Γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπάει τη Γη: Απίθανες εικόνες από το Βόρειο Σέλας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτυπάει τη Γη: Απίθανες εικόνες από το Βόρειο Σέλας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική - Τα συστήματα GPS και άλλες τεχνολογίες μπορούν να επηρεαστούν

MixCollage-11-May-2024-06-10-AM-6074
Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που κάνει το βόρειο σέλας ορατό σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι «ακραίες» συνθήκες G5 έφτασαν στη Γη από τον Ήλιο λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής — η πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από το Halloween του 2003, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.



Κλείσιμο
Αυτή η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, ανέφερε η NOAA.

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα G5 μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένα προβλήματα ελέγχου τάσης και προβλήματα στο σύστημα προστασίας, ορισμένα συστήματα δικτύου μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη κατάρρευση ή διακοπή ρεύματος», σύμφωνα με την κλίμακα καταιγίδας του NOAA.

Τα συστήματα GPS, η δορυφορική πλοήγηση και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν



Μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis) από τις ΗΠΑ προέρχονται από το Nate deLabry στη λίμνη Sebago του Μέιν.





Μόλις ορατό με γυμνό μάτι, το Βόρειο Σέλας μπορεί να δει κανείς στην Ατλάντα στις 10 μ.μ. ώρα ET.

dd9a30f2-cdc8-4468-af04-bdbe260c0e8f


Είναι ευκολότερο να το δεις μέσα από φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μια μακρά έκθεση. Η παρακάτω φωτογραφία, τραβήχτηκε από τον Eric Zerkel του CNN.

25693891-7758-4806-96a1-414cf7290748


Η πρόβλεψή του για τις 10:04 μ.μ. ET έδειξε ότι σχεδόν όλος ο Καναδάς θα έχει μεγάλες πιθανότητες να δει το σέλας εάν ο ουρανός είναι σκοτεινός και καθαρός. Το Βόρειο Σέλας φαίνεται στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Φλόριντα.








Περιοχές τόσο νότια όσο η κοιλάδα του ποταμού Οχάιο, η Δυτική Βιρτζίνια και το Μέριλαντ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν το βόρειο σέλας.





Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σέλας στα μακρινά βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Η Ισλανδία θα συνεχίσει να έχει κορυφαία θέαση.



Το σέλας όπως εμφανίστηκε σε Γερμανία και Ελβετία.

28692266
28692339



Το σέλας φάνηκε και σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.



Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Γεωμαγνητική καταιγίδα ονομάζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Στην ιστοσελίδα www.n3kl.org του Εθνικού Ωκεανικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού (ΝΟΑΑ) : (αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί και μελετάει τα ακραίων καιρικά φαινόμενα), υπάρχουν διαθέσιμες τρέχουσες παράμετροι του μαγνητικού πεδίου της Γης.





Ειδήσεις σήμερα:

Η πιο πολιτική «μη πολιτική» Eurovision, οι αντιδράσεις εναντίον του Ισραήλ και η υποκρισία των διοργανωτών

Μετά το κότερο ο Κασσελάκης έφερε τροχόσπιτο από την Αγγλία για να περιοδεύει στην Ελλάδα - Δείτε βίντεο

Το BBC εντόπισε στο Ιράκ τον πλέον καταζητούμενο δουλέμπορο - Η δράση του «Σκορπιού» που έφτασε και στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης