Υποχωρεί η ένταση της γεωμαγνητικής καταιγίδας – Η τεράστια ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε τα προβλήματα

Υποχωρεί η ένταση της γεωμαγνητικής καταιγίδας – Η τεράστια ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε τα προβλήματα

Τουλάχιστον επτά ισχυρές εκλάμψεις καταγράφηκαν από την ηλιακή κηλίδα με μέγεθος όσο περίπου… 15 φορές η Γη - Τα προβλήματα και οι εντυπωσιακές εικόνες από το Βόρειο Σέλας

geomagnitiki-xr
Υποχώρηση της έντασης της γεωμαγνητικής καταιγίδας που πλήττει τη Γη τα τελευταία 24ωρα δείχνουν οι μετρήσεις της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), αν και η ηλιακή δραστηριότητα που προκάλεσε προβλήματα στη Γη, αλλά και εντυπωσιακές εμφανίσεις του Βορείου Σέλαος ακόμα και σε περιοχές που δεν συνηθίζεται.

Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για το μέγεθος των γεωμαγνητικών καταιγίδων, εμφανίζουν πτώση από το βράδυ του Σαββάτου. Ιδιαίτερα το πρωί της Κυριακής έχουν επιστρέψει σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα.

Ο δείκτης έντασης της γεωμαγνητικής καταιγίδας ανά 3ωρο από την ΝΟΑΑ:

estimated-planetary-k-in-2


Κλείσιμο
Η τεράστια ηλιακή κηλίδα με την κωδική ονομασία AR3664 διογκώθηκε τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας σε μέγεθος όσο περίπου… 15 φορές τη διάμετρο της Γης, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές ηλιακές κηλίδες που έχουν παρατηρηθεί σε αυτόν τον 11ετή ηλιακό κύκλο.

pvk
pvk11


Το γεγονός συγκέντρωσε την προσοχή των επιστημόνων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της NOAA εξέδωσε την περασμένη Τρίτη προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο ηλιακών εκλάμψεων.

Η NOAA παρατήρησε τουλάχιστον επτά στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας, όπως ονομάζονται, από τον Ήλιο, με επιπτώσεις που έφτασαν στη Γη από το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Μαΐου.
NOAA’s GOES-16 satellite captured activity at sunspot AR3664 at around 2 p.m. EDT, May 9, 2024

Η γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες, καθώς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Κίνδυνος μπορεί να υπάρξει για τους αστροναύτες.

Αν και τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν ήταν σοβαρά σε έκταση, την προσοχή όλων τράπηξαν οι εικόνες από το βόρειο σέλας, το οποίο χάρισε μοναδικές εικόνες. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Θοδωρή Κολυδά το σέλας έκανε την εμφάνισή του και στην Αθήνα το Σάββατο 11 Μαΐου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η χθεσινή ήταν η 13η.

Φαντασμαγορικές εικόνες καταγράφηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης.
AUSTRALIA_
Αυστραλία
HUNGARY_
Ουγγαρία
NETHERLANDS_
Ολλανδία
UKRAINE_
Ουκρανία
SPAIN_
Ισπανία

Ειδήσεις σήμερα:

Η Μαντλίν θα γιόρταζε σήμερα τα 21α γενέθλια - Το σπαραξικάρδιο μήνυμα των γονιών της


Οι πρώτες δηλώσεις της Μαρίνας Σάττι μετά τον τελικό στη Eurovision - Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα το έκανα ξανά, είπε


Το βίντεο της Finos Film για τη Γιορτή της Μητέρας - Μαμά είναι μόνο μία, αναφέρει η ανάρτηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης