της και διαδόχου του θρόνου Γουίλιαμ
Επειτα από αυτή την επέμβαση, οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπήρχε καρκίνος σε αρχικό στάδιο, όπως περιέγραψε η ίδια, ενώ ο Γουίλιαμ έκανε γνωστό ότι το ζευγάρι το έμαθε την ημέρα του μνημοσύνου του τέως βασιλία Κωνσταντίνου (και νονού του Γουίλιαμ) στο οποίο επρόκειτο να παραστεί, αλλά το ακύρωσε τελευταία στιγμή. Τόσο η Κέιτ όσο και το παλάτι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τύπο του καρκίνου, εκτός του ότι άρχισε τις χημειοθεραπείες στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την Κέιτ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για υπερπλασία του προστάτη και ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος διαγνώστηκε επίσης με καρκίνο. Κι εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα θρίλερ, το οποίο αφορά την πραγματική κατάσταση της υγείας του βασιλιά, ο οποίος, κατά κάποιους, αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι έχει καρκίνο (μάλιστα δέχθηκε επικρίσεις που δεν αποκάλυψε τον τύπο για να δώσει κουράγιο και σε όσους μάχονται με αυτόν) προκειμένου να τραβήξει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας την Κέιτ και τον Γουίλιαμ να δώσουν τη μάχη με ιδιωτικότητα.

«Είναι πολύ άρρωστος»

Πολύ πρόσφατα, όμως, κι ενώ ο βασιλιάς απείχε από τα καθήκοντά του έπειτα από σύσταση των γιατρών, καθώς φέρεται ότι υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες στο Λονδίνο (και μετά τα fake news περί θανάτου του που κυκλοφόρησαν στα ρωσικά ΜΜΕ), ήρθε ένα δημοσίευμα στο The Daily Beast, το οποίο επικαλείται πηγή πολύ κοντά στην οικογένεια που λέει για τον Κάρολο ότι «όλοι παραμένουν αισιόδοξοι, αλλά είναι πραγματικά πολύ άρρωστος. Περισσότερο απ’ ό,τι αφήνουν να φανεί».

Με δεδομένο ότι πρόκειται για την ίδια πηγή που είχε αποκαλύψει στο The Royalist ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έπασχε από καρκίνο των οστών μόλις λίγους μήνες προτού τελικά φύγει από τη ζωή, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον βιογράφο της Χάιλς Μπράντρεθ η ανησυχία για την υγεία του κορυφώνεται.

Ως απάντηση το Μπάκιγχαμ έδωσε μια (πρόσφατη και… όχι πειραγμένη) φωτογραφία του Καρόλου και της Καμίλα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντά του, καθώς οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για το πόσο θετικά ανταποκρίνεται στη θεραπεία του. Ωστόσο δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Γουίλιαμ και την Κέιτ να είναι «πολύ αγχωμένοι» με την κατάσταση της υγείας του βασιλιά, κάτι που υπονοείται ότι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο θανάτου του Καρόλου και το πώς θα μπορέσει να τον αναπληρώσει ο -απορροφημένος στην ανάρρωση της Κέιτ- Γουίλιαμ…

Καβγάδες, μίση, πάθη

Ακόμα και σε αυτή την τραγική περίοδο, οι σχέσεις με τον πρίγκιπα Χάρι κάθε άλλο παρά έχουν αποκατασταθεί. Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του, έκανε μια μάλλον τυπική επίσκεψη στον πατέρα του όσο αυτός νοσηλευόταν, με τους γιατρούς να τον βγάζουν εκτός δωματίου (!) έπειτα από μια ώρα, καθώς πατέρας και γιος φέρεται να τσακώνονταν τόσο άσχημα που οι γιατροί ανησύχησαν για τον Κάρολο!

Η διαμάχη μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του ζεύγους Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ καλά κρατεί. Οι ισχυρισμοί τους για ρατσισμό, σχόλια μίσους και σωματική βία εναντίον του Χάρι επαναλήφθηκαν σε σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix αλλά και στα απομνημονεύματα του Χάρι, εξοργίζοντας την οικογένειά του που του έχει αφαιρέσει τον τίτλο. Την ίδια ώρα εκείνος εμφανίζεται ευδιάθετος και αστειευόμενος σε δημόσιες εκδηλώσεις, αφήνοντας ταυτόχρονα και κάποια μηνύματα, με το να φορά όλα τα μετάλλιά του, εκτός από αυτό που του έχει δώσει ο πατέρας του…
Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Οι σχέσεις με το παλάτι βαίνουν επί τα χείρω
Υπάρχει, όμως, κι άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο: ο πρίγκιπας Αντριου, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο οποίος έχει στερηθεί τους περισσότερους βασιλικούς τίτλους και έχει παυθεί από τα καθήκοντά του. Ο ίδιος προχώρησε σε συμβιβασμό με μια Αμερικανίδα που του έκανε αγωγή κατηγορώντας τον ότι τη βίασε όταν ήταν έφηβη, θύμα κι αυτή του Τζέφρι Επσταϊν, φίλου του Αντριου.

Ο πρίγκιπας βέβαια αρνείται τους ισχυρισμούς. Η υπόθεση, πάντως, έκλεισε όπως-όπως και οι πόρτες του Μπάκιγχαμ παραμένουν κλειστές για τον Αντριου - αν κι αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Κάρολος σε αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας του…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Getty images / Ideal images


Ειδήσεις σήμερα

Θρίλερ χωρίς τέλος στη Ράφα: Το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς με βομβαρδισμούς και κατάληψη της συνοριακής διέλευσης

Μητέρα δύο παιδιών η 48χρονη που έκανε βουτιά θανάτου στο λιμάνι της Πάτρας - «Καλό ταξίδι αδερφούλα μου»

Σε σταθερή κατάσταση ο 14χρονος που ακρωτηριάστηκε στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr