Ευρωπαίοι αναλυτές για το ενδεχόμενο επίθεσης του Πούτιν κατά του ΝΑΤΟ: «Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί»

«Η Βαλτική θα δεχθεί ρωσική επίθεση μόλις ηττηθεί η Ουκρανία» λέει ο στρατιωτικός ιστορικός, Φίλιπ Πίτερσεν, σύμφωνα με την Bild

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα Άμυνας συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο «Defense 24 Days» στην Πολωνία για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επίθεσης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά του ΝΑΤΟ.

«Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild που επικαλείται Ευρωπαίους στρατιωτικούς και αμυντικούς εμπειρογνώμονες που δεν κατονομάζονται, ξεκαθαρίζοντας στην διεθνή κοινότητα ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί σε χώρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κίνδυνος είναι πλέον ξεκάθαρος, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας «Defence 24 Days» που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στην Πολωνία, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα. «Έχει ήδη αποφασιστεί ότι η Βαλτική (περιλαμβάνει τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) θα δεχθεί επίθεση μόλις ηττηθεί η Ουκρανία», επισημαίνει από την πλευρά του ο στρατιωτικός ιστορικός, Φίλιπ Πίτερσεν από το think tank «Center for the Studies of a New World Generation of Warfare», που εδρεύει στις Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εσθονίας Μάρτιν Χέρεμ εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει συμβατικά όπλα για να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να καταστρέψουμε τον εχθρό. Δεν ωφελεί να προσπαθούμε να τον τρομάξουμε ή να τον πείσουμε να μην επιτεθεί...Η Ρωσία έχει τα όπλα, τα πυρομαχικά και τους στρατιώτες για να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία», προσθέτει ο Μάρτιν Χέρεμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πολωνός πρώην στρατηγός Βαλντεμάρ Σκρτζιπτσάκ, ο οποίος τονίζει ότι «το θέμα δεν είναι αν η Ρωσία θα μας επιτεθεί, αλλά πότε και πού».

Ο υποστράτηγος Μάρεκ Τομαστζίκι, διοικητής της Υπηρεσίας Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας, δηλώνει ότι η Ουκρανία είναι επί του παρόντος «ένα πεδίο δοκιμών για ρωσικά όπλα και πολεμικές τακτικές».

Μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας «πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας από τη μια πλευρά και της Πολωνίας και των εταίρων της από την άλλη», υπογραμμίζει.

Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να αμυνθεί έναντι μιας ρωσικής επίθεσης

«Σε περίπτωση επίθεσης του Πούτιν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι θα έχουν πολλές ανθρώπινες απώλειες, θα χυθεί πολύ αίμα», λέει ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΝΑΤΟ όμως διαθέτει ένα μεγάλο όπλο γι' αυτό: «Την αεροπορική του υπεροχή».

Ο Μπρονκ εξηγεί ακόμη ότι η προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου φθοράς δεν θα αποθάρρυνε το καθεστώς Πούτιν. «Στην Ουκρανία έχουν ήδη σκοτωθεί ή τραυματιστεί 450.000 άνδρες και η κυβέρνηση συνεχίζει να πολεμά. Αντιθέτως, ένας ρωσικός πόλεμος στη Βαλτική θα περιλάμβανε μαζικές αεροπορικές επιδρομές με το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα στρατεύματά του να αποσυρθούν μετά από λίγες ώρες ή ημέρες. Το καλύτερο μέσο που διαθέτει για να αμυνθεί το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας είναι τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-35, οι πύραυλοι Κρουζ όπως τα Taurus, Tomahawk και τα Storm Shadow».

Η Ευρώπη πάντως ΔΕΝ είναι προετοιμασμένη για μία τέτοια επίθεση

Επί του παρόντος, μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν να κατάλληλα μέσα για να αντεπιτεθούν στη Ρωσία. «Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, που θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, δεν καταβάλλουν μέχρι στιγμής καμία προσπάθεια για να αποκτήσουν μια μεγάλη αεροπορική υπεροχή», προειδοποιεί ο Βρετανός Τζάστιν Μπρονκ, μία θέση με την οποία ευθυγραμμίζεται και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, Μάρτιν Χέρεμ.

«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο με τη Ρωσία. Ούτε η Εσθονία ούτε το ΝΑΤΟ», όπως προειδοποιεί. Για το λόγο αυτό, ο Χέρεμ ζητά το 5% του ΑΕΠ όλων των κρατών του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επανεξοπλιστούν μαζικά οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από την Βαλτική», αναφέρει η εφημερίδα Bild.


Ειδήσεις σήμερα:

Η πραγματική «Μάρθα» από το «Μικρό Ταρανδάκι» ξεσπά σε συνέντευξη: Δεν είμαι stalker, ο Γκαντ είχε εμμονή μαζί μου

To Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν - Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο πατέρας που χτύπησε την 13χρονη κόρη του επειδή βγήκε αργά το βράδυ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr